Last news in Fakti

11 Януари, 2022 16:54 36 436 38

Алкохолът, който помага за здраво сърце

  • алкохол-
  • бира-
  • полезно-
  • здраве-
  • сърце-
  • полезни вещества-
  • полезни свойства

11 любопитни факта за бирата и нейните ползи

Алкохолът, който помага за здраво сърце - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо дали навън е жежко лято или люта зима, феновете на бирата рядко изневеряват на това питие, към които мнозина посягат само през горещите месеци. Отдавна е ясно, че бирата има доста полезни свойства. Руски сайтове разказват най-интересните факти за бирата, които дори и заклетите ѝ любители не знаят, пише actualno.com.

1. Бирата е една от най-старите приготвяни напитки в света. Тя вероятно датира от началото на неолита, тоест около 9500 г. пр. Хр.

2. Първите професионални пивовари са били жени, наречени brewsters. Преди близо 7000 години в Месопотамия техните умения били смятани за толкова важни, че били единствените, на които било разрешавано да произвеждат напитката.

3. Древните египтяни построили пирамидите, докато пиели бира. Според Патрик Макгаверн, археолог от университета в Пенсилвания, работниците в Гиза получавали около четири литра бира на ден. Не става ясно поради какви причини напитката е предлагана на работниците.

4. Бирата е полезна за сърцето. Това е, разбира се, в умерени количества. Според италиански изследователи, хората, които пият бира, са с 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с трезвениците. За максимално добър ефект се препоръчва консумацията на една бира на ден с алкохолно съдържание до 5%.

5. Бирата е естествена бариера срещу камъни в бъбреците. Проучване, публикувано в „Американския журнал по епидемиология“, изчислява, че една бутилка бира, консумирана всеки ден, намалява риска за камъни в бъбреците с около 40%.

6. Бирата стимулира мисловния процес. Е, след 1-2 бири едва ли ще станете гений, но напитката стимулира креативността.

7. Пивото е полезно за зрението. Канадски учени открили, че една бира на ден е достатъчна да повиши антиоксидантите в тялото ни и да предотврати катаракта на очите.

8. Бирата понижава кръвното налягане. Изследователи от Харвард установяват, че умерената консумация на бира води до по-малка вероятност от високо кръвно налягане.

9. Напитката заздравява плътността на костите. Според проучване на американския университет "Туфтс" хората, които пият по една-две бири на ден имат 4,5% по-висока плътност на костите, отколкото тези, които не пият бира изобщо. Според изследването, обаче, тези, които пият повече от две бири на ден, имат 5,3% по-ниска костна плътност.

10. Бирата съдържа фибри, които помагат на храносмилането. Те поддържат редовната функция на стомаха, спомагат за храносмилането и намаляват нивата на холестерол.

11. Само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид. Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускулите, помага срещу стареенето на клетките и удължава живота.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 114 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    62 6 Отговор
    Който пие бира ,той не умира !!!
  • 2 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    97 1 Отговор
    Бира- за бъбреците! Уиски-за сърцето! Мента- за нервите! Мастика- за стомаха! Вечер може една ракия , за душата , стига лекарства‼️

    Коментиран от #6

  • 3 Левски 1914

    24 37 Отговор
    Мъжете по света често си сменят колите , жените , бирата и други неща но отбора НЕ , а червените фенове са първи в света дето си смениха отбора и започнаха да викат за тези дето ги млатиха 8 - 0.

    Коментиран от #12, #15, #17, #32

  • 4 не съм ваксиниран

    32 4 Отговор
    Бира ,вино и ракия пия , но от всичко по малко.
  • 5 dddddd

    9 24 Отговор
    Алкохол и здраве в едно изречение абе айде
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Зъблю

    22 0 Отговор
    "предпазва от затлъстяване, засилва мускалите, помага срещу стареенето на клетките и удължава живота."

    МускАлите?
  • 8 Румен

    46 0 Отговор
    У наше село сите пияници са живи. Нема умиране докат има пиене.
  • 9 БАЙ КУРТИ

    51 2 Отговор
    Бира но от преди 25/30 години .След 6 дена ставаше на парцали .Тогава който опита/опита . Сега и 5 год. да седи не се разваля . Вече минах на домашна 48 със салата и вълчо мезе . По добро от домашното няма . А НАЗДРАВЕ .

    Коментиран от #31

  • 10 мдаааа

    23 2 Отговор
    Който пие бира , не умира ...
  • 11 Pietro

    10 19 Отговор
    какво разбират руснаците от бира? нищо, те жулят само водка, а най-често самогон - отровно питие, което си варят сами от всичко. Пият и политура като няма друго.
  • 12 ЦСКА

    20 11 Отговор

    До коментар #3 от "Левски 1914":

    Радвай се на живота бе , стига злобял .. Лефски-Спартак

    Коментиран от #23, #25, #26

  • 13 cpv

    22 15 Отговор
    Няма алкохол който да помага на здравето!Пиенето на бира увеличава кръвното налягане и като газирана напитка увеличава газовете в стомаха които не са полезни за червата! Много хора от алкохола си отидоха,а много други пострадаха...!

    Коментиран от #14

  • 14 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    51 1 Отговор

    До коментар #13 от "cpv":

    Всяко лекарство в големи дози е отрова и всяка отрова в минимални дози е лекарство‼️ Всичко е от мярката!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТОВА :БИРАТА НЕ Е ВРЕДНА А Е ПОЛЕЗНА☝

    19 7 Отговор
    КАТО:МАРИХУАНАТА НЕ Е ВРЕДНА А Е ПОЛЕЗНА👆
  • 17 Бай Стою касапина

    9 7 Отговор

    До коментар #3 от "Левски 1914":

    Ми то и ти си сменяш ника Стоене, ама забравяш, че го правиш.
  • 18 нико

    26 1 Отговор
    Бирата която се произвежда В БЪЛГАРИЯ И ОСОБЕНО тази в пластмасовите бутилки няма НИЩО ОБЩО С ПОЛЕЗНАТА БИРА . Тя ферментира за няколко дни с реактиви и алкохола който се образува е вреден . За това и махмурлука от нея трае много време .
  • 19 Верно ли

    25 1 Отговор
    Събинчето не е чела явно за "бирено сърце", за зависимостта от бирата и други разни интересни работи :))) Бирата, която пием днес е пълен шит!
  • 20 Запознат

    27 0 Отговор
    Всичката бира в България се прави от царевичен грис.Това не е бира,ама нали сме си тъпаци .....купуваме страшен боклук които ни убива.

    Коментиран от #21

  • 21 факт

    16 1 Отговор

    До коментар #20 от "Запознат":

    вносен гмо царевичен грис,гмо царевица издържаща на четири пръскания с раундъп,да ви е сладко
  • 22 Деда ви Кольо

    13 2 Отговор
    в dokumentalni.com ,гледах за гмо соята,която са я модифицирали да издържа на пръскане с раундъп,а соята е във всичко,много здравословно,после всички се питат защо се разболях от еди кво си,трябва да бъде написано на опаковките дали има гмо за да могат хората да избират дали да ядат отровите или не
  • 23 ЧичУ88

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "ЦСКА":

    Истината боли нали другарю микренски припок 🐷🐽
  • 24 TROY

    8 0 Отговор
    Естествено, трябва да си пиян до безобразие, че дадърпаш камъни за слава на фараона.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БС2003

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЦСКА":

    Дрън дрън.
  • 27 Разбирател

    11 0 Отговор
    Очаквам да се продава вече и в аптеките.
  • 28 Stoich

    10 2 Отговор
    И Хан Крум е резнал кратуната на Никифор щото оня не пиел бира. Като не щеш бира - на ти секира! И си направил халба от главата му. Наздраве на всички!
  • 29 Бирата,

    11 0 Отговор
    която се продава в момента в магазинната мрежа е брутална химия, и не съдържа нищо от това което евентуално е написано на етикета, като хмел, мая, ечемичен малц, поне това пишеше на бирата отпреди 35 години, и на третия ден и тръгваха парцалите по дъното на бутилката, ето това беше истинска бира, сега имате ГМО царевичен грис, ГМО соя, етилов спирт, и още една химическа добавка със сложно име за трайност, и ако изпиеш повече от една бира, на сутринта главоболиета ти ще бъде такова, че все едно стадо слонове са те стъпкали, преди 15 години бях по работа през януари в Прага, и отидохме с нашия домакин в центъра на Вацлавския площад да изпием по една бира в бирарията/която няма нищо общо с всякакви измислени бирарии тук в България, това беше последната истинска наливна тъмна бира която съм пил, гъста с приятен хмелен и ечемичен вкус, оттогава тук в България не съм успял да пия подобна бира, всичко е химия и правене на огрогмни печалби за сметка на качеството, не прекалявайте с бирата, не е полезна, или както казва един мой приятел почитател на бирата, "Сваля ти самолета, и ти отваря вратата на турското посолство".

    Коментиран от #37

  • 30 Зико

    8 1 Отговор
    Виното се пие за здраве, а здравето е необходимо за да се пие водка.
  • 31 Мишо

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ КУРТИ":

    Бирата наливната още на следващия ден става на нищо.За 20 години в Прага рядко попадам на лоша бира
  • 32 Теко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Левски 1914":

    A за Лафчис 1992 ко ша каиш а
  • 33 Биролюбец

    6 0 Отговор
    Тва е вярно , но за живата бира, каквато беше едно време, а не за сегашната - мъртва бира. Едно време се пиеше жива бира - най-разпространената марка, на народни цени бе Светло пиво. Бирата се правеше в обществено-държавни пивоварни, където главното разбиране бе да е полезна и чак след това бе печалбата. Сега, бирата и храните се правят от частници. За тях печалбата е над всичко. Бирата, както всяка друга храна е фрашкана с химия и ГМО със срокове на годност месеци. Евтината бира, дори, я правят от едни прахчета... химия
    Едно време бащите ни, пращайки ни за бира всеки път напомняха: "Обръщай я и гледай за "парцали".За по-младите пояснявам.... След 2-3 дни застой в магазина, особено ако магазинерката е мърла, и я остави на слънце, бирата се вкисва и на дъното на бутилката се покрива с особен слой, който на пръв поглед не се вижда. Като я обърнеш слоя от дъното се разлива и все едно че из бирата плава някво парцаливо вещество.... Бирата с парцали и бяха намерили приложение - прибавяха я към каймата за кюфтета,. Кюфтетата ставаха изумително вкусни и сочни. Е, и останалия матрял в каймата беше истински, чист -- такива кюфтета и такава бира, по младите едва ли някога ще пият. По-големите, сварихме да пиеме жива бира - Светло пиво от обществените пивоварни.

    Коментиран от #38

  • 34 МУСА КЕСЕДЖИЯ

    1 0 Отговор
    ....ОСТАВЕТЕ МЕ НА БИРА.....!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Pana4ka

    1 0 Отговор
    Бира вино и ракия БУЛКА АРАБИЯ
  • 37 Боцко

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бирата,":

    Откакто бирените фабрики се продадоха на чужденци, у нас се продава боклук бира. Много газирана. С неизвестно съдържание.
  • 38 Дромедан

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Биролюбец":

    Защото "тоталитарния" режим се грижеше за здравето на народа, а сега българите вълците ги яли при "демокрацията".