Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 08:22 6 102 68

Внасяме медицински сестри от бившия СССР

  • медицински сестри-
  • ссср-
  • болници

Това заяви зам.-здравният министър доц. д-р Георги Йорданов

Внасяме медицински сестри от бившия СССР - 1
Снимка: БГНЕС

Зам.-здравният министър доц. д-р Георги Йорданов коментира проблемите в здравеопазването у нас пред БТА. От години недостигът на медицински сестри в България е осезаем. Той потвърди, че една от мерките, по които се работи за справяне с този проблем, е да се привлекат здравни специалисти от етноси, които говорят български - от Украйна, Беларус, Молдова и Казахстан.

„Повечето болници в страната са на печалба -

нещо, което не е ставало през последните десетина години. Това се случва заради факта, че здравните заведения, чиито планови операции и прием в условията на пандемия бяха ограничени, получават финансиране в размер на 85 процента от заработеното в предната година, независимо от обема на техните дейности”. Това каза доц. д-р Георги Йорданов в Кюстендил. Той посочи, че тези факти говорят за това, че болниците имат средства, с които да поемат увеличените разходи.

Пред медиите заместник-здравният министър заяви, че правителството се занимава сериозно с въпроса за облекчаване на финансовата тежест, която имат болничните заведения, във връзка с увеличените сметки за ток. Оказва се обаче, че болниците, които са търговски дружества, не могат да получат директна помощ, защото тя се води нерегламентирана.

"Затова в новия бюджет ние сме увеличили сумите в НЗОК с над 600 милиона. Част от тези пари ще отидат за компенсиране на разходите за ток и газ. Освен това сме предвидили и увеличение в заплащането на труда на медицинските специалисти извън финансовите стимули за тези, които работят на първа линия в условията на пандемична обстановка", каза още заместник-министъра.

Според него проблемът с

недостигащия брой лекари е на база увеличаващия се брой здравни заведения в страната.

"Броят лекари, регистрирани от БЛС, са между 31-32 хиляди. Проблемът е, че здравните заведения трябва да покрият стандарта и тогава лекарите не стигат. Истинският проблем обаче е недостатъчният брой на медицински сестри. Те са привлечени да работят в Западна Европа през последните години заради по-високото заплащане”, посочи още заместник-министър Йорданов.

"Обмисляме най-различни мерки, включително и това болниците да дават стипендии на кандидатите за медицински сестри, общежития. В болницата в Добрич се опитваме да работим по проект с медицински сестри от Казахстан. Целта ни е да урегулираме възможността те да работят в страната, която е член на ЕС", каза още доц.д-р Йорданов.

Той посочи, че границите на страната за медицински специалисти са отворени, а в момента се правят опити за мотивиране на етноси, които говорят български - от Украйна, Беларус, Молдова.

Заместник-министърът подчерта, че се прави всичко възможно, включително и увеличаването на бройката медицински сестри, които се обучават в колежи.

Заместник-здравният министър заяви, че държавата няма да плаща за малките общински болници, за да ги поддържа, но ще работи за това да задоволи здравните нужди на местното население там.

"Тези малки болници не могат да се издържат като търговски дружества. Увеличили сме сумата, която ще дадем в подкрепа на малките общински болници през тази година до 45-50 млн. лв.

Ще ги укрепим като база, но не можем да намерим кадри.

Възнаграждението в тези здравни заведения е в пъти по-малко от това, което тези специалисти ще получават в големите болници. Затова имаме идея за една нормативна уредба, която да обезпечава като основно възнаграждение медицинските специалисти и която да залегне в новия колективен трудов договор в областта на здравеопазването, който дискутираме сега със синдикалните организации", каза още доц.д-р Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Оира

    60 11 Отговор
    Мисля че това е мечтата на всяка сестра от бившия СССР да работи в България за 400 евро заплата най вероятно ще спестявя поне 250
  • 3 гадно

    90 0 Отговор
    Ъхъ на печалба са частните болници и особено директорите на държавните стаха милионери от заплати.
  • 4 Обесен Язовец

    81 3 Отговор
    Военни за Българската армия няма! Кога ще започнем да ги внасяме?

    Коментиран от #28, #30

  • 5 Печалба в пландемия

    73 0 Отговор
    "чиито планови операции и прием в условията на пандемия бяха ограничени, получават финансиране в размер на 85 процента от заработеното в предната година, "

    Печалба на гърба на истински болните. Срам!
  • 6 Мечтатель

    49 8 Отговор
    Ох, дано са младички и да не се наливат с водка!

    Коментиран от #62

  • 7 ТаУмВзе

    70 7 Отговор
    Имаме си вносно премиерче, та едни медицински сестри няма да си внесем.
  • 8 Колко да си тъп

    77 6 Отговор
    Да вкарваш от чужбина сестри вместо тука да ги обучиш и да им даваш пари.Искат още да крадат .
  • 9 Хахаха

    89 2 Отговор
    И кой ще ви стои на мизерните заплати? Колкото внесохте сервитьорки за лятото. Хората пари искат, няма балами като нас да работят без пари
  • 10 Обесен Язовец

    89 1 Отговор
    Кой смята, че тази политика е правилна? Да гоним нашите специалисти в чужбина и да "внасяме " чужди такива.Това се нарича подмяна на населението!
  • 11 Не проверени дипломи

    14 30 Отговор
    Защо ли ми намирисва на поръчка за набиране на рускоговорящи мед сестри, които да пратят в Украйна при конфликт?
  • 12 хахахаха

    43 7 Отговор
    На джамбазов ще му стане лошо!!! Няма мърдане джамбазов, руснаците идват да те лекуват! Викай НАТО да ти помага! Хахаха!

    Коментиран от #25

  • 13 Обесен Язовец

    49 0 Отговор
    Загрижен съм надзиратели по затворите имаме ли достатъчно? Да не се наложи да внасяме? Ако съдебната система заработи ще са ни нужни!

    Коментиран от #38

  • 14 Дъ бест

    38 3 Отговор
    И да са на възраст до 35г. Иначе не ги искаме
  • 15 Разбрах

    59 0 Отговор
    Нямаме здравеопазване, но то е на печалба!?
  • 16 Surko

    39 4 Отговор
    АМИ ДА ,ДАЖЕ ТЕ СА ПО КОМПЕТЕНТНИ И ОТ НАШИТЕ ЛЕКАРИ.
  • 17 Мамул

    72 2 Отговор
    Да ловиш маймуни с трици. Тази сестра от Казахстан като си плати наем, тока, транспорт...и тя ли ще праща пари в Казахстан или оттам ще пращат на нея?

    Коментиран от #29, #33

  • 18 Разплод

    27 5 Отговор
    Все красиви републики.
  • 19 бяла мафия

    59 1 Отговор
    Оправете жалкото заплащане на Българските кадри да има желаещи да работят а не да викате знайни и незнайни звезди С тези условия и заплащане внесените кадри ще избягат на втория месец
  • 20 ЕХАААА

    27 0 Отговор
    МЕД.СЕСТРИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ ПАК ЧЕЛНОТО МЯСТО ОТ УЧИТЕЛКИТЕ .

    Коментиран от #58, #59

  • 21 Кака Сийка

    52 9 Отговор
    Скоро ще внасяме и мъже да оправят жените,защото тук останаха само п.е.д.а.л.и !
  • 22 Верно ли?

    40 1 Отговор
    Печалбата е за сметка на неоперираните и нелекуването планово?Бравос!!!Една част от тях вече измрели поради лишаване от медицински грижи и ПЕЧАЛБАТА?Бравос!После НЕ се чудете що разни фашистки партийки постоянно присъстват в парламента!Смешното е,ако не беше жалко и тъжно,че дефакто фашистките партийки се обявяват срещу фашистката здравна политика на избраните от независимо кое мнозинство правителство.
  • 23 !!!

    19 10 Отговор
    Заместник здравният министър доц. д-р Георги Йорданов трябва да бъде уволнен заради тази глупост която е казал! България е член на НАТО и ЕС, персонал трябва да се търси от там, нали уж той казва че има пари! От ЕС ни предложиха помощ но беше отказана!

    Коментиран от #54, #65

  • 24 Редно е да се замислим и

    49 1 Отговор
    За вариант да си внесем НОВИ управляващи и ново НС?
  • 25 еххх

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "хахахаха":

    българска простотийооо
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Факт

    41 0 Отговор
    И изнасяме български за европа!

    Коментиран от #48

  • 28 Факт

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Обесен Язовец":

    Скоро от Русия!
  • 29 Фершел

    23 6 Отговор

    До коментар #17 от "Мамул":

    Абе пейзан,ти знаеш ли Казахстан колко богата държава е бе цървулан

    Коментиран от #46

  • 30 Обсебен Язовец

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "Обесен Язовец":

    Повсеместен недостиг на кадри, факт! Единствено порове и рептили навсякъде, дори и в нета!
  • 31 До Доцента

    4 0 Отговор
    Нарушавате устава на партията!
  • 32 хубаво

    4 13 Отговор
    Внасяйте щом се налага.
    По-нагли, мързеливи и алчни от наличните няма да са.
    Дори ги внесете още като обучаеми срещу безплкатно обшежитие и платени такси. Така ще сме сиурни, че са обучени както трябва.
  • 33 не точно

    10 16 Отговор

    До коментар #17 от "Мамул":

    Какъв проблем е да им дадат държавни жилища?
    В страната има апартаменти за 20 000 000 души. Милони празни стоят. А държавата отдавна трябваше да се намеси в строителната вакханалия като си създаде собствена жилишна база.
    Ако махнем разхода по жилище, заплатите никак не са лоши вече.
  • 34 Така, така

    27 0 Отговор
    А преди това прогонихме нашите. Трябва спешен план за излизане от демогравската криза и икономическата. В това ни набутаха всички политци от 1990г. , "управлявали" страната до ден днешен, планът ран - ът, изпълняван от всички тях и не на последно място новите "партньори". Не се ли извърши това, изчезваме като нация. Това със сестрите е работа на парче и не прави нищо. Задължително виновниците за тази катастрофа, трябва да бъдат жестоко наказани. Всеки предател да отговаря за престъпленията си.
  • 35 Динамо Минск

    30 1 Отговор
    От Украйна и Казахстан, където е беднотия и мизерия може и да дойде някоя, но от Беларус ако някоя се излъже, след две седмици е обратно. Там заплатите са като тук, а чистите и благоустроени градове и села в Беларус не могат да се сравнят с нашите, които приличат на африкански гета след бомбардировка! И с "голямата" си заплата вместо да си плати сметката за ток ( като се има предвид, че там комуналните разходи са В ПЪТИ по-ниски), просто хваща първия самолет и...даже и като туристи за морето ги отпишете!
  • 36 Наливане

    5 0 Отговор
    Без ефект за съжаление
  • 37 6969

    4 6 Отговор
    По добре от колкото гербавите държавни поръчани администраторски заплатаджийки кафеджийки хаха да живее социализма и просветната му система
  • 38 Експертът по

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "Обесен Язовец":

    международно право Тод Календър, в прав текст заяви - за такива престъпления, наказанието е едно . . . Осъдените за геноцида и престъпления против човечеството, в Нюрнбергския процес ги обесили.
  • 39 НОВО ПЕТ

    4 10 Отговор
    ВСИЧКИ ИСКАТ В...ЕС...ЛЯТОТО НА СЛЪНЧАКА Е ПЪЛНО С РУСКИНИ И УКРАИНКИ РАБОТЕЩИ ПО ЗАВЕДЕНИЯТА...И ДРАПАТ ЯКО ДА ОСТАНАТ...ЩО ЛИ ????

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 НОВО ПЕТ

    2 10 Отговор
    АМИ ДА ИДВАТ....ЯСНО Е ЧЕ РУСИЯ И БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ СА СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК ЗА ....ЕС....ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ...ЩО ЛО???
  • 42 Браво

    3 3 Отговор
    Подкрепям! БРАВО!
  • 43 Джамбаза

    11 0 Отговор
    Медицински сестри от Украйна?
    А на фронта?
  • 44 ЕС....МАГНИТ ЗА РУСКИНИТЕ

    5 10 Отговор
    ВСЯЧЕСКИ ИСКАТ ДА СЕ ДОКОПАТ ДО ...ЕС.....ДА РАБОТЯТ ТУК, ДА ПРАВЯТ БИЗНЕС, ДА СЕ ОМЪЖВАТ И ОСТАНАТ У НАС ИЛИ В ДРУГА ДЪРЖАВА НА ЕС....БЯГАТ ОТ РУСИЯТА......БЯГАТ ОТ ПУТИН
  • 45 Отговор

    14 1 Отговор

    До коментар #39 от "НОВО ПЕТ":

    Да ти кажа ли що? Не идват, щото я или ти сме мноо убави или за да станат милионерки с българските си заплати...Ами питай ги тези рускини откъде са...
    Едва ли ще има някоя от Москва, СПб, Ростов, Краснодар... Предимно идват от студените краища - Сибир, Тюмен, Хабаровск, Владивосток, Якутия и т.н и идват заради хубавия климат. Те така се радват на нашето слънце през октомври,ноември, февруари,март тук ако е плюс 10 -15 градуса при тях е минус 10-15-20 продават там всичко и си купуват имот, което им дава право да пътуват неограничено, защото по принцип имат право май само на две излизания на година ако нямат имот или не работят зад границ. Виж, че се заселват в европейски страни с нормален климат, а не отиват в Норвегия, Финландия или Швеция, макар и там да е много, много по-добре като стандарт! Те сняг и студ си имат и в Русия!

    Коментиран от #50

  • 46 Бодил

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Фершел":

    Богата ама на олигарси, а не хората са богати.
  • 47 При бай Тодар

    11 1 Отговор
    Изнасяхме сестри.У Либия.
  • 48 Абе

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Факт":

    Баш не са българки.
  • 49 наско

    11 0 Отговор
    И ще дойдат тези сестри да работят за 1000 лева и ще см плащат квартири и ще се хранят и ще заделят нещо за в кьщи?....…
  • 50 НОВО ПЕТ

    5 9 Отговор

    До коментар #45 от "Отговор":

    РУСКИНИТЕ БЯГАТ ОТ МИЗЕРИЯТА НА ПУТИН.....АКО ИСКАТ НА ТОПЛО ШЕ БЯГАТ В ЕКЗОТИЧНИ ДЪРЖАВИ...ИСКАТ ВИСОКИЯ СТАНДАРТ НА ...ЕС И ..USA... А НЕ ДА ЖИВЕЯТ ВЕЧНО В НИЩЕТА, ПРЕДЛОЖЕНА ИМ ОТ ПУТИН

    Коментиран от #57

  • 51 РУСНАЦИ БЯГАТ НА ЗАПАД

    4 4 Отговор
    А ЛЯТОТО СЛЪНЧАКА Е ЗАЛЯТ ОТ РУСКИНИ И УКРАИНКИ...ЩО ЛИ ????
  • 52 Ники

    10 0 Отговор
    Заплатите на сестрите трябва да станат 1500 лева и няма да жма нужда от внос на никакви медицински сестри от чужбина. Ще има повече желаещи да учат и работят тази професия

    Коментиран от #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 В България ли си

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "!!!":

    Какви кадри от ЕС като взимаме пари по кохезионния фондове, че използват наши кадри там.
  • 55 НОВО ПЕТ

    0 5 Отговор

    До коментар #52 от "Ники":

    И КОЙ ШЕ ГИ ПЛАЩА ТИЯ ЗАПЛАТИ.......ЧЕ НЕ СЕ РАЗБРА...А ПОСЛЕ ЩО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БИЛО ТОЛКОВА СКЪПО.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Отговор

    8 0 Отговор

    До коментар #50 от "НОВО ПЕТ":

    Всеки нормален руснак, рускиня, та дори ескимос или северен елен предпочита "мизерията" и "диктатурата" на Путин пред "гласността" и "демокрацията" на Горбачов и Елцин ( или по-точно разрухата)! Затова си го и избират вече толкова пъти! Никога повече няма да допуснат измамата от 90те години, когато бяха слаби и бедни и идваха даже тук в България по пазарите да продават чайници и самовари. Западът точно за такава "демократична" Русия си мечтае, но...свърши тая!
    Но дори и Путин не може да осигури слънце и нормален климат по необятната Русия и съвсем естествено хората от студените райони се местят на по-топли!
    Ъндърстенд?

    Коментиран от #60, #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 подполковничка

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЕХАААА":

    По о.н.о.ж.д.а.н.е на военните
  • 60 РУСНАЦИ БЯГАТ НА ЗАПАД

    0 3 Отговор

    До коментар #57 от "Отговор":

    КОЛКО МИЛИОНА РУСНАЦИ ЖИВЕЯТ НА ЗАПАД И КОЛКО СТОТИЦИ ЗАПАДНЯЦИ СЕ МЕСТЯТ В РУСИЯТА ПО НАШЕ ВРЕМЕ......А ТВА ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ ГИ РАЗПРАВЯЙ НА БАБА МИ...ЩО РУСНАЦИТЕ НЕ БЯГАТ В КОНГО,ЧАД, ЗАИР НА ТОПЛО, А В ЕС И САЩ.....ПРИ БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ С ВИСОК СТАНДАРТ.......А ПУТИН НЕКА СИ ГО ИЗБИРАТ....МУЖИЦИТЕ ВИНАГИ СА СЕ КЛАНЯЛИ НА....БАТЮШКА
  • 61 НОВО ПЕТ

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Отговор":

    ДА СЕ МЕСТЯТ РУСНАЦИТЕ В ЮЖНИТЕ РАЙОНИ НА РУСИЯ........АМА НЕЩО НЕЩАТ

    Коментиран от #63

  • 62 Тъпак

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мечтатель":

    Верният отговор е,по възрастни с повече водка. 😉
  • 63 Отговор

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "НОВО ПЕТ":

    Преател, нали ти дадох пример с Финландия и др северни страни? Нали си съгласен, че не отиват там защото е студено дори да са високи заплати, а отиват в Испания или Германия. А в Чад и Сомалия ествствено, че няма да отидат и както в Япония, Китай или Южна Корея. Просто са различни култури, манталитет, цивилизации и т.н.
    И всяка страна си има свои разбирания и особености, формирани от историята, географското положение, минало и т.н.
    Някои страни просто не могат да възприемат и да осъзнаят западния модел ( който премина своя зенит до края на 20 век и сега върви към западната цивилизация самоунищожение, ако ме се вземат мерки особено с вноса на мигранти от Азия и Африка).
    Можеш ли да отидеш в Саудитска Арабия или Афганистан или Иран или Китай или Индия и да се опиташ да налагаш западен модел?! Е нали имаше опити...и кво стана? Нищо! Даже още по-големи проблеми! Ми то даже тук у нас не се получава, пък за там какво да говорим! Та така и руснаците! Искат си силна власт и никой да не ги закача! Никога не са нападали, само са се защитавали! А който посмее - справка Наполеон и Хитлер!
    А защо мислиш, че не се местят хора и в самата Русия от север на юг?
    А аз лично познавам хора, които се преместиха от Екатеринбищург в Сизран и Геленджик точно заради климата!

    Коментиран от #67

  • 64 Аватар

    2 0 Отговор
    Непрестижна професия с много отговорности и липса на кариерно развитие.Заплащането зависи от това дали болницата е печеливша или не.Липсва медицинският стандарт - т.е.колко болни обслужва една сестра.На един лекар трябва да има 1,5 мед.сестри най- малко,а в момента в България сестрите са под 30 000.При това съотношение и работещите пенсионери и студентите медици ,които работят като сестри не може да се очаква добро обслужване на пациентите.Продължават да никнат нови болници,което означава,че работещи в държавни болници работят допълнително в частни такива.Прегряването в тази професия може да доведе до фатални последици.Политиците е по- добре да се замислят как да върнат емигриралите в чужбина наши медицински специалисти.
  • 65 От МЗ

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "!!!":

    Непрекъснато ни звънят френски, белгийски и германски мед. сестри, които питат има свободни места за работа в нашите старчески домове за 400 евро заплата на месец. А ние им даваме само 380!
  • 66 Боли ме шнура

    6 0 Отговор
    Същото ще бъде като вноса на персонал за туризма, дойдоха тук, тормозихаги, взимаха им документите, а и не им плащаха обещаното. 21 век има нет навсякъде, балъци няма.
  • 67 НОВО ПЕТ

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Отговор":

    БЯГАТ ОТ МИЗЕРИЯТА НА ПУТИН...ИСКАТ НОРМАЛЕН ЖИВОТ В БЕЛИТЕ ,ЦИВИЛИЗОВАНИ СТРАНИ НА ЗАПАД....И В ЛОНДОН, ХАМБУРГ, БЕРЛИН, ЧИКАГО..... НЕ Е ТОПЛО , НО Е ФРАШКАНО С РУСНАЦИ....ИМА ВИСОК СТАНДАРТ И ДОБЪР ЖИВОТ...ПО ТИЯ ПОКАЗАТЕЛИ РУСИЯ Е НАЗАД
  • 68 РУСИЯ..ДЕСЕТА В СВЕТА ПО БВП

    0 0 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ТЪРСЯТ ПО ДОБЪР ЖИВОТ В ЕС......НОРМАЛНО Е .....ЖИВОТА Е САМО ЕДИН