Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 15:39 1 955 15

Хасърджиев: Румънците имат Спешна помощ за пример, не правим дори опити да се поучим от тях

  • станимир хасърджиев-
  • румъния-
  • спешна помощ-
  • пример

Големият проблем е в липсата на държава, която наистина трябва да създаде необходимите условия не само за Спешната помощ, но и въобще за цялото здравеопазване, казва генералният директор на Националната пациентска организация

Хасърджиев: Румънците имат Спешна помощ за пример, не правим дори опити да се поучим от тях  - 1
Снимка: БГНЕС

Големият проблем в Спешната помощ е липсата на експертиза и на управническо мислене. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Станимир Хасърджиев, генерален директор на Националната пациентска организация.
"Големият проблем е в липсата на държава, която наистина трябва да създаде необходимите условия не само за Спешната помощ, но и въобще за цялото здравеопазване. Спешната помощ е изключително важен елемент от всяка една здравна система. Дори в много държави тя се разглежда като част от националната сигурност".
Случаят от Враца едва ли е изолиран случай, добави още Хасърджиев:

"През последните месеци и години благодарение на Covid всички видяхме и обърнахме внимание на здравеопазването ни. Ситуацията е далеч по-трагична. Това е може би само върхът на айсберга на това, което се случва ежедневно по болниците. Просто имаше медиен отзвук и кадри, които попаднаха масово в медиите, но тези случаи, за съжаление, са непрестанни, не са единични и много пъти не разполагаме с видеоматериали, нито с някакъв друг начин пациентът да бъде защитен или да се разбере какво всъщност се е случило".

Генералният директор на Националната пациентска организация даде за пример Румъния, където Спешната помощ е добре реформирана:

"Винаги давам за пример съседна Румъния, чието здравеопазване не е в цветущо състояние, но Спешната ѝ помощ се сочи за една от най-добрите в цяла Европа. И то благодарение на един единствен човек, който имаше доблестта, знанията и уменията да започне реализирането на една реформа. Наистина румънците имат Спешна помощ за пример. Ние дори не правим опити да се поучим от съседите, а камо ли да търсим и друга помощ".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румънците си осъдиха

    25 2 Отговор
    премиера, министри и се справиха в голяма степен с корупцията по високите етажи. За това са привлекателни за инвестиции и са с два пъти по-висок стандарт от нас.
  • 2 Те не

    25 4 Отговор
    са допуснали цели 12 години управление от душмани и хайдути !
  • 3 Саса

    28 3 Отговор
    Другарю Хасърджиев, Румъния беше по зле от България преди 12 години... Много по зле... Днес Румъния има двойно по големи пенсии и заплати и по добро здравеопазване... Докато България за12 години управление на скрита замаскирана управляваща коалиция ГЕРБ-ДПС вилнееше корупцията и парите вървяха към сараи и към шкафчета и чекмеджета...

    Коментиран от #11

  • 4 Зззз

    12 10 Отговор
    Най обичам такива "загадъчни "коментари!Та да ни каже този господин как е устроена бързата помощ в Румъния, че така само хвърляне на празни думи.
  • 5 Кадрова криза

    18 0 Отговор
    Няма кой да работи, а разни субекти кичещи се с титла "доктор" не са прегледали и лекували и един пациент през живота си.
  • 6 истината

    20 1 Отговор
    Не само в Спешната помощ са за пример румънците, а и в правосъдната!!! А в минималните заплати дръпнаха също напред, тя достигна 515 евро ( = 1 007 лв.!) Минималната пенсия се става 202 евро ( = 395 лв.!), а детските надбавки - 49 евро ( = 96 лв.!)
  • 7 Тити

    13 1 Отговор
    Защото здравният сектор се източва и 100 милиарда да се налеят пак ще е на същото дередже докато не се запишат пробойните.

    Коментиран от #9

  • 8 Известно

    19 4 Отговор
    е , че Румъния е почти на върха за най - добрата спешна медицинска помощ ! Инвестирали са много пари в нея и имат прекрасна координация в цялата страна , включително с личните лекари , за да не се губи ценно време ! А при Ганьо гербащината профука и заграби милиарди чрез далавери в здравеопазването , с народни пари построиха клиники на червени свои хора , които цедят касата с измами като лимон ! И , и , и.......
  • 9 Повече от една Здравна каса

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "Тити":

    Трябва да има конкуриращи се здравни каси! Монополът на НЗОК води безпроблемно до източването й!
  • 10 Мунчо юмручето

    3 13 Отговор
    Хаиде румънофилите започнаха да хвалят всичко румънско ама защо не си зимате багажа и към дунав мост 1 или 2 и ставаите румънци така и русофилите ако се изнесът ще живем по спокоино

    Коментиран от #14

  • 11 Б. В.

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Саса":

    Румъния е по-добре от България последните 28 години! Но в Румъния има закони които се спазват, в Румъния корупцията е изкоренена отдавна, Румъния има много по-добра здравна система, Румъния има много по-добро пенсионно осигуряване, Румъния изисква по-силна национална сигурност, и като член на НАТО поиска разполагане на допълнителни военни части от алианса. В Румъния има политици които мислят за просперитета на нацията! В България има далавераджии и русофили!!! Останалото се е превърнало в ежедневие на българската нация, граничещо с мазохизъм!!!
  • 12 г-н

    8 4 Отговор
    Румънците имат защото очистиха Чаушеску и Кьовеши осъди министър и няма кой да краде,а при нас МУТРАТА краде,а КАСКЕТА го крие

    Коментиран от #15

  • 13 Георги

    6 0 Отговор
    На румънците не само спешната помощ е за пример ,но и все повече неща.Нашата спешна помощ трябва да се прекръсти на СМЕШНА ПОМОЩ
  • 14 Георги

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мунчо юмручето":

    А пък ,такива като тебе ,ако се изнесат ще стане идеално.И както казваше един имигрант от Венецуела ,работещ на полето пред испански журналист .Много са псевдо патриотите дето развяват испанското знаме и викат ,,ВИВА ИСПАНИЯ,,,в Испания ,ама ако не сме ние дето работим на полето няма да имат какво да ядат.А иначе крещят ,,Вива Испания,,Вива Испания е тука на полето.Поне там има кой да работи по полето за разлика от тук .Така че само с твоят гол патриотизъм няма да стане
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.