Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 18:47 1 110 13

МЗ e сезирало МВР след сигналите за пиене на дезинфектанти уж за лечение

  • мз-
  • мвр-
  • дезинфектанти-
  • лечение

Здравните власти отново предупреждават, че това е изключително опасно

МЗ e сезирало МВР след сигналите за пиене на дезинфектанти уж за лечение - 1
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство е сезирало органите на МВР след сигнали за употреба на дезинфектант с хлорен диоксид като средство за унищожаване на „всички вируси и патогени“ и „с цел лечение на различни по характер заболявания“, в т.ч. и COVID-19, съобщават от ведомството.

Оттам отново предупреждават, че консумацията на дезинфектант с хлорен диоксид с лечебна цел крие сериозен риск от увреждане на човешкото здраве.

"Дезинфектантите (биоциди) обхващат различни класове продукти за специфична употреба, напр. за дезинфекция на ръце, на повърхности, на питейна вода, на вода в плувни басейни и т.н. Дезинфектантите не са лекарствени продукти, не са предназначени за лечение и не лекуват! Те не се използват за вътрешна употреба", категорични са здравните власти.

"Всички биоциди подлежат на разрешителен режим и се пускат на пазара, когато за тях има издадено разрешение по ред, определен в националното и европейско законодателство в тази област. Преди да се пуснат на пазара подлежат на задължителна токсикологична и екотоксикологична оценка. Разрешенията се издават за конкретна област на приложение, за която предварително е извършена оценка на риска", се казва още в съобщението.

Информация за разрешените области на приложение за всеки биоцид е публикувана в регистъра на разрешените биоцидни продукти на сайта на Министерство на здравеопазването, на следния електронен адрес:

https://www.mh.government.bg/bg/administrativni-uslugi/registri/

"Задължително условие, с цел защита на човешкото здраве, е придружаващата всеки биоцид информация (етикет, брошури, листовки, рекламни материали и др., в т.ч. придружаващата информация към биоцидите, предлагани за продажба от разстояние) и описанието за употребата му да съответстват на условията в издаденото разрешение. Противното е предпоставка за сериозно увреждане на човешкото здраве поради неправилна употреба", категорични са здравните власти.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    20 3 Отговор
    МЗ е престъпно безотговорно към българите!!! Намерили с какво да имитират дейност!!! Вижте какво прие Брюксел-БРЮКСЕЛ, Белгия ( LifeSiteNews ) – Европейската комисия обяви , че възнамерява да удължи използването на цифровия сертификат COVID най-рано до 30 юни 2023 г., въпреки че преди това се съгласи, че той ще спре да функционира в края на юни 2022 г. ВРЕМЕ Е ЗА РЕШИТЕЛНО НЕСЪГЛАСИЕ!

    Коментиран от #3

  • 2 Майна

    13 2 Отговор
    МЗ е престъпно безотговорно към българите!!! Намерили с какво да имитират дейност!!! Вижте какво прие Брюксел-БРЮКСЕЛ, Белгия (– Европейската комисия обяви , че възнамерява да удължи използването на цифровия сертификат COVID най-рано до 30 юни 2023 г., въпреки че преди това се съгласи, че той ще спре да функционира в края на юни 2022 г. ВРЕМЕ Е ЗА РЕШИТЕЛНО НЕСЪГЛАСИЕ!
  • 3 LOSGIA

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    СЪВЕТИ ОТ НЕОФАШИСТКИ ОБРАЗОВАНИЯ НЕ ЖЕЛАЕМ!!!!!!!!!!
  • 4 Идиотизмът е до гроб

    11 0 Отговор
    Нека избиването на идиотите започне сега!
  • 5 не отнемайте радоста

    4 12 Отговор
    на русофилите !!!

    Коментиран от #9

  • 6 Браво Ани

    5 0 Отговор
    Думите срам и позор, са неща, които възнаграждават г-жа Ефремова.
  • 7 Чук и Гек

    8 3 Отговор
    Като ви казват, че сте глъми, се сърдите! Ами, глъми сте! Каквото прочетете по интернет и тръгвате да купувате, пиете, ядете, лочите и препоръчвате на всички, с които имате приятелство във фесбук!
  • 8 провинциалист от провинция Тракия

    5 1 Отговор
    Ми то на етикета си го пише - за питейна вода 3 капки на литър. Ама кой да чете?
  • 9 Механик

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "не отнемайте радоста":

    Белината я пият в САЩ за първи път, когато Тръмп се пошегува (а може и да ги е пробвал на акъл), че предпазва от ковид.
    Маса американци пиха белина тогава (може и още да пият) и попаднаха в болниците с химически изгаряния и отравяния.
    Така че патента е американски. Това че и тук пият белина е по подражение на "големият бял брат",а не на руснаците.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 механизатор

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    след като те риголвам ща пусна в басейн с H2SO4.а сега гаврътни боярьiшник
  • 11 555

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Ти правиш ли разлика от CLO2 и белина.Тръмп много добре знаеше за какво говори и умишлино каза белина.
    После се видя на кой колко му е ъкъла.
  • 12 абг

    14 0 Отговор
    Разликата между Натриев ХлориТ, от който се прави Хлорен Диоксид и Натриев Хипохлорит ( Белина ) е като разликата между Лимонена и Азотна киселина. Хлорният Диоксид е единственият признат напълно безопасен дезинфектант за ПИТЕЙНА вода и е разрешен за такава употреба в България, за тази цел се използва определено количестгво от него, което се слага в определено количество вода, със сигурност тези хора не са го пили директно. Понеже Натриевият Хлорит е доста по-скъп от Натриевият Хипохлорит( Белина ), в България действително се използва Белина за дезинфекция на водата от водопроводната мрежа и пиенето на такава вода е изключително вредно понеже избива чревната микрофлора и причинява атеросклероза. Разликата между названията Хлорен Диоксид, Натриев ХлориТ, Натриев ХлориД и Натриев Хипохлорит не са за благозвучие, а са строго научно диференцирани наименования на различни вещества с различни по сила или вид свойства, Белината има в пъти по-силно действие и убива клетките на организма, Хлорният Диоксид не ги убива, той убива само бактериите и вирусите, коѝто имат много по-малка издръжливост на оксидация.
  • 13 Просто минавам

    0 0 Отговор
    фейк нюз