8 Февруари, 2022 08:56 1 941 18

Москов: Рискът Спешните отделения на „Пирогов“ и „Света Анна“ да станат като това във Враца е реален

  • петър москов-
  • спешни отделения-
  • пирогов-
  • света анна-
  • враца-
  • реален

Според него отговорността за случилото се  в МБАЛ „Христо Ботев“ носи директорът и ръководството на болницата, а не "момичето на гишето и спешния екип"

Москов: Рискът Спешните отделения на „Пирогов“ и „Света Анна“ да станат като това във Враца е реален  - 1
Снимка: БГНЕС

МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца е унищожена болница от много години, защото в двора ѝ беше допуснато да има частна болница и това е основната причина да се случва това. Години наред, благодарение на политика на НЗОК и на държава там е допускано всичката високооборотна, висококомпетентна, скъпоплатена дейност да излезе в частната болница, а тя да остане само на Спешното отделение и на слабоплатени неща. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ бившият здравен министър д-р Петър Москов.

„В момента политиката на НЗОК е същата към големите държавни болници, като към това, което се случваше години наред във Враца. И рискът Спешните отделения на УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Света Анна“ да се превърнат като това във Враца е реален в средносрочен аспект“, добави той.
По думите му една система, за да е работеща и ефективна, тя се управлява не на базата на добри пожелания, а на базата на протоколи, организация и контрол за спазването на тези протоколи и организация.

„В медицинския стандарт „Спешна медицина“ пише, че всички пациенти, попаднали на територията на Спешно отделение, подлежат на медицински триаж. Медицински триаж се извършва в помещението или в зоната за медицински триаж, такова помещение във Врачанската болница не видяхме. Пациенти попадат в триажната зона, като самонасочили се през входа амбулаторни пациенти или със съдействието на Спешна помощ. Т.е. разказът, че ако някой е дошъл с линейка, той е спешен, а друг не е, противоречи на стандарта. След извършването на медицински триаж се пристъпва към снемане на пациентските данни за регистрация. Това е точно обратното на това, което е направено там (б.р. в МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца“, обясни Москов.
Той добави, че в Спешното отделение във Враца нито има зона за медицински триаж, нито той е извършен.

„Спрямо нормативната уредба дейността на Спешното отделение е незаконосъобразно. Отговорността за това носи директорът и ръководството на болницата, защото в тяхната длъжностна характеристика пише, че те носят отговорността за организацията на дейността и за спазването на нормативните документи – не е момичето на гишето, не е спешния екип, който е дежурил там“, заяви Москов.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешко)))

    14 4 Отговор
    Оле, големия специалист))))))
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    14 0 Отговор
    Москов..... ако някой започне да ги снима само една седмица , ще задминат в пъти това във Враца !!! А народа ще бъде потресен !!! Не видя ли , къде умират най много ...!!!???
  • 4 8 500 000 000

    18 1 Отговор
    Къде потъват 8 500 000 000 от бюджета за здравеопазване?
  • 5 Няма как

    20 0 Отговор
    Няма как да има здравеопазване при положение, че болниците са търговци!
  • 6 Обесен Язовец

    12 2 Отговор
    Сега покрай пристигането на Американската делегация от дупките ще изпълзят всички евроатлантически предатели. Снимката е добър пример.

    Коментиран от #15

  • 7 Минков

    8 3 Отговор
    Пепи, алоу, пак си се нашмъркал!! Тебе няма ли кой да те разследва??
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    бяла мафия много ДОКТОРИ са
    ЕТ
  • 9 ПСР

    14 0 Отговор
    270 млади хора,се дипломират за лекари скоро.Над 50% имали намерение да търсят работа извън България.
    Интересно,колко от останалите,ще отидат във фармакомпаниите.Кадрите,Москов,кадрите ги няма.И с триаж,и със спешни легла,даже и с апаратура,като нЕма кадри,кво праим?!Гледах отпуснатите бройки за специализация....мъка!И да иска бързо да се квалифицира-държавата не отпуска квота за това!Вече утвърдените"корифеи",не искат да обучават младите,да не би да им вземат хляба,случайно.Пък и време нямат-клинични,добре платени проучвания,лекции и конференции,плащани дебело от фармаиндустрията,работа в по няколко кабинета/клиники.....На фона на цялата здравеопазна криза.
    Мъка,Москов и ти го знаеш,още откакто беше любим министър на Боко.
  • 10 Rock

    7 0 Отговор
    Хайде престанете да повтаряте тази дума,,триаж,,. В спешното във Враца е постъпила една пациентка - в този момент не са постъпили 10 или 20 за да се прави класифициране на пациентите според спешността. Трябва да си бездушен, за да не обърнеш внимание, че тази жена се нуждае точно в този момент от помощ и всяко забавяне би довело до нещо сериозно. Вместо веднага да се извика лекар- регистраторката разбърква кафето си и и размотава умишлено мъжът.- придружител на болната жена.
  • 11 ДОКО

    3 2 Отговор
    всичко е точно..какво ви притеснява вие не знаете ли че човек здрав не е умрял..тоест винаги има причина за летален изход..сериозна..така че никой не е виновен и всичко си е ок..чао..
  • 12 пешо

    2 1 Отговор
    боклуците се активираха
  • 13 Студопор

    10 0 Отговор
    А ти като беше толкова време здравен министър - какво направи, та да подобрим която и да е болница в България?! Едно голям нищо! Сега лесно изкарваш експертни мнения от екрана. То това и аз го мога и без да съм министър.
    Защо всичките ни политици са само хора, които говорят, говорят, говорят и никой нищо не прави?!
  • 14 шефа

    6 0 Отговор
    Ако някой не е виждал некадърници и престъпници да види снимката.
  • 15 смешко

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Обесен Язовец":

    Ти сигурно предпочиташ евразииските предатели.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Оскар

    2 0 Отговор
    Абе Пепиии,колко хора починаха в чакалнята на Св.Анна бе!?Разлика между Враца и Окръжна няма,там само се разгоря скандал!
    Нещо май пак си на върбата!
  • 18 деректор на болница

    1 0 Отговор
    да крадееем да крадеееем, тъпаците да мрат, прокуратурата е с нас в същата игра - да крадем, да крадееем