10 Февруари, 2022 09:31 6 759 23

Сербезова: Обсъждаме възможност за личен фармацевт в общините без аптеки

  • асена сербезова-
  • личен фармацевт-
  • общини-
  • аптеки

Повече от всякога в последните две години стана ясно, че всеки има нужда от подкрепа в ползването на здравна и лекарствена информация, всеки има нужда от съвет от медицински специалист и от правилна комуникация с такъв, допълни министърът 

Сербезова: Обсъждаме възможност за личен фармацевт в общините без аптеки - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова честити в профила си в социалната мрежа празника на Българския фармацевтичен съюз. По думите ѝ на този ден преди 15 години съсловната организация е създадена с много плам, надежди и немалка доза безсъние:

"Нека енергията, която ни събра тогава продължава да ни води към по-добро бъдеще за професията ни, дори през тези трудни времена на пандемия и разделение. Постигнахме немалко за тези години, но още повече остана и за нас, както и за тези, които идват след нас.
Макар и с малки крачки, важно е да вървим напред и да творим по-добрите условия за фармацевтична грижа, която това болно общество заслужава. Пандемията от COVID-19 ни изправи пред изпитания, но ни предизвика и да се обединим и да си спомним общите ни цели", написа Сербезова. Тя припомни на обществото колко е важен достъпът до фармацевт и лекарства, а по-късно това получи и институционално признание, допълни министърът на здравеопазването в социалната мрежа, цитирана от БНР.

"Сега се обсъждат възможности за подпомагане на достъпа до фармацевтична грижа в общините без аптеки, за да има всеки своя личен фармацевт. Защото повече от всякога в последните две години стана ясно, че всеки има нужда от подкрепа в ползването на здравна и лекарствена информация, всеки има нужда от съвет от медицински специалист и от правилна комуникация с такъв , в правилния момент", добавя в профила си проф. Асена Сербезова.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо павето

    32 0 Отговор
    Кога ще обсъдите въпроса за личен депутат.

    Коментиран от #5

  • 2 Ал Ал Ал Ал

    10 0 Отговор
    Сербез
  • 3 Личи си от кое котило е

    23 1 Отговор
    Личен фармацевт е голяма смешка и опит да се защитят мониполите, без населението да вдигне бунт. В крайна сметка липсата на аптеки възникна с един лобистки закон, просто трябва да се върне старото положение.
  • 4 Гошо павето

    16 0 Отговор
    Щото нещо се къса връзката между вас и нас, след като ви изберем
  • 5 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо павето":

    Ами той вече е решен ! Е, не за всички ! Все пак са "само" 240😉
  • 6 ТаУмВзе

    20 0 Отговор
    Личен дилър не се ли обсъжда? Таа не събра ли кинтаж за Бентли най сетне, че ей го нова Свадба трябва. За нас Брадва. До Кога така?
  • 7 зачуден

    21 1 Отговор
    Тази ... е Министър ?! Само я чуйте и се опитайте да разберете , какво аджеба иска да каже - не разбрахте , нали ? Уникално ПППравителство си имаме - от дома за душевно болни ли са или от забавачницата - изберете сами .
  • 8 един от многото

    19 0 Отговор
    Ами да ви видим и вие какво ще направите? То беше едни хвалби за електронните рецепти , то беше , едно чудо , а всъщност всичко си остана по старому и пак висим пред личните лекари , и пак сестрата събира рецептурните книжки и таксата (да не се забравя) и пак чакане и разправии. Някой може ли да обясни каква е файдата от тези електронни рецепти и защо трябва на три месеца да се ходи при личните лекари , не може ли подновяването на рецептите по НЗОК да се извършва по електронен път? Какво им е електронното на рецептите , като пак има наличие на книжки и писане и в кабинетите и в аптеките?

    Коментиран от #12

  • 9 хигиенисти, мътумътичи, фармацефки

    12 0 Отговор
    сърбежова, видяхме си личната загриженост и отговорност във Враца.

    Напраихте ли кинти, премии, бонуси от “ пандемията на фарма олигарсите спонсориращи сзо- то си с олигархичните си фондации, тръстове“ с държавни и частни поръчки на маски, тестове, гмоексперименталки, скъпа клинична кукувид пътека.

    виж какво се случва в израел с над 99 % набодени, чупят рекорди по заразяемост и смъртност!
  • 10 Дилдо

    7 0 Отговор
    Събра ви общностния ангажимент пред ЕС
  • 11 Саркастик

    18 0 Отговор
    А лична масажистка кога ще ни осигурите? Дето да прави масажи със щастлив край?
    Да бяхте се поучили от миналото, когато имахме добре работещо здравеопазване. Ма нямаше как да точите такива пари от него...
  • 12 Нов Туарег

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "един от многото":

    Как да върви далаверата? Като идеш при личният си лекар, той ще те прати я на изследване, я на специалист, те пък ще ти сменят хаповете с тези, които са на мода, сербезките ще те чакат в аптеката с новите цени и между другото, ще смукнат някой милион от касата, колкото има.
  • 13 Абсурдю

    19 0 Отговор
    Как може жена с образование мениджмънт във фармацията да е министър? Младите фармацефти нямат представа от лекарства, те гледат да набутат скъпи препарати и козметика, за да вадят пари. Все по некадърни министри имаме. Тази е нагла, алчна простачка от село.
  • 14 лични фарма бонуси

    12 0 Отговор
    Дали сърбежлиева ползва ли медицински услуги и личен фармацевт като във Враца, каквото е нивото на повечето болници в провинцията?

    Или ползва добре спонсорираните от нзок частни и софийски клиники, болници- вма, пирогов, александровска?

    Последните 2 год. “ пландемично“ поизтрепахте бая народ, Враца отвори очите на хората.
  • 15 пак същото

    11 0 Отговор
    Вместо това, вземете лека полека да реформирате Здравната система! 30 % починали от КОВИД в най-голямата ни болница "Пирогов" - това изправя коси! Лекуват ли ги въобще, тези болни там?
  • 16 Мамул

    6 0 Отговор
    И богатите си имат личен "фармацевт" за белото. Начи сега с личен търгаш на хапове резко се дига стандарта на ошмулените селски труженици. Почти всички лекарства без рецепта, особено хранителните добавки само правят да ти е по-скъпа пикнята.
  • 17 анонимен

    8 0 Отговор
    каквато министърката такава и системата на здравеопазване , гола вода
  • 18 пушечно месо за фармацевтите и докторите

    6 0 Отговор
    Много народ изтрепаха и продължават да трепят по болниците последните две години с “ мерките“, от които изкараха милионни само по една клинична пътека, милиони тестове, маски и генно модифицирани експериментални игли и дози.

    На местно ниво видяхме във Враца, на международно какво се случва с масово ваксинираните в Израел.
  • 19 глупости на кило

    10 0 Отговор
    ПО-СТРАШНА ГЛУПОСТ НЕ БЕХМЕ ЧУЛИ! ТОЯ "ЛИЧЕН" ФАРМАЦЕВТ ЩЕ СПИ У НАС , ИЛИ ЩЕ Е АМБУЛАНТЕН ТЪРГОВЕЦ С КУФАР С ЛЕКАРСТВА? ТАЯ ДРУГАРКА ОТ ЖЕНИТБИ МАЙ ЛЕКО СЕ Е ОБЪРКАЛА, НЕ ЛИ?
  • 20 No more drama!

    3 0 Отговор
    Г-жа Сербезова няма капацитет да бъде министър на здравеопазването. Г-н Петков спешно да обмисли смяната и. Каква свръхценна мисъл ЗА ЛИЧЕН АПТЕКАР се е родила в главата на министърката ,вместо да се промени законът който ограничава възможността да има аптеки там където е необходимо.Сербезова докато е министър обаче , да забрани на аптекари да "лекуват " тъй като не са завършили медицина и по закон не може да извършват тази дейност.
  • 21 Анонимен

    1 0 Отговор
    Сигурно Кирето като е търсил в тъмното със свещ знаещ и можещ кадър за министър на здравеопазването е духнал вятър и ей го на - урадисал на ТОВА в тъмното!?
  • 22 Весела

    1 0 Отговор
    Кога госпожата ще започне работа?
  • 23 Боли ме шнура

    0 0 Отговор
    Тая кукувица има нужда от личен психолог, нищо не работи защото далаверата и е в аптеките, а защо примерно не махне бандитската такса,, Избор на екип,, от това се плаща два пъти за една и съща процедура, веднъж касата и после пациента.