11 Февруари, 2022 21:28 1 419 6

Шефът на НЗОК отрича: Болниците не са взели по-малко пари

  • петко салчев-
  • нзок-
  • каса

В момента в Касата няма резерви

Шефът на НЗОК отрича: Болниците не са взели по-малко пари - 1
Снимка: БГНЕС

Днес имах среща с представители на болниците и на тях обясних - не са взели по-малко пари. Това разминаване се получи, защото нямахме бюджет и трябваше да работим на 1/12 от бюджета за миналата година. Обясних, че трябва да видим какъв ще бюджетът за тази година и ще решим проблемите. Аз разбирам идеално тревогите на колегите.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ управителят на НЗОК проф. Петков Салчев по повод оплакванията от страна на болниците, че не са получили в пълен размер средствата за извършените от тях дейности за декември месец миналата година.

"За болниците има трансфери. Всеки февруари има напрежение по тази тема. В момента в касата нямаме резерви. Всички дейности, които са отчетени от лечебните заведения, са изплатени. Имаме средства да изплатим и предстоящите дейности на лечебните заведения. НЗОК през цялото време на пандемията е плащала основно за дейност на лечебните заведения и след това е доплащала на лечебните заведения. Касата нито за момент не е спирала нито едно плащане, допълни той. И досега нямаме изпратено изискване от болниците, че не е извършено плащане. Касата е изпълнила в пълен обем нормативните и законови изисквания за плащанията", категоричен бе той.

"В новия бюджет са предвидени 188 млн. лева за 6 месеца като доплащане към работната заплата на работещите на първа линия с Ковид. В тях са включени месечно по 600 лв. за лекари, по 360 за специалисти по здравни грижи и по 120 за санитари. Всички необходими средства, които смятат колегите, че са им необходими, аз съм "за". Никога не съм спирал каквито и да е средства, защото и такива неща чух. Аз още миналата година казах, че трябва да има постковид клинична пътека. Според мен даже трябва да има няколко пътеки, защото пациентът не страда само от едно заболяване. Очаквам от миналата година предложения от медицинските научни дружества за такива пътеки, защото това е тяхно задължение. После трябва да влезем на преговори в Министерството на здравеопазването, трябва да се обсъди и с БЛС кой и как ще изпълнява тези пътеки. Само едно дружество направи предложение", разкри проф. Салчев.

"В новия бюджет на НЗОК се залага много повече на извънболничната помощ", завърши управителят на НЗОК.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Народна поговорка

    5 0 Отговор
    Яжте, пийте и си носете старите дрехи.
  • 2 Санитар

    9 0 Отговор
    Когато доктори говорят непрекъснато за пари (което е нормално, предвид търгашеските дружества, наречени болници), последното, за което им пука е вашето здраве. Както и с пЛандемията - ще се стигне и до прилагане на сила, за да ви спасят... от живот.
  • 3 учуден

    5 0 Отговор
    бялата мафия трябва да се озапти
  • 4 че от тях файда няма

    1 0 Отговор
    най добре ги закриите наедно с аптеките
  • 5 че от тях файда няма

    1 0 Отговор
    най добре ги закриите наедно с аптеките
  • 6 Рете

    1 0 Отговор
    Всички шефове на болници са за увеличаване.
    Гладни , алчни мишки.