15 Февруари, 2022 15:06 3 113 12

Първа област у нас излезе от тъмночервената зона

  • първа област-
  • излиза-
  • тъмночервената зона

От Националния център по заразни и паразитни болести отчитат нов спад в двуседмичната заболеваемост от COVID-19

Първа област у нас излезе от тъмночервената зона - 1
Снимка: НЦЗПБ

Прогнозите за спад в заболеваемостта у нас бавно започват да се сбъдват, след като вече е факт и първата област, която излиза от тъмночервената зона. От Националния център по заразни и паразитни болести отчитат нов спад в двуседмичната заболеваемост от COVID-19. Малко над 1302 средно са заразените на сто хиляди души население към 15 февруари, при над 1360 за предходния ден, съобщават от Dir.bg.

За първи път, откакто картата на страната се оцвети в тъмночервено по този показател, един регион излиза от тази зона и влиза в червената. Това е област Кърджали, където заболеваемостта е под 500 на 100 хиляди души население. Кърджали беше и последният регион, който се оцвети в тъмночервено, а преди това най-дълго се задържа и в жълтата зона.

Както знаем, картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Един от факторите за определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за COVID болни.
Картата на епидемичната обстановка по региони обаче все още е в червения Етап 3, като се очаква да остане такава и в следващите пет дни. Единствено Южният централен Регион 4 се очаква да премине в жълтия Етап 2.

Не всички специалисти са единодушни за наближаващия край на петата COVID вълна.

Според математика Лъчезар Томов например ни очаква втори пик. А от Световната здравна организация предупредиха за прииждаща към Източна Европа нова вълна на Омикрон.

За сметка на това бившият съветник на здравния министър епидемиологът проф. Мира Кожухарова коментира преди ден, че коронавирусната инфекция вече трябва да отиде в групата на острите респираторни заболявания и да се наблюдава, както грипните вируси. Според нея дори карантината за контактни може да отпадне. Математикът от БАН проф. Николай Витанов дори стигна по-далеч, като обяви, че "Кръстоносният поход на цар Омикрон свършва фатално за него в България".

Промени в списъка с държави и реда за влизане в България

Актуализира се и списъкът на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България, посочиха от Министерството на здравеопазването. От 17 февруари в "червената" зона вече попадат Франция, Белгия, Португалия, Швейцария, Кипър, Малдиви, Армения, Беларус, Русия, Япония и др.

Също от 17 февруари в "тъмночервена" зона се включват Нидерландия, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Каймановите острови, Бахрейн, Грузия и Нова Каледония.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    33 0 Отговор
    Новак Джокович пред „Би Би Си“:

    Не съм антиваксър и като дете са ми поставили различни задължителни ваксини, но не желая да се имунизира срещу COVID-19.

    Това е цена, която съм готов да платя.

    Никога не съм бил против ваксината, но винаги съм подкрепял личния избор на всеки човек за това какво слага в тялото си.
  • 2 пунта мара

    26 0 Отговор
    В тъмночервената зона по обезлюдяване е почти цяла северозападнала България, както и стратегическия регион Странджа-Сакар до турската граница.
  • 3 Майна

    15 0 Отговор
    Общественото здравеопазване в Шотландия (PHS) съобщава, че изумителни четири от всеки пет хоспитализации и смъртни случаи са инжектирани, което означава, че само 20 процента от хоспитализациите и смъртните случаи, обвинени в covid, се случват при неваксинираните.

    Според данните случаите като цяло са намалели през февруари в сравнение с януари. Въпреки това, по-голямата част все още се състои от напълно ваксинирани лица, включително тройно ваксинираните.

    Данните показват, че най-новата „вълна“ от негативни здравни резултати се появява при три убодени хора, демографска група, при която смъртността се е повишила с 495 процента през месец януари.

    Коментиран от #6

  • 4 ПОБЕДА НА

    0 17 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ сертификат☝ ДА ГО запазим в действие ОЩЕ дълги години напред☝
  • 5 какво става

    15 1 Отговор
    Като имаш войници, които няма какво да правят - напиват се и се сбиват. Като дойде врага колко са боеспособни? Така и с антителата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майна

    12 0 Отговор
    Какво става?
    В света на медицината се случват странни неща. Смъртността се е повишила. Когато ръководителят на животозастрахователна компания в Индиана каза, че вземанията са се увеличили с 40% сред хората в трудоспособна възраст, това беше голяма новина. Изглежда, че има широк спектър от заболявания, които внезапно нарастват. Няма една нова причина за смъртта на всички тези млади хора. Стана ясно, че смъртните случаи не са от Covid и настояването за маски и блокиране (които дори Джон Хопкинс призна , че така или иначе не са помогнали) е незащитимо в този момент.

    И така, какво да правим? ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ ТАЗИ ПЛАНДЕМИЯ, КОЯТО НЕ Е НАПРАВЕНА ДА НИ ЗАПАЗИ ЗДРАВИ,А ДА НИ УНИЩОЖИ
  • 8 Фрао

    19 0 Отговор
    Аман аман вече.Всичко си е точно като грипа.Два пъти годишно има пикове.Само че играта тук е друга.Миз.е.р..ни.ц..и
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 1 Отговор
    стига ни психясвахте стига вече
  • 10 стига бе

    15 0 Отговор
    Е как така ше излезе от тъмночервената зона???
    Тука имаше едни "математици" дето се учеха да сметат и казаха, че в края на февруари ще имаме 70-80 000 заразени на ден
  • 11 Емор

    3 0 Отговор
    Математик Фиткан Козелоф аааа как така,чудна работа :)
  • 12 Ковид Измамата

    2 0 Отговор
    Едно време имаше грип и така се правише.Сега вече Грипа не е модерен и измислиха тази простотия.Но то скоро ще си замине сезонния грип да видим тогава какво ще е вьв червено.