Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 21:37 9 877 4

Това растение удължава живота

  • хвойна-
  • растение-
  • полезно-
  • здраве-
  • подмладява-
  • удължава живота-
  • дълголетие

Веществата му подмладяват организма на клетъчно ниво

Това растение удължава живота - 1
Снимка: shutterstock

Хвойната е известна с лечебните си свойства. В Древна Гърция и Рим малкото дръвче е смятано за най-сигурния лек за лечение на ухапване на змия. Римляните са добавяли смачкани плодове към виното си и са го пили при заболявания на черния дроб и като добър диуретик. Сега, руски учени са открили, че представителите на това семейство имат вещества, които могат - на клетъчно ниво - да подмладяват организма и да увеличават продължителността на живота.

Изследването, което все още е на лабораторно ниво, се казва, че компонентите на етеричните масла притежават чудодейни подмладяващи свойства. Наричат се терпеноиди и се съдържат и в други билки, съцветия, дървета, храсти, плодове и зеленчуци.

Но терпеноидите от хвойновите растения се оказали най-ефективни в борбата със стареенето.

Многобройни изследвания показали, че веществото лимонен оказва висока профилактична активност против рака на млечната жлеза, на кожата, на черния дроб, на белите дробове и задстомашната жлеза.

Друго вещество - камфен, пък понижава нивото на холестерола и триглицеридите в кръвната плазма.

Експериментално било доказано, че тези компоненти в състава на хвойновите растения също така могат да подмладяват кожните клетки, възстановявайки тяхната активност и забавяйки прогресирането на възрастовите изменения, пише сайтът Zdrave.to

Това растение удължава живота
Снимка: shutterstock

Състав на хвойна

Хвойната съдържа между 0.5-2% етерично масло, 30% инвертна захар, флавоноиди, горчиви гликозиди, органични киселини, смолици, восъци, дъбилни вещества. В етеричното масло на хвойната има терпени. В плодовете на хвойната се съдържат тлъсто и етерично масло, оцетна, мравчена и ябълчена киселини, хвойново камфора, калиеви и калциеви соли, витамин С, горчиви и смолисти вещества, рицин, танин, гликоза, манган.

Ползи за здравето

В древността плодовете на хвойната са се използвали като много добро хигроскопично и антисептично средство. Те стимулират кръвообращението, отпускат кръвоносните съдове, прочистват червата и стомаха, белите дробове и кръвта. Имат много добро диуретично действие, укрепват стомаха и засилват метаболизма.

Чаят от стрити плодове на хвойна е полезен за укрепването на стомаха и червата, за засилване на имунната система, за отделяне от организма на сол и урина при подагра и ревматизъм. Лечебният чай засилва отделителните функции на организма при затлъстяване и отоци.

Провеждането на лечебен курс с плодове от хвойна оказва благотворно действие върху стомаха, при подути черва, за отделяне на повече вода от организма, за засилване на имунната система. За целта в продължение на 12 дни се дъвчат плодове от хвойна, като първият ден се дъвчат четири, а всеки следващ ден броят се увеличава с един.

Това растение удължава живота
Снимка: shutterstock

Есенция от хвойна е добър лек срещу ревматизъм, пъпки, екземи, белене на кожата. За целта 500 г плодове се оставят да престоят между 8 дни и 2 седмици в 2 литра оцет или лимонов сок. Всеки ден сместа се разбърква добре, накрая се прецежда. С получената есенция се намазва засегнатия участък от кожата.

Хвойната премахва подпухналостта, полезна е срещу дерматит и зъбобол. Тя е добро средство за борба с целулит, премахва възпаления на белите дробове и бронхите, подобрява функциите на сърцето. Помага при колики и запек.

При стомашна язва се препоръчва отвара от корените на хвойна. 1 с.л. наситнени корени се заливат със 100 мл. вряла вода. Сместа се вари около 20 минути в покрит съд. Престоява още толкова, прецежда се и се пие три пъти дневно преди хранене.

Маслото от хвойна се използва за успокояване на нервите, облекчаване на различни тревожни състояния, психическо изтощение и нервно напрежение. Полезно е при уголемена простатна жлеза. Маслото тонизира черния дроб и регулира менструалния цикъл. Съчетава се много добре с масло от кедър, кипарис, здравец, грейпфрут, лимонена трева, градински чай, бергамот и лайм.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    5 7 Отговор
    Руски учени са доказали, че дийства ама след литър водка!

    Коментиран от #2

  • 2 Лост

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Джинът се прави с хвойна.
  • 3 Баба Зоя

    2 2 Отговор
    Руски учени са установили, че в селската дискотека шансовете за забременяване и умиране са еднакво равни.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.