Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 22:30 2 529 12

Доматите предпазват от тромбози

  • домати-
  • сгъстяване на кръвта-
  • разреждане на кръвта-
  • тромбози-
  • тромби

Редовната консумация на домати помага за разреждането на кръвта

Доматите предпазват от тромбози - 1
Снимка: Shutterstock

Епидемията от коронавирус, която бушува по света вече втора поредна година, е причина повечето хора, които са се заразили да страдат от сгъстяване на кръвта. При някои от тях съществува повишен риск от образуване на тромби в кръвоносните съдове. Доматите могат да бъдат отлично средство за превенция на това страдание – те помагат за разреждането на кръвта и по този начин намаляват риска от тромбози. До това заключение стигат шотландски изследователи, пише БГНЕС.

Те са провели експеримент с 200 доброволци. Според резултатите от проучването ежедневната консумация на домати разрежда кръвта със 70%. Ефектът е регистриран при 97% от участниците. Изследователите свързват този резултат с наличието на антитромботични елементи в плодовете - флавоноиди.

Освен това високото съдържание на ликопен поддържа клетките здрави. Също така доматите предотвратяват сърдечносъдови заболявания, помагат в борбата с възпаленията и подобряват здравето на очите поради голямото количество витамин А.

Препоръчва се доматите да се консумират както пресни, така и термично обработени. Струва си да се отбележи, че в резултат на това ползите от тях за здравето ни само ще се увеличат.

"След две минути варене или печене количеството на полезния ликопен се увеличава. Така най-голямо е количеството му в доматеното пюре - до 1500 милиграма на килограм", обяснява диетологът Оксана Видря в интервю за "161.ru".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vaccine

    9 0 Отговор
    А Pfizer прави обратното.

    Коментиран от #6

  • 2 ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДИТЕЛИ

    12 0 Отговор
    МОЛЯ ДАЙТЕ АДРЕС НА МАГАЗИН ОТ КОЙТО ДА СИ КУПИМ БЪЛГАРСКИ 🍅🍅🍅🍅

    Коментиран от #11

  • 3 Това

    11 0 Отговор
    е на теория, на практика имаме пластмасови плодове и зеленчуци. Риба с живак и олово. Пиле с хормони и антибиотици. Колбаси от отпадъци, сирене без мляко. Въздух и вода - отровени. А, живейте... Аз отивам да си запаля една цигара за здраве.
  • 4 сгъстен кетчуп

    4 0 Отговор
    Според известния диетолог Одрана Видра, ако гледате розови домати през лятото и оранжерийни през зимата, никога няма да получите тромбоза, защотото доматите трудно се поддават на механизация и трябва да се копаят и плевят на ръка. Освен това стават за салата и за мезе за ракия.
  • 5 Интензивното

    6 1 Отговор
    Само глупости пишете без да разбирате.Няма починал от корона вирус а тромбозите не се дължат само на ковид.Направете разследване със специалисти,ако някой се съгласи и ще се опулите като разберете истината,как са убивали хората в болниците от некадърност
  • 6 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Vaccine":

    Не случайно събинчето пише какво вече разрежда кръвта и предпазва от тромбози, очаквам още такова статии, ама колко хитро първо ги нсбоцкаха да ги направят зависими после се вдигнаха цените та пак да доят идиотите тцтцтцтцт
  • 7 Механик

    7 0 Отговор
    Кои домати? Тия от Турция ли? Дето трябва да ги режеш с моторен трион, щото инак ножовете се затъпяват в пластмасата им?
  • 8 Онзи

    5 0 Отговор
    Доматите са вече ГМО. Без вкус и сладост.
  • 9 тея домати дето сега ги продават

    2 0 Отговор
    и ги гледат извън почва едва ли са храна.те миришат на трева и затва който ги внася сам да сси ги яде а пък за краставиците-те са си ддт
  • 10 За овце

    0 0 Отговор
    Аз комбинирам доматите с ракия или водка, за антисептика.
  • 11 Домати като гранати

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДИТЕЛИ":

    Почвай да копаш и ще имаш български домати . Ако се правиш на програмист ще ядеш само полски и турски домати.
  • 12 Предник

    0 0 Отговор
    Доматито от ламаринена консерва е много полезно!