Last news in Fakti

17 Юни, 2024 11:56 1 139 3

Учени: Доматеният сок е полезен за сърцето

  • доматен сок-
  • сок-
  • домати-
  • сърце-
  • холестерол

Изследователите подчертават, че в доматения сок не трябва да има добавена сол, за да бъде от полза за организма

Учени: Доматеният сок е полезен за сърцето - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Медицинския и стоматологичен университет в Токио, Япония, са установили, че доматеният сок е полезен за сърцето, пише сп. "Фууд сайънс енд нютришън".

Авторите на изследването са открили, че консумацията на напитката без добавянето на сол понижава кръвното налягане и нивото на "лошия" холестерол в организма - два ключови фактора за повишен риск от сърдечносъдови заболявания, пояснява БТА.

Изследването е обхванало 184 мъже и 297 жени, които в продължение на една година е трябвало да консумират доматен сок в увеличени количества. Степента на консумация е била определяна от всеки доброволец по негова преценка.

Преди и след края на изследването учените са помолили доброволците да предоставят кръвни проби за двуетапна оценка на показателите за кръвно налягане и нива на липопротеините с ниска плътност (LDL) или т.нар. "лош холестерол" в кръвта.

LDL холестеролът се счита за "лош", тъй като при излишъка му в стените на кръвоносните съдове се появяват плаки, които могат да ограничат движението на кръвта през тях. Това на свой ред повишава опасността от атеросклероза и сърдечносъдови заболявания (коронарна болест на сърцето, инфаркт), и инсулт. Друг значим рисков фактор за подобни патологии е високото кръвно налягане (хипертония).

Резултатите от изследването показват, че пиенето на доматен сок значително е понижило кръвното налягане при 94 участници с нелекувана прехипертония или хипертония. Наблюдавано е и понижаване на нивата на "лошия холестерол" при 125 от участниците.

Изследователите отбелязват, че благоприятните ефекти са наблюдавани както при мъжете, така и при жените. Освен това доматеният сок е бил ефективен за понижаване на кръвното налягане и нивата на LDL в различни възрастови групи. Това означава, че продуктът може да се използва за превенция на сърдечносъдови заболявания при повечето хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ааа...

    5 0 Отговор
    Без водка си е напълно безполезен !
  • 2 Блъди мери

    1 0 Отговор
    Особено с водка и черен пипер.
  • 3 Т О В А

    1 0 Отговор
    е НАЙ голямото откритие за съвременната НАУКА , а ДЕДО и БАБА си го знаят по насаледство от ПАМТИВЕК . УТОЧНЕНИТО което сегашните откриватели не правят е , Ч Е доматите трябва да са от ГРАДИНАТА а не химия от парниците на търговците ..