Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 15:53 2 904 2

Опасно ли е, ако прекалим с приема на витамин C?

  • витамин c-
  • витамин ц-
  • прекалено-
  • силна доза-
  • витамини

Като при всяко друго нещо, прекаляването дори и с витамини може да бъде опасно

Опасно ли е, ако прекалим с приема на витамин C? - 1
Снимка: Shutterstock

Биофизикът и експерт от работната група на Националната технологична инициатива (НТИ) "Healthnet" Андрей Ломоносов посочи, че при прекален прием на витамин С могат да се появят сериозни странични ефекти, пише Дарик.

Той отбеляза, че няма научни доказателства за ефективността на големи дози витамин С при заразяване с коронавирус. В същото време такава добавка може да бъде опасна за стомашно-чревния тракт.

"Приемането на витамина в доза, по-висока от безопасната, може да доведе до странични ефекти. Сред тях са нарушаване на стомашно-чревния тракт, киселини и др. Също така, употребата на високи дози витамин С за дълго време допринася за по-бързото образуване на камъни в бъбреците. Това е важно да се знае за хората, които са предразположени към това заболяване. При прием на витамин С заедно с желязо е възможно и натрупване на желязо в организма."

Ломоносов отбеляза също, че витамин С е наистина ефективен при настинки, но дори и в този случай дозата трябва да се увеличава постепенно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чук и Гек

    2 0 Отговор
    Вчера е опасно, днес ще прочетем и ще видим!
  • 2 Славчо

    2 0 Отговор
    Пълни лъжи.