Last news in Fakti

26 Февруари, 2022 20:19 5 716 3

Защо гърлото се зачервява, без да сме болни?

  • зачервено гърло-
  • възпалено гърло-
  • симптом-
  • болест-
  • настинка

Много външни фактори могат да доведат до зачервяване на гърлото

Защо гърлото се зачервява, без да сме болни? - 1
Снимка: Shutterstock

Един от най-честите симптоми, които алармират, че се разболяваме или настиваме, е зачервеното гърло. Веднага щом усетим неразположение в областта около и самите ни сливици сменят цвета си, значи нещо не е наред и посягаме към чая и лекарствата.

УНГ лекарят Анатолий Власенко обаче посочва, че не винаги зачервеното гърло означава инфекция и има и други причини за този симптом, пише zdrave.to.

Специалистът обясни, че има много фактори, които могат да доведат до зачервяване на гърлото по същия начин, както се наблюдава при инфекциозни заболявания, без обаче да сме наистина болни.

По думите му дразнещи външни фактори могат да бъдат замърсен въздух, изгаряне или пикантна храна.

„Зачервяването в гърлото не е достатъчно за диагноза. Ако човек има продължително зачервено гърло, това може да се дължи на дишане на сух въздух, конкретно растение или цигарен дим, нарушена диета или наличието на кисели сокове в нея", подчертава докторът.

Освен това експертът посочи, че устата не е предназначена за дишане, човешкият нос е отговорен за тази функция в тялото, тъй като функцията за пречистване и овлажняване на въздуха е „вградена“ в него. Ако въздухът навлезе в тялото през устата, той изсушава лигавицата, което също може да причини зачервяване на гърлото.

Затова той призова да не се лекува самото гърло, а да се търси причината за състоянието му и да тя да се отстрани.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чумата

    3 1 Отговор
    От дълбоко смазване!
  • 2 врачка

    4 0 Отговор
    Те и други работи се зачервяват, без да сме болни, не само гърлото. Обикновено, най-честата причина е многото клюкарене и безкрайните приказки зад гърба на хората.
  • 3 мечо

    2 2 Отговор
    далбоко гарло потарсете вав порно саитовете щте расберете