Last news in Fakti

12 Март, 2022 20:51 25 832 11

Лекар алармира за опасността от билковите чайове

  • билки-
  • билков чай-
  • опасно-
  • опасност

Специалистът съветва да внимаваме какви билки приемаме, защото много от тях съдържат токсични вещества

Лекар алармира за опасността от билковите чайове - 1
Снимка: Shutterstock

Лечението на симптомите на стрес трябва да бъде навременно, но използването на популярни билкови чайове и таблетки като Corvalol, както и валерианова тинктура може да бъде опасно, заяви пред в. „Известия” Надежда Капнинская, лекар в Invitro-Moscow, пише БГНЕС.

"Корвалол или валериановата тинктура могат да се използват с повишено внимание и под лекарско наблюдение. Корвалолът може да предизвиква пристрастяване и зависимост и човек не може да спре да го приема сам заради привикването", казва Капинска. Тя добави, че "неправилната употреба на валерианова тинктура може да предизвика пристъпи на паника и постоянно безсъние. Продължителната употреба на лекарството над препоръчителната доза ще наруши чревния мотилитет, което ще доведе до запек", предупреждава лекарят.

"Що се отнася до билковите чайове, ползите от тях са неоспорими, но само квалифициран лекар трябва да ги предписва. Почти всички лечебни растения имат противопоказания и възможни странични ефекти. Много билки съдържат токсични вещества и изискват ограничаване на приема или пълно спиране при хора, страдащи от алергии и полиноза”, каза специалистът.

Тя отбеляза, че "при хипертония са забранени всички билки, съдържащи женшен, божур, корен от марал", тъй като те повишават кръвното налягане. "Някои билки могат да бъдат опасни по време на бременност: през първия триместър не можете да приемате риган и мащерка - те силно повишават тонуса на матката”, съветва Капинска.

Все пак има чайове, които не са опасни за организма. "Например, чай за ежедневна консумация: в основата на смесите най-често се вземат листа от къпини и малини. Друг здравословен чай се приготвя от плодове на шипка. Те имат приятен вкус и са богати на витамин С. Трябва да се отбележи, че е по-добре да купувате чайове от билковите аптеки след консултация с личния лекар”, заключи специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КуКувицата

    59 0 Отговор
    Тия тотално изкукаха
  • 2 Ами в Корварола

    8 7 Отговор
    Има транквилизатор и алкохол. С него в Русия лекуват абстиненцията при отнемане на алкохол.Откраднали са го от германците.В Германия се нарича Валкордин.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рошко

    77 1 Отговор
    Ше пиете само хапчета, та богатите фармацевт да стават още по богати
  • 5 Никакви Аларми...

    37 0 Отговор
    Спеца да ви каже! По добре си наберете и изсушете малко трева за зимата. Милион пъти по добре от чайове от магазина или аптеката! Гледайте къде пасе кравата и там си наберете. По добре! Някой от химикалите за неограничен срок на годност! Е сулфид диоксид. Междо другото не само убива черният дроб. Но и пречинява главоболие! Също и изкуствените подсладители! Като аспартама тетразина. Алергии...
  • 6 Антибиотик

    33 1 Отговор
    Аптекарската мафия нервничи ,че губи клиенти !
  • 7 Рибарчето

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ами в Корварола":

    Не знам какво има в корвалова, ама като сложа в захранката рибата полудява.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дрън

    15 0 Отговор
    Абе какъв вит С в шипков чай !? Вит С изфирясва при висока тепмература...Да речем в шипково вино може и да има, ама в чая това което остава е доста по-малко отколкото в суровите шипки...
  • 10 Калмук

    8 0 Отговор
    Е, само това остана - да плащам консултация с лекар, дали да пия липа и лайка или не ?!?!?!
  • 11 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Естествено е, че има отровни растения, които в малки количества действат като лакарства. Прекалиш ли - лека ти пръст ! В есенно-зимната половина на годината аз пия билков чай от треволяци, които още баба и дядо са ме научили да си събирам, изсушавам и употребявам. Това са: лайка, мащерка, мента, маточина, шипка, липов цвят,слез, цикория,розмарин, салвия,мак , индрише, борови връхчета, жълт кантарион, магарешки бодил, бял равнец, дилянка, майчин лист , кори от разни дървета, листа от малина , капина и вишна, глог - цвят и плод. Купувам си някои от горните билки, които не успявам да си набавя сам. Според нуждите и временния вкус си правя чая. През лятото обикпновено не пия чай, но в големите горещини все пак добре ми действа горещ чай от мента и шипка Годността на билките обикновено е две години - след това ги изхвърлям. Не събирам и внасям в дома си божур, момина сълза, бела дона и прочие отровни растения. В цветната градинка да растат - за красота ...може . Твърдо не употребявам гинко билоба, жен шен, куркума, джинджифил, канела и редица други билки с чуждоземен произход и продавани в билковите магаазини и аптеките.Особено пък като хапчета и хранителни добавки - жива болест !!!
    Ние си имаме поговорка : "Където се е куче окучило - там се е и научило ! " И Луи Куне преди два века доказва опитно, че човек трябва да употребява всякакви храни и лечебни средства от земята / страната, района/ където се е родил и израстнал !!!