Last news in Fakti

1 Април, 2022 10:13 881 12

Балтов: COVID кризата е на автопилот, не е ясно какво ще се плаща на медиците на първа линия

  • асен балтов-
  • covid криза-
  • автопилот-
  • плащане-
  • медици-
  • първа линия

Пандемията свършва, но COVID-19 още съществува. Трябва да имаме лампичка, която да свети, че не всичко е свършило", каза Балтов, каза бившият директор на "Пирогов"

Балтов: COVID кризата е на автопилот, не е ясно какво ще се плаща на медиците на първа линия - 1
Снимка: БНТ

Не е ясно какво точно ще се плаща на медиците на първа линия. Не получихме точен и ясен отговор от здравния министър. Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. Асен Балтов, депутат от ГЕРБ и бивш директор на "Пирогов".

По думите му плащанията са три вида: Допълнителните възнаграждения в размер на 600 лева месечно за лекари, 360 лева за медицински сестри и 120 лева за санитари трябва да се плащат до края на юни - три месеца след пандемията.

"Оказа се, че така е направен Закона за извънредното положение, че трябва да се промени, за да се платят тези пари. Има осигурени пари в бюджета, но няма правен механизъм, по който да се дадат", каза Балтов.

Другите допълнителни средства - 1000 лв - не е ясно от къде ще дойдат, каза той. Те се делят между второстепенните разпоредители - РЗИ, центрове за спеша помощ и лечебните заведения, където са медиците на първа линия. Балтов смята, че тези 1000 лв за първа линия ще отпаднат за лечебните заведение, независимо, че продължават да лекуват болни с COVID- 19. Предполага, че през бюджета на МЗ ще бъдат дадени пари на второстепенните разпоредители.

Категорично се знае, че личните лекари от днес не получават допълнителните парите за COVID, каза още бившият директор на "Пирогов".

"Прави се опит за създаване на механизъм, така че повдигайки цените на пътеките вътре да влязат тези пари за първа линия. Знае се, че тези 25% ще влязат от 1 януари. Това не подпомага най-зависимите болници, които бяха залети с COVID през последните 2 години. Оказва се, че болници, които са си работили спокойно, ще получат много повече пари, отколкото държавните болници, които са лекували COVID пациенти", каза той.

По думите му от ГЕРБ са предложили да се остави студен резерв, който да компенсира това, което през последните 3 месеца НЗОК отказа да плаща на държавните болници с най-много COVID пациенти.

Проф. Балтов смята още, че COVID кризата не се управлява.

"Абсолютно е оставена на автопилот. Ваксинацията също, независимо, че се обяви нова кампания "Плюс мен", не забелязвам да има увеличение. Вчера има поставени 50 първи дози. 10.3% от населението е с бустерни дози и по-малко от 30% е с две дози. Премахвайки всякакви мерки при това ниско ниво на ваксинация, тази инфекция постоянно ще се предава. Тя се предава по въздуха, не можем да я скрием", каза Балтов.

Заяви, че за някои неща подкрепя мерките, но все пак смята, че не трябва още да се отпускаме.

"Дори днес 8.2% от случаите са положителни. Има около 2 000 пациенти в болниците и около 220 са в интензивните отделения. Пандемията свършва, но COVID-19 още съществува. Трябва да имаме лампичка, която да свети, че не всичко е свършило", каза Балтов.

Смята също, че не трябва да се задължават болниците, които нямат ковид отделения да се занимават с COVID-19. Ако пациентите са намалели, те трябва да се поемат от инфекциозните болници. Останалите болници трябва да се освободят от тази дейност, каза Балтов.

"Притеснително е, че ще продължат да се поддържат такива отделения, което ще доведе до рестрикция на други болни и обезпечаване с персонал, който трябва да се грижи независимо колко пациенти има. Пандемията може да е минала, но инфекцията съществува и трябва да бъдем предпазливи", каза още проф. Балтов.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 този

    26 0 Отговор
    Ти, мишок нагъл, върни откраднатото първо!
  • 2 сила

    17 1 Отговор
    ей не се накрадохте бе,още ако може..ДО ГРОБ
  • 3 Някой

    22 1 Отговор
    Ами, просто им вдигнете заплатите на медиците. Не само на тези на първа линия. Защо е нужно да им се дава бонус за определено време. Мотивацията идва от доброто заплащане. Не временно, а постоянно.
    Това важи за всеки сектор в държавичката ни.
  • 4 Читател

    23 0 Отговор
    Този нали разбираше от асфалт...
  • 5 Тома

    18 0 Отговор
    Балтов ходи да оперираш хората а не да приказваш глупости.Стана депутат да не влезеш в пандиза за кражби от здравната каса
  • 6 затова ли е зора

    14 0 Отговор
    не е ясно какво ще се плаща.....ми така си кажи бе човек
  • 7 Гост

    15 0 Отговор
    Честит празник - първи април, Балтофф! Както на теб, така и на кунчевци, бай шиле-комедианта, баба Радка, Асена, гроздето от Берн, ботокса и всички политици и мисири, подкрепящи всички измислени кавид "мерки", които са всъщност прикрит геноцид над населението по света....
  • 8 4856

    12 0 Отговор
    Балтов, ти как оценяваше своя труд? Махни се защото , квалификацията ти е изключително ниска, като английския ти! Не се набивай на очи ,защото ще ти поискаме имунитета!
  • 9 Васко

    6 0 Отговор
    Тя кризата като беше пилотирана от теб Балтов какво направи? Ами нищо,те затова ти духнаха под опашката.
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 0 Отговор
    за кое да ви платят???За изпушените цигари,за неглижирането на истински нуждаещи се от мед.помощ хора,ли???Най добре ви плащат ромите.....това заслужават 90% от вашта лекарска гилдия!
  • 11 Бяла мафия

    10 0 Отговор
    Не се налапахте и накрадохте еййййййййй а що народ затрихте
  • 12 селтак

    4 0 Отговор
    Ейййй само за блажното мислите бе! Айде натиснете поне малко спирачките бе! И дявола по некой път прощава ама вие не!☠☠☠