Last news in Fakti

8 Април, 2022 12:15 2 853 1

Разсеяха популярен мит за захарта

  • кафява захар-
  • бяла захар-
  • мит-
  • здравословна храна

Лекар отрича твърденията, че кафявата тръстикова захар е по-здравословна от обикновената бяла захар

Разсеяха популярен мит за захарта - 1
Снимка: Shutterstock

Кафявата захар се предпочита от хората, грижещи се за здравето си. Лекарят Александър Мясников обаче разсея популярен мит, свързан със захарта.

Той отрича твърденията, че кафявата тръстикова захар е по-здравословна от обикновената бяла захар. И двете са еднакви по отношение на калориите, казва лекарят.

Кафявата захар е продукт, получен от преработката на захарна тръстика, който е запазил цвета и вкусовите качества на влизащата в състава на тръстиковия сок меласа. Просто кафявата захар не е преминала през етапа на избелване.

„Пак е бяла смърт, макар и кафява”, казва д-р Мясников.

Той призовава да се ограничи употребата на захар или напълно да се премахне от менюто. Освен това лекарят сочи, че захарта се крие и в много неподсладени храни. "Захарта е навсякъде. Има я в млякото, в наденицата, в хляба", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж технолог

    1 0 Отговор
    "Захарта е навсякъде. Има я в млякото, в наденицата, в хляба."- казва той." Има я,разбира се,но там е в полуразтворено състояние,тоест дизахаридът е в до 80% разделен на двата си монозахарида-глюкоза и фруктоза. Но това не означава,че няма да качваме килограми. Кафявата захар по хранителна стойност е равна на бялата,кристална,с тая разлика,че в около молекулите си има молекули на оцветяващо вещество.