Last news in Fakti

23 Май, 2022 11:48 738 11

Д-р Илиев: Не се очаква пандемия от маймунска шарка

  • маймунска шарка-
  • аспарух илиев

Температура, главоболие, общо неразположение и увеличение на лимфните възли са сред симптомите

Д-р Илиев: Не се очаква пандемия от маймунска шарка - 1
Снимка: Нова ТВ

маймунската шарка се предава от целувка
"Всеки, който е ваксиниран срещу едра шарка, не би трябвало да има притеснения за маймунската. Тази ваксина е 85% ефективна. В България с нея са хората, родени преди 1981 г. Не се очаква пандемия от маймунска шарка." Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му тази шарка е много слабо заразна - не се предава по въздушно-капков път, а чрез целувка и други физически контакти. "Маймунската шарка наподобява човешката едра шарка, но не е точно същата. Става дума за западноафриканския вариант, той протича с много неприятен обрив и висока смъртност. Притеснителното е, че единичните случаи са в широк спектър от държави", сподели Илиев.

Температура, главоболие, общо неразположение и увеличение на лимфните възли са сред симптомите. "Обривът е характерен - изпъкнал. Той може да доведе до слепота, както и до белези. Хора с потиснат имунитет могат да имат голям проблем с маймунската шарка", посочи той.

Според него много е важна личната хигиена."На 3-4 ден от проявените симптоми се появяват релефни пъпки, при такива съмнения трябва да се обърнем към лекар, но той да дойде при вас, а не вие в кабинета", посъветва Илиев.

Относно новият вариант на Омикрон, появил се в Гърция медикът подчерта, че не е по-опасен от сегашните. "Не се очаква нов щам на ковид, предстои спокойно лято. Евентуално есента ще има увеличение на случаите, но не и натоварване на здравната система", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    16 3 Отговор
    Брей тоя обърнал палачинката ?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Доктор

    18 2 Отговор
    Тази подлога ми липсваше много.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Механик

    14 1 Отговор
    Ихааа, лаборантката от Берн, зимъска прогнозираше "Ще се мре, яко ще се мре". Сега пък друга песен пее.
    Колкото до маймунскта шарка, да се вардят любителите на еднополова любов. Доказано е, че този вид шарка се предава изключително лесно при aнални и орални контакти. Просто секретите които се отделят при такъв вид занимания съдържат голяма концентрация от причинителите на заболяването.
    Интересно защо лаборантката не говори нищо именно за това. Може би не е политкоректно.
  • 7 Мамул

    7 1 Отговор
    Гроздето за ядене ли е или за декорация на члена? Това да обясни Илиев!
  • 8 Последния Софиянец

    7 1 Отговор
    Този гей е най рисков.
  • 9 Пурко с чeпката от бeрн

    10 0 Отговор
    Тоя обратният ненормланик със сигурност е карал и маймунската шарка
  • 10 Копипасте

    4 0 Отговор
    Така и досега няма каквато и да е информация откъдето от и да е за тая прословута лаборатория! Само някакви снимки годни само за подигравка! Сигурно е нещо свързано с швейцарските военни и е много дълбоко засекретена!
  • 11 Истината днес

    4 0 Отговор
    Тоя от както свърши короната много изпостял..явно няма пари.