16 Август, 2024 06:44 2 733 22

Маймунската шарка вече е в Европа

  • маймунска шарка-
  • швеция

Първият случай извън Африка бе регистриран в Швеция

Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че в Швеция е открит първият случай на заразяване с новия щам на болестта маймунска шарка извън територията на Африка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Представители на шведските здравни власти заявиха на пресконференция, че става въпрос за човек, който се е заразил по време на престоя си в Африка.

"Появата на такъв случай на европейския континент може да стимулира бързото разпространение на маймунската шарка в световен мащаб", каза Лорънс Гостин, експерт по обществено здраве и преподавател в юридическия факултет на Джорджтаун във Вашингтон. "Един случай в Швеция най-вероятно означава десетки неоткрити случаи в Европа", допълни Гостин.

СЗО в сряда обяви епидемията в Африка за извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международна значимост, след като огнището в Демократична република Конго се разпространи и в съседни страни.

От началото на сегашната епидемия през януари 2023 г. в Конго са регистрирани 27 000 инфекции и над 1100 смъртни случая, главно сред деца.

Маймунската шарка е вирусно заболяване, което причинява обрив с мехури. Разпространява се чрез физически контакт със заразени хора или животни, както и чрез контакт със заразени материали. Въпреки че повечето пациенти се възстановяват напълно, заболяването може да бъде опасно за деца, бременни жени и хора със слаба имунна система.

Глобалния алианс за ваксини и имунизация (ГАВИ) заяви пред Ройтерс, че разполага със средства в размер на около половин милиард долара за ваксинации в страните, засегнати от разрастващата се епидемия.

Междувременно Китай заяви, че през следващите шест месеца ще следи хората и стоките, които влизат в страната, за новия щам на заболяването.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото

    31 0 Отговор
    много станаха маймуните.

    Коментиран от #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    34 1 Отговор
    Пуснали са нов Щам, за да е забавно за бавните роби! Интересно е да ви се Припомни, че Българската кръв не е податлива на тия шитни. Изключвам ваксаните, които вече са инвалиди и тепърва ще патят де.
  • 4 СЗО-ЗЛО

    31 1 Отговор
    Пак се почва.....Тези високотехнологични лаборатории не стоят без работа....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Уса

    21 2 Отговор
    Всички злини тръгват от Европа а България е вечно потърпевша
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    18 0 Отговор
    От Олимпиадата.

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шшшшшшш

    15 0 Отговор
    Маска,ваксина,изолация от октомври.
  • 12 Механик

    23 1 Отговор
    Яснооо! Украина приключи и минаваме отново на "ваксинаторските" тематики.
    Скоро вече няма да гледаме и слушаме как Зеленски реве за пари и оръжие, а ще гледаме и слушаме доцентите, математиците, лаборантите, дебелаците...
    Пак ще има КПП-та, пак ще има бустери и сертификати, маски, каски, а шилето въртоглаво ще се плаши, ще се крие и вечер ще ръкопляска от терасите. Шилето не си е научило урока и обича да го стрижат и доят.

    Коментиран от #14, #19

  • 13 Гост

    14 1 Отговор
    Не се плашете.Засяга само хомосексуалисти.
  • 14 Лиза Мишпека

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Тоя път си взеха урок и предварително подковаха почти всяка уфцъ с як кредит. И сега само щракат с пръст и уфсътъ ако и заповядат ще си инжектира цианид в кръвта.
  • 15 Слави

    10 0 Отговор
    Абе тая шарка не се ли носеше само между обратни?
  • 16 Сталин

    9 0 Отговор
    В хода на Съвета по Евгенетика в рамките на СЗО през 2009 година Хенри Кисинджър каза:
    "Когато стадото приеме ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА и ПРИНУДИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, ИГРАТА Ще Бъде ЗАВЪРШЕНА! Те ще приемат ВСИЧКО -Насилствено Донорство на Кръв или Донорство на Органи- и това всичко за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Ние можем Генетически да Модифициране ДЕЦАТА И ДА ГИ СТЕРИЛИЗИРАМЕ-- за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Контролирайте ума на овцете! И Вие ще може да Управлявате Стадото!Производителите на Ваксини ще Заработят Милиарди,и Много от Вас ,присъстващи днес в тази зала ще бъдете Инвеститори! ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПЕЧЕЛИВШ ХОД! Ние ще разредим Стадото -А ТЕ ЩЕ НИ ПЛАТЯТ ЗА УСЛУГАТА ПО ТЯХНОТО УНИЩОЖИНИЕ."
  • 17 Интересно

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Интересно е, че се спестяват подробности за разпространението на болестта, а именно, че се разпространява при непосредствен контакт по полов път между мъже. Колко удобно е да се плашат хората с нещо което не е страшно.

    Коментиран от #18

  • 18 Още по-интересно

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Интересно":

    А жените как се заразяват? И те ли с контакт с мъже?
  • 19 Баща ти

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Единственото което е приключило е акълът ти,но то от чичак с IQ колкото стайна температура друго не се очаква!!!
  • 20 ликата

    5 0 Отговор
    Нека продължават още прайдовете на миналите под дъгата и шарката главоломно ще расте.Кажете заболелият с каква сексуална ориентация е.
  • 21 Булдог

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Защото":

    И то в Европа!
  • 22 Хиперзвукова лопата с чип

    0 0 Отговор
    Айде всички шорошки русофобски лгбти либерастчета в редичка по един и бегом към центровере за ваксинация да ви скожат поредната течност и бустер срещу поредната ч@фустко-глобалистка измама маймунска шарка...
    Бързайте,че тая шарка най засягала п...еасите,демек вас...