Last news in Fakti

25 Май, 2022 17:15 3 374 0

Това са първите признаци на онкологично заболяване

  • първи признаци-
  • онкологично заболяване-
  • симптоми-
  • онколог

Онколог подчертава, че колкото по-рано се диагностицира онкологичното заболяване, толкова по-голям е шансът за излекуването му

Това са първите признаци на онкологично заболяване - 1
Снимка: Shutterstock

Онкологът Иля Дудаков разказа как ранните признаци могат да се използват за идентифициране на различни видове онкологични заболявания.

Той подчерта, че колкото по-рано е възможно да се диагностицира онкологичното заболяване, толкова по-голям е шансът за излекуването му. Ракът на белия дроб може да бъде идентифициран по задух, упорита кашлица и болка в гърдите, пише zdrave.to.

Туморът в червата се проявява при подуване на корема, както и болка и дискомфорт. Редовният запек или диарията също е симптом.

Ракът на простатата при мъжете се характеризира с проблеми с уринирането и ерекцията, както и с наличие на кръв в спермата или урината.

За неочевидните симптоми на онкологични заболявания говори и изследователят от Националния медицински изследователски център по онкология „Н. Н. Петров“, кандидат медицинските науки Олга Смирнова. Ракът на маточната шийка, според експерта, е най-често срещаният.

Най-характерният симптом, на който тя препоръчва да се обърне внимание, е кървавото течение от гениталния тракт. Те обаче лесно се объркат с менструацията, така че онкологът съветва да се обърне внимание на други симптоми. Сред тях са болка в долната част на корема, кърваво течение след полов контакт и течение с неприятна миризма.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА