Last news in Fakti

25 Май, 2022 15:16 2 520 32

Доц. Пенчева: Няма място за радост, готвим се за нов COVID

  • доц. д-р венцислава пенчева-
  • коронавирусната инфекция

Важно е хората да знаят, че всяка инфекция за пациент с хронично респираторно заболяване води до обостряне на основното му заболяване, каза тя

Доц. Пенчева: Няма място за радост, готвим се за нов COVID - 1
Снимка: Shutterstock

Трябва да се готвим за нова COVID вълна наесен, категорична е доц. д-р Венцислава Пенчева в интервю, част от кампанията „Плюс мен“ на Министерство на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

„Място за радост все още няма, особено заради тревожната информация, която постъпва през последните седмици за увеличаване на случаите в световен мащаб. Най-вероятно това няма да бъде краят на пандемията и наесен ще трябва да сме готови за нова вълна. Затова нека хората се ваксинират сега, за да са защитени наесен“. Така доц. д-р Венцислава Пенчева коментира твърденията, че пандемията от COVID-19 е приключила.

Доц. д-р Венцислава Пенчева, дм e ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести към Медицинския факултет при МУ – София. Тя е и заместник-директор по лечебната дейност в УМБАЛ „Александровска“.

Доц. Пенчева отговаря на важни въпроси по темата как протича COVID инфекцията при пациентите с белодробни заболявания и защо те трябва да се ваксинират приоритетно:

Защо хората с хронични белодробни заболявания са изложени на по-висок риск при заразяване със SARS-CoV-2? Влошава ли коронавирусната инфекция основното им заболяване?

Последните месеци бяха публикувани редица научни статии за отношението между хроничната белодробна патология и заболяването COVID-19. Данните показват, че пациентите с хронични белодробни заболявания не са изложени на по-висок риск от заразяване със SARS-CoV-2, но това не трябва да звучи успокояващо, защото при тях рискът от тежко и продължително боледуване, необходимост от болнично лечение, интубация и усложнения е много по-висок.

Важно е хората да знаят, че всяка инфекция за пациент с хронично респираторно заболяване води до обостряне на основното му заболяване. Това важи с особена сила за тежките вирусни инфекции като COVID-19. Заболяването засяга множество органи и системи в човешкото тяло, не само белия дроб.

Как се отразява COVID-19 на хората с белодробни заболявания в дългосрочен план? С какви усложнения е свързан пост-COVID синдромът при тях?

Пост-COVID синдромът обобщава много и различни оплаквания при всички хора, независимо дали страдат от придружаващи заболявания или не. При пациентите с хронични белодробни заболявания характерно за пост-COVID синдрома е влошаване на основното заболяване и свързаните с него оплаквания. Много наши пациенти съобщават за по-изразен задух и умора, която настъпва изключително лесно при минимални физически натоварвания. В нередки случаи се наблюдава кашлица, която персистира много дълго време, като може да бъде придружена с храчки. Пациентите се оплакват и от гръден дискомфорт или болки в гърдите. Такава е, от една страна, картината на дългия COVID. От друга страна, симптомите са свързани с основните заболявания на пациентите с хронични белодробни заболявания. Затова в случаите, когато сме имали например начална дихателна недостатъчност при тези пациенти, на фона на инфекция със SARS-CoV-2, дихателната недостатъчност може да се задълбочи и това много бързо да доведе до необходимост от кислородна терапия в дома или в болнични условия.

Препоръчвате ли ваксинация на своите пациенти, за да се предпазят от негативните последици на COVID-19? Кога е най-подходящият момент да го направят?

Бих казала, че ваксинацията срещу COVID-19 е задължителна не само за хронично-болните пациенти, а за всички. При пациентите с хронични белодробни заболявания, при условие, че с помощта на ваксините бихме могли да избегнем задълбочаване на основните хронични болести, както и да ги предпазим от тежко протичане на инфекцията, което е свързано с висока смъртност, смятам, че ваксинацията е нещо задължително и не подлежи на обсъждане.

Надявам се да бъда разбрана правилно, защото наистина е много е тъжно, когато дойдат близки на починал пациент и питат: „Защо?“ Отговорът е един: „Защото трябваше да се ваксинира?“ И говорим не само за възрастните, а и за млади, активни хора, които преди това не са имали заболявания. Несериозно и безотговорно звучи, когато някой каже: „А, COVID – аз толкова леко го изкарах, има ли изобщо такова заболяване … или идва от самолетите, с които ни пръскат …“ Не разбирам тези, които претендират, че са здравомислещи, а не реагират по здравомислещ начин. Разбира се, всеки има право на избор. При положение, че имаме пълната информация за ваксините, а освен това те са и достъпни, не е логично въздържането от имунизация, то даже е опасно!

Относно това кога трябва да се ваксинира човек отговорът е вчера. Ваксинацията трябваше да е набрала много голяма скорост и сега масово да се поставят бустерни дози. Нека хората проявят здрав разум и максимално бързо да организират ваксинирането си, ако вече не са го направили. Това важи и за поставянето на бустерна доза.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 23 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    80 3 Отговор
    Да се ваксинират с нещо, което не предпазва от вируса? При това, доказано не помага, а даже има вреди?
    Ще имаш да вземаш!

    Коментиран от #13, #14

  • 2 провинциалист

    81 6 Отговор
    "готвим се за нов COVID" - поръчахме ли го или ще го спуснат отгоре по график?
  • 3 Българин

    72 3 Отговор
    А за починалите от ваксини някой да пише нещо... Забравих, че такива няма. Или поне няма доказателства...
  • 4 Така ли ви

    72 4 Отговор
    наредиха, като свърши войната,пак връщаме ковид. Е едва ли някой ще ви повярва
  • 5 др Гей Билтс

    56 4 Отговор
    Истината е, че няма умрял от Ковид човек в дома си. Всички са след "грижите" на докториците от НПО Болниците.
  • 6 ВЪЗРАЖДАНЕ

    67 3 Отговор
    ГОТВЕТЕ СЕ И ЗА НЕВИЖДАНИ БУНТОВЕ.НЯМА ДА ВАКСАТЕ ДЕЦАТА НИ И НАС СЪС ТЕЗИ ОТРОВИ НАРЕЧЕНИ ВАКСИНИ ЗА СМЕТКА НА ЧУЖДИ ПРАВИТЕЛСТВА И ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ

    Коментиран от #12

  • 7 Гкккк

    63 3 Отговор
    Този път ще настъпите мотиката със сигурност
  • 8 Гост

    57 3 Отговор
    Няма такъв грип, който да повтаря през 2 години цялото население!? Включително испанския изчезва за 2 години! Стига всявахте паника - как от арестуваните в Азовстал близо 3 хил. за 2 месеца един не се разболя от Ковид при тези брутално тежки условия под земята без свеж въздух!

    Коментиран от #10

  • 9 Верно ли

    44 4 Отговор
    Какво, господарите ще приключат ли в Украйна до есента, та пак са ни вкарали в графика? Този път от чии лаборатории? :)))
  • 10 селтак

    42 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Е да ама на доцката Пенчева ше и спрът геройските,не става!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Само питам

    43 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":



    "Доц. д-р Венцислава Пенчева"


    Нова продажна марионетка ли си имаме? Голяма ПРОПАГАНДА, голяма ДЕЗИНФОРМАЦИЯ!


    Няма да се съгласим да ползваме дигиталните ви документи и програмируемите ви пари. Няма да сме пак роби!



  • 14 ДАВОС

    41 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    ТОВА ЛИ ИЗМИСЛИТЕ НА КАЛПАBATA СИ СРЕЩА?
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 20 Отговор
    няма а ви помогне ни ваксина ни преболедуване,като моя случай.В момента вече излизам от НОВ ЩАМ НА НЕЩОТО!Не губиш обоняние!И този път започва пак носоглътка и щипене в гърлото,но после огън в гърлото до ларинкс.В момента изкарвам последни издихания на този щам.Много по заразен от първия вариант.Трае около 8-10дни.Не слиза наолу спира в гърлото.Интересно ,че не прави гнойна ангина,който има сливици и се чустваш и след,като си отиде ,като да те е газила мечка.....Ще е с ниска смъртност!!!това е Нов Щам,а не Вариант!Ако бе вариант нямаше да ме хване!
  • 16 Дилдо

    29 1 Отговор
    Айде стига побъркахте хората
  • 17 Кккк

    38 0 Отговор
    Ква информация има е за ваксините бе? Единственото което се знае е, че всеки трети ваксиниран е заразен
  • 18 Нике

    36 1 Отговор
    Как може ,това било лекари, никакъв морал и човешки качества, само нагнетяване на страх и тревожност , така ли лекувате, като стресирате хората, спите ли спокойно, довешни ли сте, срам и позор

    Коментиран от #28

  • 19 бойко

    18 0 Отговор
    измет
  • 20 Наблюдател 1

    17 0 Отговор
    Гответе се. В България нещата приключиха. Хората изградила естествен имунитет.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Шабиха

    13 3 Отговор
    Боцайте се с маймунски ваксини, а после - маймунска шарка.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Доктор

    16 0 Отговор
    Абсолютни глупости. Поредната амбициозна и натеглива подлога,
    Крайно време е на подобни мекерета да им бъде потърсена съдебна отговорност.
  • 28 Садовик

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Нике":

    Повече стрес, повече болни хора, повече пари от касата :)
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Как не я е срам тази!

    12 0 Отговор
    Толкова млади здрави хора починаха след ваксинация! Гнусна пропаганда на чужди интереси!
  • 31 Нострадамус

    2 0 Отговор
    Ако ти сложа една мускулна инжекция,ще си промениш мнението
  • 32 Хе хе

    0 0 Отговор
    Преди години, тази катедра беше хубава работа - учеха ни как да преслушваме, как да палпираме.... Сега явно някакви рекламни боклуци са останали. Какъв ковид те гони бе, колежке?!