13 Юни, 2022 15:30 2 759 7

4-те най-вредни храни за децата

  • хранене-
  • диетолог-
  • деца-
  • здравословно хранене-
  • захар-
  • имунитет

Според експерт на първо място в списъка е захарта

4-те най-вредни храни за децата  - 1
Снимка: Shutterstock

Диетологът Олга Илийчева изброи пред „Лента.ру” четирите най-вредни продукта за малките деца.

Според експерта на първо място в списъка е захарта, която значително намалява имунитета на детето.

Според проучване на американски учени след консумацията на няколко лъжици захар имунитетът при децата намалява за четири до шест часа.

"На второ място по отрицателно въздействие върху детето са плодовите сокове. Например една чаша гроздов сок съдържа около 30 грама или три супени лъжици захар. На трето място могат да бъдат поставени т. нар. "детски десерти": те са на млечна основа с шоколадово покритие. Производителите може и да говорят за ползите от млякото и за калция, които то съдържа за зъбите и костите, но в тези десерти също се съдържа до 40% захар, а покритието обикновено се прави с нискокачествен шоколад с добавено палмово масло", предупреждава диетологът.

В края на списъка са чипсовете, които претоварват храносмилателната система на детето и могат да предизвикат възпаление на панкреаса или алергии, съобщи БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хах

    11 1 Отговор
    Аз изпих 3 бурета с вино, пък не ми е пораснал трети крак от захарта.
  • 2 Емил

    10 1 Отговор
    Плодовете и соковете на първо място?! Съдържали захар и това пречи на имунитета!? ИДИОТИ!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Въпрос

    17 0 Отговор
    След като има храни с доказано вредни съставки, защо те са в търговската мрежа и се рекламират по медиите?

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 £€¥√

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Нали в натуралните сокове УЖ няма захар

    Коментиран от #7

  • 6 Отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Въпрос":

    Като тръгнеш да проверяваш кое е вредно и кое не, всичко се оказва вредно. Ако се съобразяваме с тези крайности, трябва да караме на пост и молитва всеки ден. Сега някой ще каже да ядат само плодове и зеленчуци, първо, че те за малките деца не са най-вкусната храна и второ, произходът им е неизвестен и са тъпкани с нитрати и всякакви алергени. И вече порастналите все някога сме били малки деца, хранили сме се с какво ли не, такъв вой и врява не е имало и все пак, живи и здрави сме, пък нека да е вредно...
  • 7 Хихата

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "£€¥√":

    Няма добавена захар, но те съдържат голямо количество плодова захар. Пък ако говориш за "натуралните" сокове от кутия, там има и още други неща (консерванти, оцветители)