Витамин B12 е сред най-важните елементи за организма, но тялото не го произвежда, затова е необходимо да си го набавим от храна или чрез добавка. Този витамин е особено важен за вегетарианците, бременни и кърмещи жени, както и хора, изложени на риск от дефицит на ценния витамин, информира az-jenata.bg.
Защо е ценен витамин B12?
Той е необходим за множество функции в човешкото тяло: грижи се за здравето на нервите, производството на червени кръвни телца, усвояването на желязото, процесите в мозъка. Основната му задача е да контролира синтеза на хемоглобин, отговорен за транспорта на кислород.
Витамин B12 се абсорбира от стомаха с помощта на протеини. В тялото се съхранява количество B12 в черния дроб, затова, ако поемете по-голямо количество от необходимото, тялото ще го запази.
Този витамин работи най-добре в комбинация с витамин В9. Така се абсорбира най-качествено от организма.
Витамин B12 се открива основно в продукти от животински произход, най-вече месо и млечни продукти. За щастие на вегетарианците и веганите, витаминът може да се набави чрез обогатени храни, в които той е добавен. Вижте чрез кои други продукти може да си го набавите.
- Яйца
- Мляко и млечни продукти
- Сьомга
- Пъстърва
- Хранителна мая
- Риба тон
- Зърнени храни
- Говеждо
- Сардини
- Черен дроб
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА