2 Юли, 2022 22:30 7 622 24

Не мийте пилешкото под течаща вода

  • пилешко-
  • измиване-
  • вода-
  • опасно-
  • готвене-
  • месо-
  • хранене-
  • храна

Тази практика е не само напълно безполезна, но дори и опасна, съветва специалист по храненето

Не мийте пилешкото под течаща вода - 1
Снимка: Shutterstock

Ако преди да сготвите пилето, предпочитате да го изплакнете с вода на чешмата, по-добре спрете да правите това. Такова предупреждение отправят експертите в областта на здравословното хранене от САЩ, пише zdrave.to.

Огромен брой домакини са сигурни, че преди приготвянето на пилешкото на тиган или в тенджера, трябва да се измие обилно с вода и след това да се изсуши. Според експертите обаче, това е много лоша идея. Те съветват никога да не се измива месото. В САЩ и Канада от няколко години върви информационна кампания, в която хората са призовани да се откажат от тази практика, но засега няма особен успех.

Според професор по диететика на Университета на Гуелф Кийт Уорин, проблемът се крие във факта, че тази традиция се предава от поколение на поколение и произхода на този обичай произлиза от древни кулинарни книги.

"Измиването на пилето и всяко друго месо в действителност е абсолютно безсмислено, казва той. - Въпросът е, че всяка бактерия, която може да се намери на повърхността на месото, непременно ще бъде унищожена по време на термичната обработка по време на готвенето.

Но измиването на пилето значително увеличава риска от разпространение на бактерии. Това са аерозолни бактерии, които се отделят във въздуха заедно с водни капчици. Те се разпространяват на различни повърхности в кухнята, върху дрехите и върху кожата на хора на диаметър 50 см от мивката.", посочва ученият.

Особено опасно е пилето, тъй като се разпространява бактерията, наречена campylobacter. Достатъчно е да влезнат в тялото ви само 500 клетки от тази бактерия (а на пилето им милиарди), и може да ви застигне диария в рамките на една седмица.

Естествено, рискът се увеличава и заради други опасни патогени като Escherichia coli и Salmonella. Имайки предвид колко бактерии могат да живеят на повърхността на суровото месо, измиването му с течаща вода става наистина опасно за здравето


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 14 Отговор
    Ако намирисва мийте със студена вода и после в тигана с много подправки.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 кукуш

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти така ли ни храниш
  • 3 Хаха

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Много линти мирише та го топиш в оцет.
  • 4 не може да бъде

    47 3 Отговор
    Никой не знае при какви санитарни мерки е доставено пилешкото в супермаркета,... ръце, ръце,... фекалии и т.н.И акко не го измиеш преди термичката обработка, какво печелиш, стотинки от икономия на вода,... другото от неизмитито пиле е толкова полезно, че го няма и в Менд.таблица...
  • 5 Путинофил

    31 1 Отговор
    Не може да премахнете хормоните от това пиле. Шкембето ви расте.
  • 6 Нова

    51 0 Отговор
    То горкото пиле през колко ли неща е минало докато ви дойде вкъщи. Сега и да не го подмиваме и да го готвим с химооте, с които са го мили и обработвали. Купихме едно уж свободно расло пиле 20 евро, а май излезе набоцкано със солена вода. Много вода пусна при печенето. Това е положението. Всеки се е наточил да ни дои, а насреща само бо клу ци ни продават.
  • 7 Санитар

    28 6 Отговор
    САЩ са специалисти в биопатогените и биооръжията. Ще трябва да ги слушаме. Налага се.
  • 8 Американ фрай чикен

    36 8 Отговор
    Не го мийте, защото любезните американци са напръскали и намазали пилето със субстанции, които много държат да погълнете!
    А ГМО-то е полезно за вашето здраве!
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 2 Отговор
    Пай се, БАКТЕРИЯ-Я-Я! Масовата ипохондрия напредва с бързи крачки.... Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат тези МАНИПУЛАЦИИ, защото друго не могат да измислят, тъй като съвременната медицинската и фармацевтична мафия са СЛУГИ НА САТАНАТА...
  • 10 Има пари

    16 2 Отговор
    Петрова, мийте ги тея пиленца от време навреме ...
  • 11 Пилейта хубу

    6 2 Отговор
    Обачи моа пител се пот тичаща го миа и кво?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 така така

    17 6 Отговор
    на сащ не им пука за хората не слушайте сатанистите от сащ

    Коментиран от #17

  • 14 Хахо

    9 2 Отговор
    Аз пък да попитам: след като се видяха исканията на Ердоган, не се ли преместиха въпросните кюрди и прочие в други държави? Или скандинавците чакаха да получат списъци с конкретни имена? Глупаци!
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 1 Отговор
    СПОРЕД мен трябва дасе МИЕ месото а почти всичко вече е ГМО
  • 16 Селянин

    16 3 Отговор
    Ако спрете и да се къпете ще живеете по 120 години! А забравих повечето не се и къпете! Значи трябва да пиете повече водка! И помнете :земята е плоска!

    Коментиран от #24

  • 17 Има пари

    3 14 Отговор

    До коментар #13 от "така така":

    И да слушаме луциферианците от Русия? :))))
  • 18 Нацяло

    5 1 Отговор
    Толкова да са пропаднали пилетата, даже пишат вече за тях. Горките!
  • 19 Уса

    22 0 Отговор
    Каквото препоръчат американските специалисти правя точно обратното и нямам проблеми.Когато варя пилешко месо първата вода изхвърлям,след като заври за 2-3 минути.Точно тук в сащ месото се мие навсякъде магазини и ресторанти а разстройство ще хванете от не измито месо
  • 20 Амери, сър

    26 2 Отговор
    По- голяма глупост не съм чел. Явно зад океана, " специалистите" им са дали фира.
  • 21 един

    10 2 Отговор
    Май се чудят със какво да си запълват страниците!Измивайте си месото/независимо какво е/,най-малкото защото не знаете колко добре е обработено месото,и дали случайно не е замърсено от вещество вредно за човешкият организъм!Ако имате възможност даже го изкисвайте!
  • 22 Иванчко+Марийка

    2 1 Отговор
    Задължително измивам с телче и сода, сол, оцет, сварявам - ХВЪРЛЯМ ВОДАТА. След това го пека.
  • 23 Гларус

    0 0 Отговор
    Пилешко почти не ям. Бройлерите, за да пораснат и наддадат по-бързо ги тъпчат яко с хормони, а в същото време не се движат особено, защото са затворени. И понеже са нагъсто и всяка болест и мори като пилци, както е думата ги тъпчат яко с антибиотици. После пък, за да тежат повече след като ги убият ги тъпчат с вода и разни соли. Та и да го миеш и да не го миеш, ако не е домашна кокошка, по-"здравословно" е да си купиш кренвирш...
  • 24 Не разбрах

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Селянин":

    Какво общо има водката .Руснаците когато са се къпели в бани,Западът е горил на клада чистофайниците и ги е анатемосвал .