Last news in Fakti

9 Юли, 2022 15:11 2 956 1

Тези храни намаляват риска от кръвни съсиреци

  • храни-
  • кръвообръщение-
  • съсиреци-
  • здраве

Те имат разреждащ кръвта ефект

Тези храни намаляват риска от кръвни съсиреци   - 1
Снимка: Shutterstock

Кръвообращението е една от главните функции в тялото, без която животът е немислим. Когато кръвообращението е нарушено по някаква причина, съществува огромен риск от запушване на кръвоносните съдове, недостатъчно снабдяване на тъканите и органите с кислород и хранителни вещества, а това може да повиши риска от смърт.

Преносът на кислород и хранителни вещества към всички органи и системи, тъкани и клетки е жизненоважен за поддържането на протичането на всички процеси в тялото. От кръвообращението зависи и синтеза, разпределението на хормоните, преноса им до съответните места, където да извършват функциите си. Кислородът и хранителните елементи, биохимикалите не могат да достигнат до крайните си цели, ако кръвообращението е нарушено.

Според Velin Clinics of America, цитиран от healthdigest.com, диетата и храненето могат да бъдат решаващ фактор в нормалната работа на кръвоносната система. От храната, която ядем, зависи нормалното кръвообращение и обратно – нездравословното хранене и начин на живот могат да са в основата на проблемите с кръвообращението, образуването на съсиреци и запушването на кръвоносни съдове.

Образуването на кръвни съсиреци се случва, когато протеини, тромбоцити и други кръвни клетки се слепят и образуват лепкава твърда маса, която засяда в големите кръвоносни съдове. Тези съсиреци нарушават нормалното кръвообращение и блокират преноса на кислород и хранителни вещества. Това нарушава функциите на важни за здравето и живота органи и системи, което може да доведе до влошено здравословно състояние и смърт.

Според WebMD има някои храни, които имат особен принос в превенцията на образуването на кръвни съсиреци. Тези храни имат разреждащ кръвта ефект, което подобрява кръвообращението и снабдяването на тъканите с кислород и хранителни вещества.

Сред тези храни са риба, пълнозърнести храни, ядки, зехтин, здравословни мазнини, много зеленчуци и плодове. Редовното им включване в менюто и превръщането им в основен акцент в храненето намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ лютият червен пипер е един прекрасен пример за храна, намаляваща образуването на съсиреци. Активната съставка в лютите чушки – капсаицин, има свойството да действа противосъсирващо и противовъзпалително, което подобрява кръвообращението и предотвратява образуването на тромби, като същевременно намалява тъканните възпаления в кръвоносните съдове и сърцето.

Включването на лютия пипер в храненето има и положителен ефект върху метаболизма. Благодарение на термичния си ефект лютият пипер ускорява обмяната на веществата и допринася за изгарянето на мазнините.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само коментирам

    1 0 Отговор



    Без МЕСО НЕ става. Бил Гейтс да си прави тревата "основен акцент" на храненето. И без друго гласчето му е тънко и няма нищо мъжко в него.







    😉