14 Юли, 2022 13:24 1 433 5

Нова COVID вълна обхваща Азия, предупреждават за натиск върху болниците

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон

Китай отчита средно над 300 случая на вътрешно предаване на заразата на ден, което е повече спрямо около 70 случая средно на ден през юни

Нова COVID вълна обхваща Азия, предупреждават за натиск върху болниците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нова вълна на инфекции с коронавирус се разпространява бързо в Азия и в Австралия, принуждавайки властите да оправят предупреждения към жителите на региона да вземат предпазни мерки за забавяне на разпространението ѝ и да помогнат за предотвратяване на претоварването на националните здравни системи, предаде Ройтерс.

Новият ръст на случаите се дължи най-вече на BA.4/5, подвариант на варианта Омикрон. Той представлява допълнително предизвикателство за властите, които все още се борят с икономическите последици от по-ранните вълни на пандемията, като същевременно се опитват да избегнат поредното въвеждане или удължаване на непопулярни ограничения.

Правителството на Нова Зеландия обяви днес, че ще бъдат предоставени безплатни маски и бързи антигенни тестове в опит да се облекчи натискът върху здравната система на страната. Сега по време на зимата в южното полукълбо, Нова Зеландия се бори с приток едновременно и на болни от ковид, и на болни от грип пациенти.

„Няма съмнение, че комбинацията от ръст на случаите на ковид и хоспитализациите, от най-лошия грипен сезон в последно време и от съответния недостиг на персонал поставя здравните работници и здравна система под изключителен натиск“, се казва в изявление на Аеша Верал, новозеландската министърка, отговаряща за реакцията на правителството на КОВИД-19.

Има почти 69 хиляди заразени с коронавируса в Нова Зеландия, чието население е 5,1 милиона души. 765 от заразените са хоспитализирани, което води до забавяне и отмяна на плановите операции.

В Япония новите случаи на КОВИД-19 се покачиха до нива, които не бяха отчитани от миналата година. Правителството призова хората да бъдат изключително внимателни преди приближаващия дълъг уикенд и предстоящите летни ваканции на учениците.

Япония съобщи за почти 95 хиляди случая вчера, а новозаразените пациенти са се покачили с 2,14 пъти в сравнение с миналата седмица, каза говорител на правителството. „Броят на новозаразените расте във всяка една префектура в Япония и изглежда, че вирусът се разпространява бързо“, каза здравният министър Шигеюки Гото в началото на заседание на комисията, отговаряща за ситуацията с коронавируса и справянето с разпространението на заразата.

Токио повиши степента на тревога до най-високо ниво. „Утре ще проведем среща на работната група, за да решим какви мерки ще се вземат това лято, като имаме предвид тенденциите в страната и мненията на експертите“, съобщи пък Юрико Койке, губернатор на Токио.

Южна Корея беше хвалена в миналото за реакцията си в началото на пандемията, подобно на Нова Зеландия, но довчера случаите на зараза в азиатската страна се утроиха до повече от 39 хиляди за седмица.

Власти и експерти очакват новите случаи в Южна Корея да достигнат 200 хиляди някъде около средата на август-края на септември. Властите планират и да разширят обхвата на кампанията за поставяне на бустерни дози, но се изключват каквито и да е строги рестрикции с цел възпиране на разпространението на вируса.

Австралия предупреди, че може да бъде засегната от най-лошото си огнище на КОВИД-19 през последните няколко седмици, подклаждан от подварианта BA.4/5 на Омикрон. Властите казаха, че могат да се очакват милиони нови инфекции, но изключиха всякакви тежки ограничения за контролиране на разпространението им.

„Преминахме този етап. Вече не сме в ерата на локдауните и подобни неща“, каза днес пред австралийско радио Марк Бътлър, министър на здравеопазването на Австралия. Приемът в австралийските болници е вече близо до нивата, отчетени при последното голямо разпространение на Омикрон по-рано тази година, при което здравната система отново беше под натиска на висок брой пациенти с КОВИД и грип.

Докато случаите на зараза в Тайланд се понижиха, то инфекциите в Индонезия нараснаха, достигайки най-високия си брой от март месец насам. Новите случаи на зараза и хоспитализациите във Филипините остават на ниско ниво, но властите предупредиха, че броят на заразени може да нарасне с поне 20 пъти до края на месеца. Манила призовава все повече хора да си поставят бустерни дози от ваксините срещу КОВИД-19, а данните на здравното министерство показват, че само една четвърт от желаещите възрастни хора са получили първия си бустер към 12 юли.

Континентален Китай отчита средно над 300 случая на вътрешно предаване на заразата на ден, което е повече спрямо около 70 случая средно на ден през юни. Стриктната политика на Пекин за „нулев ковид“ помага за държането под контрол на местните огнища на заразата и предотвратява претоварването на болниците.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Световното задкулисие

    14 3 Отговор
    Не ни пука за войната на Путлер. Целият свят маски веднага, милиарда за ваксини и послушание
  • 2 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    4 7 Отговор
    КОРОНА НАМБЪР 5 👍
  • 3 Шопа шоп

    13 1 Отговор
    Ние щото сме в Азия!!!!!!А и Австралия е там!!!!
  • 4 Илия

    5 8 Отговор
    Не знам как Китай отдържат тая болст като са 2 милярда, а имат 300 заразени на ден.
    Има много дисциплина в повече :)
    Но пламне ли Китай ще стане страшно ...
  • 5 Пешо

    1 0 Отговор
    Тия в тази част на полукълбото не бяха ли ваксани на 80-90% ?