Last news in Fakti

20 Юли, 2022 21:16 1 337 8

Сербезова: Не може да има затваряне на бизнеси

  • проф. асена сербезова-
  • заболеваемост-
  • пандемия

По думите ѝ има скрита заболеваемост и нивото на тестване в страната е ниско

Сербезова: Не може да има затваряне на бизнеси - 1
Кадър БНТ

"Не може да има затваряне на бизнеси, ограничаване на движението в рамките на страната заради повишената заболеваемост от COVID-19", заяви в "Още от деня" по БНТ министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова. Обясни, че това е гарантирано с промяна в Закона за здравето.

Натовареността на болничната система в този момент не е голяма и затова се прилага регионален подход. Така няма да има необходимост от национални мерки.

"Към пандемията не бива да се подхожда със страх и не бива да се всява паника. Следва да се наблюдава в един разумен порядък и със съответните прогнози, които стъпват на математически модел", посочи проф. Сербезова.

По думите ѝ има скрита заболеваемост и нивото на тестване в страната е ниско.

"Този факт обаче е предвиден в математическото моделиране. Има методи за екстраполация на данните", допълни Асена Сербезова. Според нея в България нагласата на хората е да се тестват при изявени симптоми, което също обуславя скритата заболеваемост.

С ръководството на НЗОК се коментира за антигенните тестове да бъдат осигурени направления през личните лекари и в най-скоро време ще има решение на този въпрос, обясни проф. Сербезова.

Подчерта, че кампания за ползата от ваксинацията срещу COVID-19 се прави трудно, когато е пропуснато ценно време. Затова е подходът с кампанията "Плюс мен". Отчете, че има повишение на броя на ваксинираните, който обаче корелира с повишението на броя на случаите. При необходимост ще бъдат разкрити още пунктове за ваксинация.

Проф. Асена Сербезова не се ангажира с прогноза кога ще има пик тази вълна. Посочи, че това много зависи от нашето поведение и от спазването на мерките, които са препоръчителни на етап 1 - дезинфекция на ръцете, носене на маски в болничните заведения, в социалните служби, в аптеките, спазване на дистанция от 1,5 м.

Коментира кои отделения ще могат да лекуват COVID-19, ако нуждаещите се от болнично лечение се повишат като бройка.

Спря се и на проблема с възнагражденията на личните лекари и на сестрите и решението на съда да го стопира, като подчерта, че то не е окончателно. Освен това не се спира изпълнението на Националния рамков договор.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    17 1 Отговор
    Само Официален Фалит на всичко може да има! Е са Зимата с Гладни бунтове.
  • 2 доктора

    9 0 Отговор
    Разбира се, че не трябва да се спъва икономиката, но разумно е хората да могат да се тестват безплатно, за да няма скрита заболеваемост. Но пък НЗОК не иска да финансира тази схема. И сега една проф. по не знам си какво фармацевтка, не лекар, решила отново че ЩЕ. Ще помислим, Ще потърсим решение, Ще обещаем че Ще, но финансиране Не засега.Евала ПП, ИТН , Кирчо и Кокорчо. Ще.
  • 3 ДОКАЗАНА

    14 0 Отговор
    УНИКАЛНА АФЕРИСТКА.ВЕЧНАТА НЕВЕСТА.СУПЕР АФЕРИСТКА.
  • 4 Охо-бохо

    18 0 Отговор
    За каква пандемия става въпрос? Няма медицински критерии за пандемия! Ако умишлено не акцентирате върху "положителни" тестове заболеваемостта от циркулиращи в страната патогени е напълно в нормите.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 доктора

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Охо-бохо":

    Не сте прав, има разбра се критерии за епидемия и пандемия, опира до финансирането на тези процеси.
  • 6 Хохо секса

    14 0 Отговор
    Нещо любопитно:
    В Гърция за последните 7 дни има 367 629 новозаразени, или по 52 518 заразявания дневно.
    Справка - Гугъл: "коронавирус гърция"

    Явно ваксината нещо не ги Фаща, а точно обратното - помага им да се заразят.
    Поне така изглежда, ако съдим по фактите..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Професора

    4 0 Отговор
    Как става тоя номер с професурата на всички висши администратори?! Всички министри станаха професори!