Last news in Fakti

21 Юли, 2022 11:15 962 3

Значително увеличение на случаите на COVID-19 в Турция

  • ковид-19-
  • турция-
  • значително-
  • увеличение-
  • случаи

Само за една седмица, в периода 4-10 юли, са регистрирани нови 117 095 случаи с 31 жертви

Значително увеличение на случаите на COVID-19 в Турция - 1
Източник: Shutterstock

По данни на турското здравно министерство стремително нарастват случаите на КОВИД-19 в страната и те вече надхвърлят по 100 хиляди седмично, предаде БТА.

Само за една седмица, в периода 4-10 юли, са регистрирани нови 117 095 случаи с 31 жертви.

Към момента са починали 99 души.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа призова гражданите да носят предпазни маски на закрито, особено онези, които са в рискова възраст и хронично болните.

Той предупреди, че натоварването на болниците се е утроило.

Град Ескишехир е първият, който премина към специален режим в борбата срещу коронавируса.

По решение на областния Съвет за обществено здравеопазване, лечението и следенето на състоянието на ковид пациентите ще става само в болниците, където са регистрирани, транспортирането им в други болници може да става само при крайна необходимост.

В Истанбул, по препоръка на председателството на голямата община, научният Съвет за борба срещу коронавируса след доста дълго прекъсване за прът път се събра на спешно заседание.

Отчетено бе, че преобладава разпространението на Омикрон BA.4 и BA.5, които са разпространени в Европа и Сащ.

Очакванията са, че след 2-3 седмици в Турция ще се увеличат смъртните случаи.

Препоръчва се активизиране на ваксинацията с бустерни дози, както и да се увеличи броят на центровете за ваксинация, за да се избягва чакането в болниците.

Предвидено е ваксиниране на децата от пет до 12-годишна възраст.

Въвеждат се отново задължителното носене на предпазни маски, спазването на физическа дистанция и дезинфекцията на обществени места.

Въвеждат се също безплатни PCR тестове, система за периодично тестване на работните места, в учрежденията, в домашни условия.

Ще бъде изработена научна карта на мутациите на коронавируса в Турция.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня

    2 0 Отговор
    Нищо нема ме накара да ида на лайноморието
  • 2 Боц

    5 1 Отговор
    "Предвидено е ваксиниране на децата от пет до 12-годишна възраст." Явно някой е решил, че 80млн. население са твърде много...
  • 3 глупости

    6 1 Отговор
    Що не си ЕПЛ с тоя измислен ковид ? Путин като нападна украйна защо ковид изчезна, а сега пак почнахте да тръбите и да всявате паника ? Побъркахте народа ей