Last news in Fakti

4 Август, 2022 19:08 3 082 20

Мая Илиева: Има картел на работодателите в здравеопазването

  • мая илиева-
  • картел-
  • здравеопзване

Искаме държавата да гарантира минимума на заплатите

Мая Илиева: Има картел на работодателите в здравеопазването - 1
Снимка: БГНЕС

"Всички работещи в сферата на здравеопазването се включват в подписката за изпълнение на договореното КТД в отрасъл "Здравеопазване". Още на 1 април казахме, че това ще остане първоаприлска шега заради механизма, който беше измислен, тъй като няма законов начин, по който да стане това увеличение по този начин. Но има лечебни заведения, които могат да си позволят този миниум на заплатите, като се позовават на това, че съдът е спрял този механизъм и не са длъжни".

Това каза пред БНР председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

И поясни, че подписката ще бъде връчена на новото правителство.

"Искаме държавата да гарантира този минимум, да бъдат дофинансирани всички структури на здравеопазването. В подписката искаме - където не могат да бъдат достигнати нивата, държавата да дофинансира, а там, където могат, да бъдат увеличени на ниво КТД. Според мен има картел на работодателите, които умишлено държат медицинските специалисти на ниски заплати, за да могат да работят на две-три места и да покриват дупките в системата. Заради липсата на кадри има лечебни заведения, в които повече от 50% от персонала е в пенсионна или предпенсионна възраст, а останалите са на граждански договор", допълни Илиева в предаването "12+3".

Тя съобщи, че има болници, в които подписката е забранена.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    35 5 Отговор
    Цялото така наречено здравеопазване е картел към СЗО. За миналата година са уморили над 144хил пенсионера.
  • 2 закривай картела

    15 29 Отговор
    Тия искат още пари.. И без това по цял ден пият кафета, разнасят торби и събират маси и столове за банкети, докато възрастните ни бащи и майки умират вътре без да има кой вода да им даде дори. Пък се били клели видиш ли, да не вредят поне, ако не могат да помогнат. Накупили по няколко къщи по селата, готвят се да са арендатори през годините на Новия Световен Ред, а вие да им слугувате.
  • 3 Тая е друга Мая Илиева

    3 10 Отговор
    Балсам я..

    Коментиран от #14

  • 4 ПазарЖик

    21 11 Отговор
    То па едни лекари не е за разправяне.Гледат те като банкомат без да им дреме дали ще живееш или не.
  • 5 Пешо

    13 1 Отговор
    Абе....едно време му викахме държавна политика и БДС.Сега му викат картел.А кога белким ще говорим за картел в политиката.Да речем....ГРАБ-ДъПъСъ....или пък..НФСВ-Бойко Борисоф....или пък ИТН-КОЙ
  • 6 Ами да ви имам

    19 1 Отговор
    Законите.....но политиците у нас ти интересува далаверата а не просперитета на държавата
  • 7 яни

    39 8 Отговор
    Жена ми сега е мед. сестра и започна да учи педагогика ,защото заплатата и в момента е 1100 .лв. , и се скъсва от работа ,а даскалиците си клатят краката по цял ден и вземат два пъти повече , и имат 4 месеца отпуска !!

    Коментиран от #10

  • 8 Ник.а

    9 0 Отговор
    Ааа, добро утро и на вас
  • 9 гнус

    15 7 Отговор
    Картел ли? Бяла мафия ги наричат.
  • 10 Пешо

    21 3 Отговор

    До коментар #7 от "яни":

    Вчера познат на жената се виждат в една частна клиника Влязал в гастрото.А му сложили стенд.Друг мой познат.Влиза с оплакване от психични неразположения и излиза със стенд.Друг мой пък близък Влиза щото личната му казала...,,въй".Демек, много я закъсал Въртял педалите като за рекорд .И решил да излезне щот нищо не открили Но видял в епикризата че му били две инжекции.?И страда от сърдечна недостатъчност Късметлия ...без стенд

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Др. Гелев

    14 1 Отговор
    Докога ще търпим онзи некадърник и пройдоха,, шефо,, на срзи
  • 13 ОБЕКТИВНИЯ

    25 0 Отговор
    Картел на работодателите има не само в здравеопазването!
    Има фирми които наемат хора, но ги пращат да работят в други фирми. Там се оказва, че заплатите са по високи, но само за "титулярите" а за чуждите НЕ!
    В БЪЛГАРИЯ явно така наречените "бизнесмени си правят каквото искат! Няма СИНДИКАТИ И ЗАКОНИ за работещите. Бизнеса мрънка за ПОДПОМАГАНЕ И ВЕДНАГА ПОЛУЧАВАТ СВЕЖИ ПАРИ!
  • 14 Е.Б.Караманска

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тая е друга Мая Илиева":

    Пипнах те! Верно е друга
  • 15 Много ми хареса,

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пешо":

    Ако не беше истина си е направо за награда. За съжаление, всяка болница и частна и държавна обслужва определена политическа структура. Такава е конюнктурата. Медицината е наука. Здравеопазването е политика. И двете куцат много у нас. Не разбирам защо за всички негативи обвиняват единствено и само работещите в бранша. Същото положение е и в правораздаването, услугите, производството, в цялата страна. Пропито от корупция, некадърност безхаберие. Държавата е такава, каквито са хората.

    Коментиран от #16

  • 16 Е.Б.Караманска

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Много ми хареса,":

    Българска Академия на неуките, създадена 29.09.1869 ! И я шльопнали от едната страна на Народното събрание. Сигурно затовавместо ЕДИНЕНИЕТО девиз е Съединението прави силата. Съединения да искаш. Аз обичам натриева основа - сол. 06.09.1961 Съединението П. Пантев заради захар го утрепали, ама друг път! Заради рожденната дата. Светци няма, всички грешим.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ради

    8 0 Отговор
    Защо на персонала работещ в ковид отделенията не се заплащат добавки за работа в опасна среда.Как за учителите се намират пари за заплати , а за мед.персонал пари няма.Защо от данъците ми при пенсиониране на учителя му се брои обезщетение от 11 брутни работни заплати.

    Коментиран от #20

  • 20 Защото ковид няма бе

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ради":

    А вас ви ползват не да лекувате, а да убивате....търсете си наградата от кил гейнодидов, фондацията му СЗО и от сатаната....там ви е наградата..от 2019 за мен вие сте убийци, менгелета, фашисти и наемници търговци за убийства срещу пари ...