Last news in Fakti

5 Март, 2023 17:52 1 972 19

Д-р Мирослав Ненков: Не купувайте лекарства от интернет! Опасно е!

  • мирослав ненков-
  • лекарства-
  • медицина-
  • интернет

Първо, не е ясно тези неща какво съдържат, какъв ефект имат, и по-страшното – какъв страничен ефект имат

Д-р Мирослав Ненков: Не купувайте лекарства от интернет! Опасно е! - 1
Снимка: БГНЕС

Българските институции трябва да вземат незабавни мерки за спиране на измамите с така наречените "лекарства", които се предлагат в интернет, защото те заплашват здравето и живота на българските граждани.

Рекламата на подобен тип продукти е сравнима с дезинформацията и фалшивите новини, подкопава доверието в българската здравна система – един от стълбовете на държавността.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Мирослав Ненков.

С него разговаряме за последиците за здравето на българина при покупката на „чудодейни“ илачи от неизвестни фирми в интернет, как да не ставаме жертви на подобен тип измами. Самият д-р Ненков през последните месеци е жертва на измамници, които използват неговото лице за реклама на „лекарство“.

„Това е всичко друго, но не и лекарство“, подчерта анестезиологът и добави: „То се представя като хранителна добавка на едно място, на друго място като лекарство, което само по себе си е престъпно. Това, което се случи на мен – да бъде използвано моето име и моят образ, за да бъдат рекламирани някакви неща, които обещават чудодейни изцеления, дълъг живот, е измама под формата на интервюта, които уж съм дал“.

„Първо, не е ясно тези неща какво съдържат, какъв ефект имат, и по-страшното – какъв страничен ефект имат. При условие, че едно такова нещо се продава по този начин, с измама, най-вероятно, то абсолютно за нищо не става. Дано да няма странични ефекти“, подчерта той. По думите на д-р Ненков по-големият и чисто медицински проблем в неговия случай, е, че в едно от фалшивите интервюта, в които е използвано неговото име, пише, че трябва да се спре всякакво друго лечение, защото лекарите и фармацевтите мамят хората.

Той предупреди, че спирането на лечението на високото кръвно налягане изведнъж, може да доведе до т.нар. обратен ефект, т.е. кръвното налягане, освободено от въздействието на истинските лекарства, може да изхвърчи в небето. Тогава пациентът е заплашен от мозъчен кръвоизлив, от исхемичен мозъчен инсулт или от инфаркт, които събития ще увредят тежко здравето на този, на когото му се случат, защото си е спрял хапчетата, защото си е купил тези т.нар. хранителни добавки.

Сред рекламираните продукти, за които са използвани името и лицето на специалиста, са „Cardione“ („Кардионе“), „CardioActive“ („КардиоАктив“), „Optiheart“ („Оптихарт“) и „Cardialis“ („Кардиализ“). „Дори самите имена говорят сякаш правят нещо на сърцето. А това са всъщност истински измами и фалшификати. Най-малкото, което мога да кажа, използвайки вашата трибуна, е, че аз никога, и никой сериозен лекар, не би трябвало да рекламира лекарства или хранителни добавки“, категоричен е той.

Д-р Ненков добави, че получава обаждания от различни хора, които го питат дали да си купят някой от продуктите, защото „много хубави работи пише“ за тях, тъй като не могат да разберат, че става въпрос за измамници, които си играят със здравето на онези, които имат проблеми със сърцето. „Хората сами по себе си трудно могат да се предпазят, защото текстът е много манипулативен“, обясни той за случая, в който използват за реклама неговото име.

Лекарят коментира, че някой трябва да предпази тези хора и това са институциите, дори на ниво правителства. „Защото тези измамници, които са ангажирани, в моя конкретен мъничък случай, използват специална компания, която се казва „CloudFlare“ – тя е американска компания, която дава гостоприемство за регистрация на сайтове като крие произхода, т.е. няма как да се разбере кой точно е направил този сайт“, съобщи той, като допълни, че именно затова адвокатът му е ангажирал специална служба в САЩ, която се занимава с интернет измами.

„Това не е свобода, това е абсолютна свободия и разюзданост на интернет, където всеки може да напише всякаква тъпотия, нещо, което вреди на всички“, смята д-р Ненков, който уточни, че никакъв случай не е за цензура или за ограничение в интернет, но специално в областта на лекарствата и хранителните добавки, нещата, които въздействат върху здравето, би трябвало да има правителствен контрол, който е въпрос на международно сътрудничество на всички институции.

Д-р Ненков сподели, че е направил контролни покупки на тези продукти, вследствие на което се е оказало, че част от хората, които разговарят с неговите представители, са с руски акцент, който не може да се скрие. Освен това в оперативното създаване и конструкцията на сайтовете, които ги предлагат, има руски текст. „Единият от изпращачите на продукта е руски гражданин“, посочи специалистът, който има крайни позиции по отношение на „тази отвратителна война, която Русия води в Украйна“, както и за нейните управляващи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гек Билтс

    13 5 Отговор
    Купувайте от експерименталните турски лекарства, с които зареждат яко болници и аптеки без дори и да ви казват.
  • 2 Ген Мутафчийски

    19 5 Отговор
    Не слушайте гербераста Ненков !Опасно е!
  • 3 Майна

    19 7 Отговор
    Искам да знам КАКВО СЪДЪРЖАХА ,,ВАКСИТЕ,, ..,НЕНКОВ?!
    Които ти се опитваше да НАЛАГАШ!
    Добре, че българите устояха!!!
    Такива като теб не са забравени!
    Милиони погубени животи!
  • 4 Безопасни и ефективни

    16 5 Отговор
    "Първо, не е ясно тези неща какво съдържат, какъв ефект имат, и по-страшното – какъв страничен ефект имат". Не разбрах, тоя ковидар за експерименталките на баба урсулица ли говореше? Или за тях нито дума. Там всичко е наред, само дето внезапните напоследък зачестиха
  • 5 вярвайте и купувайте лопати

    6 11 Отговор
    Руски резервисти са въоръжавани и с лопати, поради недостиг на боеприпаси, съобщи британското министерство на отбраната в „Туитър“ в последната си разузнавателна сводка, предаде ДПА.

    Коментиран от #6

  • 6 Майна

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "вярвайте и купувайте лопати":

    Верно?
    Сигурно за да погребват украинците, оставени и изоставени със хиляди около Артьомовск..
    Гледката била ужасяваща...
  • 7 рон джереми

    9 2 Отговор
    от интернет си поръчвам само виагра задължително индийска произведена в гаражите около делхи!!!
  • 8 Дааа

    12 1 Отговор
    Не ме интересува, тоя какви ги плещи, но това е престъпление с тия фалшиви лекарства по интернет. Само не знам, къде е държавата, това трябва всеки ден да се наблюдава и блокират тия сайтове и преследват авторите.

    Коментиран от #17

  • 9 Защо лекарите,

    3 1 Отговор
    Когато отидеш , на преглед, ти казват, да отидеш на контролен? Проба-грешка! Защо ти променят лекарствата?
  • 10 Защо брошурите,

    8 1 Отговор
    За лекарствата, те задължават да прочетеш листовките към тях? За да си лично виновен, а лекарят, предписал ги - ни кпричом, невинен! Е защо , тагава, да не се поръчват по интернет? Защото пациенти не е отишъл на лекар!
  • 11 Животът и здравето

    11 4 Отговор
    Си е на гражданина! Той решава какви лекарства да купи! Но Ненков се е загрижил за клиентите си! Защото са намалели! А защо са намалели клиентите на докторчетата?

    Коментиран от #13

  • 12 пенсионер

    16 0 Отговор
    Във връзка с публикацията искам да попитан: защо във всички пенсионерски вестници тези реклами са на по цяла страница и почти винаги се посочва телефон за връзка, а същите не се предлагат в аптечната мрежа?
  • 13 Защото

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Животът и здравето":

    Придобиха познания, от лечението от ковид, с връзване към леглата
  • 14 СЕГА РАЗБРАХМЕ

    1 6 Отговор
    ЧЕ РУ.ФИЛИТЕ СА
    ПРОДУКТ НА
    ИЗПОЛЗВАНЕТО
    НА РУ.КИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ☝
  • 15 АБВ

    7 2 Отговор
    Не го знам що за лекар е ама иначе е голям боклук тоя
  • 16 Как да некопуват

    6 2 Отговор
    По интернет, като вие, докторчетата, сте едни доктринери? Няма никакъв индивидуален подход, при вас! Важното е, да се съставят нужните документи
  • 17 Когато

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Дааа":

    Едно лекарствено средство, е допуснато в България, то е признато за лекарство! Независимо как се продава! Ненков не отрича този факт, а че трябва да ходим при него, колегите му! Пишман лекари, но доктори с дипломи и големи претенции, без покритие! Факт! Бездарници! Защото лечението е задължително от надарен!
  • 18 Името

    3 1 Отговор
    “ Ненко” се дава на човек, който за нищо не става
  • 19 Мамул

    6 0 Отговор
    "Лекарствата" по интернет, всички на промоция по 69 лева са със съставки на препарати от 6 лева и или имат сходно повърхностно действие, или са само плацебо ефект. Измамата е токова голяма, че няма кой да сложи вътре дори нещо което е вредно, и то струва пари.