Last news in Fakti

20 Март, 2023 21:05 1 186 18

Проф. Ива Христова: Заболелите от скарлатина тази година са 70 пъти повече от миналогодишните

  • ива христова-
  • заболели-
  • скарлатина-
  • увеличение

Родителите да не изпращат болни децата на училище и детска градина, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

Проф. Ива Христова: Заболелите от скарлатина тази година са 70 пъти повече от миналогодишните - 1
Снимка: Нова телевизия

Има повишение на заболелите от скарлатина и варицела тази година спрямо предишната. При варицела е около 3 пъти от началото на годината до сега, спрямо миналата, а при скарлатина е 70 пъти. Двете заболявания са нормални за този сезон. Това каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в „Интервюто на NOVA“.

Тя уточни, че се наблюдава вълнообразно протичане. По нейни думи започват години с повишаване на заболеваемостта, следват години с намаляване, което е нормално.

Проф. Христова уточни, че скарлатина при възрастните се среща рядко, но протича тежко. Варицела също е рядко при възрастни, но е с повече усложнения, допълни тя.

При децата е важно да се проветряват помещенията, защото вирусът се предава по въздушно-капков път и контактно-битов, поясни експертът. Тя посочи, че вирусът е по-устойчив и поради тази причина заразените повърхности служат за източник на инфекция. Затова е необходимо да се дезинфекцират повърхностите, посочи Христова.

За варицела има ваксина, която е налична в аптечната мрежа, не е в задължителния календар, но е препоръчителна, тъй като варицелата е сериозно заболяване, допълни тя.

Проф. Христова каза, че не трябва да се прилага самолечение. Тя уточни, че при скарлатина се използва антибиотик, а при варицела лечението е различно, заради това е необходима консултация с лекар, който да направи преглед и да назначи изследвания.

Експертът посочи, че е необходимо болният да бъде карантиниран за поне 10 дни.

Тя бе категорична, че родителите не трябва да изпращат болно детето на детска градина или училище. По нейни думи до няколко месеца епидемията ще отшуми.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    34 1 Отговор
    Цялата кариера на тази женица е една голяма лъжа.
  • 2 ДОЦ. ВРАЧКА ШАШКЪНЛИЕВА, СОЦИОПАТ

    16 1 Отговор
    Затуй усучи мусака на кантарджията на 720 градуса!
  • 3 Лани колко бяха

    10 0 Отговор
    Нула или 0
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 2 Отговор
    Същото е и в Германия.Болни и учителки и деца!Нямам спомен децата като малки така да са боледували!След Челнобил направиха стоматит,с висока температура.Свалихме я с оцетени чорапи и зехтин на фонтанелата.Вместо да давате акъл се оглеждайте за диверсанти!Скарлатина по време на соца бе Унищожена.......
  • 5 Пешко

    18 0 Отговор
    А дали няма нещо общо с тригодишното криене от ковида за да спасим 60 хиляди души! А грешка! Те умряха!

    Коментиран от #7

  • 6 Варненец

    22 0 Отговор
    Яаааа, ковид метреста се появи пак, ама не говори за ковид, защо ли??
  • 7 др Гей Билтс

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пешко":

    Поправка - убиха ги насилствено и в страшни мъки, без да им мигне окото.
  • 8 !!!!!

    21 0 Отговор
    Платената маcтия сега ще плаши със скарлатина.
  • 9 Баш софиянец

    8 1 Отговор
    Тая тета не знае ли, че скарлатината се лещува с антибиотици. Блъскането на хората по време на ковида с по 2-3 антибиотика съсипа имунната система и може и да е създало горям % резистентност. Те това изследвали ли са го?
  • 10 Вместо да съветва родителите

    12 0 Отговор
    да проветряват стаите, да бяха проверявали на границата бежанците от Украйна. Още в самото начало на бежанската криза беше съобщено, че ваксинациите там не отговарят на изискванията на България. Слаб контрол, липса на документация за поставени ваксини, особено за варицела, каквато в България почти беше забравена и ето Резултатът. Участник в коментара съобщава и за епидемия от скарлатина в Германия, нещо също нечувано досега.Медиците да се съсредоточат върху огнището на тези епидемии, а не да дават тривиални съвети.
  • 11 ДИДО

    12 0 Отговор
    тая кучкА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЛИНЧУВАНА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Старата

    2 0 Отговор
    Обича да слуша Гаг - нам стайл !
  • 14 цитати

    5 0 Отговор
    от днес: "В една и съща седмица през 2019 и 2020 г. разпространението на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 г. те са били 151, показва справка на БНР."

    от онзи ден: "има много фалшиво положителни скарлатини, т.е. не се прави разлика между скарлатина и стрептококова инфекция"

    въпроси:
    Колко случая на скарлатина има за същата седмица на 2022, щом госпожата твърди за 70 пъти увеличение? Отговор - 2 случая.

    Защо миналата година не обявиха, че има 10 пъти намаление на случаите?
    Отговор - миналата година се похарчиха дестки милиона лева за тестове с плюнка за учебните заведения, защото тогава страшилката беше друга.
  • 15 Източна ромелия

    10 0 Отговор
    Тази да си признае подписвал ли е договор за хамерикански биолабораторий на територията на България
  • 16 Последни мигове слава

    4 0 Отговор
    Клиентка на трибунала. тик-так, тик-так....
  • 17 Ана

    1 0 Отговор
    Поне е вложила парите от рекламата на ваксините да си оправи външността
  • 18 Вирус

    0 0 Отговор
    Тая пак се появи ами заразяват ни нарочно това е отговорът