Last news in Fakti

21 Март, 2023 11:58 922 2

Високият холестерол засилва и риска от Алцхаймер

  • холестерол-
  • алцхаймер-
  • болест-
  • връзка-
  • мазнини-
  • здравословно хранене-
  • риск

Правилната диета може да ни предпази както от повишени нива на лошия холестерол, така и от развиване на Алцхаймер

Високият холестерол засилва и риска от Алцхаймер - 1
Снимка: Shutterstock

Холестеролът значително повишава токсичността на пептидите, натрупващи се в мозъка, които са в основата на генезата и прогресията на болестта на Алцхаймер. Това е показало проучване, публикувано в The FEBS Journal и цитирано от Puls.bg.

Липидите променят вторичната структура и токсичността на плаките от амилоид бета1-42, които се натрупват в мозъка при болест на Алцхаймер.

Установено е, че някои липиди могат да повишат токсичността на амилоид бета пептидите, което има ключова роля за развитието и прогресията на заболяването. Наблюденията са показали, че взаимодействието между тези пептиди и липидите води до образуването на малки, токсични натрупвания, наречени олигомери. Освен това, холестеролът променя базичната структура на амилоид бета пептидите, които също допринася за повишаване на тяхната токсичност.

Резултатите от проучването показват връзката между развитието на болестта на Алцхаймер и промяната в липидната структура на мембраната на нервните клетки.

Това, от своя страна, може да бъде повлияно и от начина на хранене. При болест на Алцхаймер се наблюдава увреждане на невроните и повишени нива на процесите на клетъчна смърт. Това е водеща причина за деменция - прогресивен когнитивен спад и нарушения в паметта, мисловния процес и поведението. Характерни за заболяването са натрупванията на амилоид бета пептиди в пространството между невроните. Формирането на плаки от тези пепптиди води до нарушения в комуникацията между невроните и това предизвиква клетъчна смърт.

Пептидите взаимодействат с липидите в мозъка и това води до образуване на характерните за заболяването плаки, които са причина за влошаване на състоянието на пациентите. Установено е, че олигомерите, формирани в присъствието на липиди, са значително по-токсични отколкото другите форми на амилоид бета пептидите. Наблюденията са показали, че холестеролът значително променя структурата на плаките от амилоид бета, които се натрупват в мозъка. Също така, той повишава и количеството на тези образувания, което е свързано и с увеличаване на тяхното токсично действие върху нервната система.

Учените предполагат, че особеностите в начина на хранене могат да променят липидния състав на мембраните на нервните клетки. Диетата, която има за цел понижаване на нивата на холестерола и по-специално “лошия” LDL холестерол, може да има важно значение за ограничаване на взаимодействието между липидите и амилоид бета пептидите. Омега-3 мастните киселини, от своя страна, също биха могли да допринесат за поддържане на интегритета и функциите на невронните мембрани. Също така, ограничаването на калорийния прием може да доведе до промени в липидния състав на невронните мембрани.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    4 0 Отговор
    Затова ли депутатите са малоумници
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.