Last news in Fakti

1 Април, 2023 18:50 3 237 13

Онкогинеколог посочи причината за рака на шийката на матката

  • рак на шийката на матката-
  • полов живот-
  • смяна на партньори

Ранното начало на полов живот и честата смяна на партньори

Онкогинеколог посочи причината за рака на шийката на матката - 1
Снимка: БНТ

Човешкият папиломен вирус е един малък ДНК-съдържащ вирус, за който в края на миналия век един немски учен доказа, че има връзка с рака на шийката на матката. Това заяви проф. Радостина Александрова в предаването „Пулс” на NOVA NEWS.

Според онкогинеколога д-р Лъчезар Танчев това е едно от гинекологичните заболявания, които се появяват при по-млади жени. Тук най-сериозната възрастова група е между 40-50 годишна възраст, за разлика от рака на яйчника.

„Ракът на шийката на матката продължава да бъде едно от водещите гинекологични заболявания. В страните от Стария континент над 325 млн. жени над 15-годишна възраст ежегодно са в риск да развият това заболяване. В страните от ЕС новите диагнози годишно са около 33 000, а 15 000 жени губят живота си от напълно предотвратимо заболяване. В България по една жена дневно умира от това заболяване. При нас преживяемостта е по-ниска, смъртността е по-висока. Международна програма до 2030 г. цели да каже „стоп” на това заболяване с ежегодни ваксини”, обясни проф. Александрова.

„Ранното започване на полов живот, честата смяна на партньорите допринасят за развитие на рака на шийката на матката”, каза д-р Танчев. „Младите хора трябва да знаят, че това не е миг удоволствие, а е нещо, което може да промени живота ти нататък – здравословно, емоционално”, поясни той и допълни, че е добре, че момичето е сигурно, че иска да започне полов живот точно с това момче.

„Заразяването с папилома вирус става по полов път, пренася се от мъжа на жената или обратно. Няма измислено лечение”, обясни д-р Танчев.

„Най-често мъжете пренасят вируса, но те по-рядко развиват това заболяване”, допълни онкогинекологът. „Специфичното изследване е пср изследване – при жените, би могло и при мъжете”, обясни той и допълни, че човек може да е прекарал такава инфекция и да не е разбрал.

Той препоръча жените да си правят редовно цитонамазка. Симптомите са кървене при полов контакт, бяло течение с различен интензитет и в по-късен етап – болка.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пфф

    19 2 Отговор
    Джаба, само за ваксини плещиш! Аре разкарай се вече!
  • 2 Ковид@рчето Калитко

    22 2 Отговор
    Тая пак ли изпълзя да рекламира компрометирани ваксини. От тази специално има починали деца и я бяха забранили. А искаха да я слагат и на момчета, които не боледуват.
    Фармафията е по-лоша от болестите - болестта може и да те пропусне, фармафията не.

    Коментиран от #11

  • 3 Нерез неваксиниран

    14 2 Отговор
    Тая дръта свинка явно и свърши плюскането от копанката с ,,К-19" и се премести на следващата...тая с рака на гърдата...
    Ама ТЯ не е виновна...това и е в натурата...
    ВИНОВНИ ДА ТЕЗИ ДЕ И ДАВАТ ДА...ПЛЮСКА.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 !!!!!

    17 1 Отговор
    Не си бийте никакви ваксини. Вече не са това което бяха.
  • 7 Онзи

    14 0 Отговор
    Сменете името на сайта. Тука само лъжи и глобалистка пропаганда.
  • 8 Д-р Хаус

    18 0 Отговор
    Тая рошава лелка е като на всяка мерудия. Дава съвети за Ковид, за ваксини, сега мина на тема онкология... Така ли няма друг лекар в тая държава бе? Не събра ли тая пишман експертка достатъчно пари за да иде на фризьор?
  • 9 пешо

    12 0 Отговор
    баба радка е експерт по всичко,едва ли скоро е виждала партньор явно по спомени говори.
  • 10 Дрее ми

    8 1 Отговор
    Ми кат бяма лечение кво безпокоят хората значи ше умрът нищо ново
  • 11 Калпазанин

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ковид@рчето Калитко":

    72 милиарда от урсула как да се оправдаят бре, виж шушумингата още ги бълва рано рано сутрин а тази е някаква теиполлва и ми пшещо за смяна на партньорите
  • 12 Вирус

    1 0 Отговор
    И тая ковидарка се появи що не казва за коронката нещо или забрави бабички обясняват как ще сме добре гнус
  • 13 както са тръгнали

    1 0 Отговор
    ще откажат хората от всички ваксини. Агресивната реклама действа с обратен ефект. Всъщност служебния министър вече го потвърди - родителите масово отказват задължителните ваксини.