Last news in Fakti

9 Април, 2023 12:56 2 086 11

Лечение на рак с батерии – възможно ли е?

  • рак-
  • лечение-
  • батерии-
  • тумори-
  • здраве

Скорошно проучване показва, че батериите могат да се използват при лечението на рак, като намаляват количеството кислород в туморите

Лечение на рак с батерии – възможно ли е? - 1
Снимка: Shutterstock

Батериите имат много функции в ежедневието ни, които са твърде важни, за да бъдат пренебрегвани.

Скорошно проучване показва, че батериите могат да имат още по-голяма животоспасяваща функция. Според „Science News“ батериите могат да се използват при лечението на рак, като намаляват количеството кислород в туморите.

Макар и само в предварителен стадий, учените са открили нов начин за борба с рака при мишки, като са прикрепили малка самозареждаща се цинкова батерия към солидни, хипоксични тумори, каквито обикновено се срещат при пациентите с рак на гърдата. Хипоксията е често срещано състояние в туморите, което включва намалени нива на кислород.

Това означава, че лъчетерапията и традиционните химиотерапии не могат да атакуват тумора, тъй като няма достатъчно кислород за правилен приток на кръв към раковата област. Изследователите обаче са установили, че хипоксичните тумори могат да предоставят и "мишена" за лечение на тумори чрез различни методи.

С други думи, хипоксията не е толкова лоша и чрез използването на химиотерапевтични лекарства, които се активират в среда с ниско съдържание на кислород, туморите могат да бъдат значително намалени по размер. А как да премахнем кислорода? Разбира се, като прикрепим батерия към рака.

Изследователите откриват, че като прикрепят малки, гъвкави батерии към туморите, те изсмукват кислорода, позволявайки на убиващите рака активирани препарати да си свършат работата. Резултатите са поразителни. Само за две седмици лечението с батерии намалява размера на туморите при мишки с 26%, пише БГНЕС.

Нещо повече, след като батериите извършат своята магия, активираните препарати могат да бъдат въведени за лечение на рака. Средният размер на тумора в това проучване се е свил с 90%.

Фан Чжан, който изучава биомедицински материали, заявява, че изследването изглежда обещаващо, но все още е само в предварителна фаза.

„Използването на батерии за изсмукване на кислород от тумора има голям потенциал при специфични видове лечение на рак, но трябва да се проведат и други изследвания, преди да сме сигурни“, уточнява Джан, заявявайки: "Трябва да се тества при няколко модела на рак на гърдата. И, разбира се, при хора."

Джан и колегите му вече работят усилено, за да измислят как да направят батериите по-гъвкави и мощни за лечение на рак при хора. При все това цифрите не лъжат и този медицински напредък може да се окаже доста успешен, ако изследователите продължат да вървят по този път.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колчо слепеца

    11 0 Отговор
    Има случеи на хора ударени от мълния да проглеждат или да прохождат.Никола Тесла е бил гений !

    Коментиран от #4, #10, #11

  • 2 Според мен

    10 0 Отговор
    трябва да се проучат причините за възникване на рак и да се разработят методи за превенция защото стане ли време за лечение,често е късно.
  • 3 редник

    10 0 Отговор
    Поредният неясен текст - какви са тези самозареждащи се цинкови батерии, пък и гъвкави?
    Ако някой е разбрал - моля да поясни...

    Коментиран от #6

  • 4 моля

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Колчо слепеца":

    като изключим смъртните случаи, навярно си прав!
  • 5 Белина

    15 1 Отговор
    Пият се по две батерии, сутрин и вечер, след ядене.
  • 6 гъвкав телефон

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "редник":

    наред с литиево-йонните батерии има и никел-кадмиево-цинкови батерии,които са по-стари като модел!

    Коментиран от #8

  • 7 Тротинетка

    2 1 Отговор
    Аз се лекувам редовно с големите дебелите батерии
    ТОшиба 1,5v.
    Ръгам си по 5-6 и тротинетка зареждам също!
  • 8 редник

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "гъвкав телефон":

    "...има и никел-кадмиево-цинкови батерии..."

    Че има Ni-Ka - има, ама самозареждащи се и гъвкави има ли?...
  • 9 123

    4 0 Отговор
    Отново дезинформация в медиите на Сатанистите.
  • 10 Град Симитли

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Колчо слепеца":

    Електролечение във физиотерапия та се прилага отдавна
  • 11 1 Април

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Колчо слепеца":

    !лирпА- чети на обратно