Last news in Fakti

2 Май, 2023 13:18 3 039 6

Диетата за дълголетие на Махатма Ганди: 15 стъпки, които удължават живота

  • махатма ганди-
  • диета-
  • дълголетие-
  • природа

Начинът на живот на Махатма Ганди е минималистичен, опростен и в синхрон с ритъма на природата

Диетата за дълголетие на Махатма Ганди: 15 стъпки, които удължават живота  - 1
Снимка: Shutterstock

Начинът на хранене на Ганди набляга на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, просо, бобови растения, билки и подправки. Той също така е вярвал в гладуването и детоксикацията на тялото на редовни интервали. Продължаваме да опитваме толкова много модни диети, но забравяме за начина на живот на Махатма Ганди, който всъщност е минималистичен, опростен и в синхрон с ритъма на природата.

Ако трябва да обобщим най-важното в него, то ще се изразява в следното: събуждайте се рано, с изгрева на слънцето, заспивайте рано и се хранете пестеливо. Ганди винаги е подкрепял яденето на регионални и сезонни храни, включително, много плодове, зеленчуци, билки, здравословни храни, просто приготвени блюда, които не унищожават хранителните вещества и пиенето на чиста вода. Той популяризира използването на краве и козе мляко, включвайки чисто гхи и джагери.

Режимът на Ганди също така препоръчва гладуването, за да се даде почивка на тялото и да се детоксикира. Например, включването периодично на един ден на плодов сок и течна диета. Неговият аргумент е бил, че след като тялото се почувства леко и във форма, можем да се съсредоточим върху положителни прозрения и медитацията става лесна. То активира процеса на автофагия, което помага за предотвратяване на различни заболявания.

Начинът на живот на Ганди също така акцентира и върху физическата активност и ходенето колкото се може повече на открито. Правенето на ритмично дишане с помощта на пранаяма, суперлеки упражнения вечер и почивка между натоварените графици, всичко това има успокояващ ефект. Правилното дишане, спането на чисто място под открито небе, когато е възможно, също е полезно, пише zdrave.to,

Ето как можем да адаптираме хранителната логика на Ганди в ежедневието си:

1. Започнете деня, като пиете достатъчно топла вода. Действа като вазодилататор, което означава, че разширява кръвоносните съдове, подобрявайки кръвообращението в мускулите и органите.

2. Включете джинджифил, билков и зелен чай. Джинджифилът е особено добър за здравето на сърцето, тъй като изследванията показват, че може да понижи холестерола със 17%, както и триглицеридите.

3. Закуската трябва да е богата на плодове: нар, пъпеши, ябълки и круша. Всички те са с високо съдържание на фибри, антиоксиданти и ниско съдържание на захар, с висока стойност за засищане. Не забравяйте, че естествената захар също е захар и в една нация от диабетици трябва да сме наясно с храната, която ядем.

4. Изяждайте купа салата 20 минути преди обяда. Това ще добави полезни фибри в менюто ви и ще предотврати преяждането.

5. За обяд включвайте порция със зеленчуци (тиква, спанак, зелен фасул, карфиол, репички или нещо сезонно и регионално). Ако обичате ориз, изберете неполирания или, като алтернатива – просо.

6. Вечерта наблегнете на зеления чай или на чай с джинджифил. Хапнете купа салата с кълнове, сушени плодове или ядки (накиснати ядки – бадеми/орехи/черни стафиди) и семена (малко слънчогледови, сусамови, тиквени семки).

7. Вечерята трябва да е ранна и лека. Включете супа на основата на зеленчуци и леща.

8. 30 минути преди лягане изпийте чаша топло мляко, подправено с индийско орехче, кардамон, джинджифил или канела.

9. Разчитайте на вашето билково наследство. Използването на подправки и билки, кориандър, куркума, джинджифил, черен пипер, мента и листа от кориандър са полезни.

10. Хидратирайте се през целия ден.

11. Консумирайте предимно прясно приготвени ястия. Избирайте само регионални и сезонни храни.

12. Използвайте една чаена лъжичка органично краве гхи поне два пъти на ден.

13. Диетата на Ганди избягва преработени, консервирани, пакетирани и ароматизирани храни, рафинирано брашно, захар, сол, храни с високо съдържание на наситени мазнини.

14. Следването на циркадния ритъм и храненето по едно и също време всеки ден е много важно.

15. Следването на цикъла сън-събуждане позволява храносмилането да е лесно и от полза при редовното му прилагане.

Пътят на Ганди е свързан с природата. Заедно с правилните храни, начин на хранене, какво, колко ядете и кога, дълголетието е възможно.

Много малко хора знаят, че Ганди е създал болница за естествено, природосъобразно лечение. Той е орал нивите, грижил се е за прокажените с любов, организирал е ежедневни беседи за моралните ценности, храната, йога, мотивирал е хората да медитират и ги е водил по пътя на натуропатията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мугамба

    4 2 Отговор
    Като чета колко време е отделял клетия Ганди за хранене го съжалявам.Май е нямал и огледало да се види на какво мяза.А той е адвокат в ЮАР.Връщат го в Индия,правят похода на солта.Индия я разделиха на три части.Рода Ганди го изкорениха.Аз ще продължавам да ям луканка,а вие я карайте на грах и райграс.Великия Чудомир има прекрасен разказ по тази тема.Великолепна!
  • 2 Дебела Мара

    5 0 Отговор
    Брех тази диета според инфлацията
    А месо кога??
  • 3 Сила

    14 2 Отговор
    Ганди е лягал да спи между две голи млади жени за да изпита духа и тялото си.... нужно ли е да го правим и ние...... заради жена ми питам, да знам как да се оправдавам после...........
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 николинка

    4 0 Отговор
    Ако модеератора ви е веган? Разбирам защо е премахнал коментара.
  • 6 Баба Гица

    3 1 Отговор
    Не е ли на кокaл расло, не ми го хвали. Проблема е, че животните ги тъпчат с ГМО фуражи от бразилия и т н. Прабабите ми поне до 85 год. Възраст са доживели и без диети са били здрави. Животът е един и който както го разбира го живее. Paul Bragg е учил клинт ийстууд как да доживее до 90+ год. И съратничката на пол брег е над 90 годишна.