Last news in Fakti

12 Юли, 2023 08:37 824 2

Само един на всеки трима чува „Спри да пушиш“ от лекаря

Само един на всеки трима чува „Спри да пушиш“ от лекаря - 1

Близо половината от пациентите не са сигурни как могат да променят рисковите си навици, които биха могли да ги разболеят. В същото време медиците рядко взимат инициативата да ги посъветват какво да спрат да правят, за да запазят здравето си, показва едногодишно проучване сред пациенти и здравни работници. В изследването, проведено в Гърция, са участвали 7500 пациенти и 100 медицински лица. Програмата измерва какво има значение за пациентите и поставя акцент върху превенцията, доверието лекар-пациент и рисковото поведение като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и др.

„Повечето пациенти разчитат да бъдат информирани за рисково поведение от своите лекари. В същото време само 1 от 3 участвали в проучването казва, че е бил ангажиран от лекаря си в разговор за вредата от цигарите и е получавал съвет „Спри да пушиш“, посочи проф. Дафне Кайтелиду, президент на Националната агенция за осигуряване на качеството в здравеопазването (ODIPY) в Гърция. Проблемът е дори по сериозен при алкохола, където само 1 от 10 пациенти е бил попитан колко често пие и е получил експертен разговор как влияе това на общото му състояние.

Необходима е промяна - медиците трябва да бъдат активна част от разпространението на идеите на превенцията. Разпространението на повече научна информация и по-добре информираните хора като резултат от това са важна част от промяната на рисковото поведение на пациентите, категорични бяха учени и специалисти по обществено здраве по време на дискусията „Свят без дим“, организирана от SCOHRE, Международната асоциация за контрол на тютюнопушенето и намаляване на вредата.

Гърция е една от страните с най-сериозен дял пушачи в ЕС и държи челните места заедно с България, следвана от Сърбия и Албания. Все пак в последните 20 г. страната отбелязва напредък в борбата с пушенето, защото през 2000 г. пушач е бил един от трима гърци, а през 2022 цигара пали един от четирима.

Учените отдават част от този успех на активното разпространение на подхода за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Много гърци замениха цигарите с бездимни алтернативи като устройства с нагряване на тютюн и електронни цигари, елиминирайки горенето и токсичните вещества, които се поглъщат с него.

Колко е важна превенцията?

„Превенцията е възможно най-евтината и ефективна инвестиция в здравеопазването“, обясни в дискусията и проф. Анджей Фал, председател на Полското дружество по обществено здраве. От една страна с нея се спасяват животи, от друга – се намаляват необходимите средства за здравните системи.

Проучване по темата в САЩ на разходите за превенция към тези за лечение показва важността ѝ и от икономическа гледна точка. За всеки от всеки 1 долар, вложен в превенция на тютюнопушенето се спестяват 7 долара от разходи за лечение на болести, свързани с него. Най-много – 13 долара на 1 инвестиран, се спестяват при превенцията на високата консумация на сол. Сериозни са резултатите и при алкохола – ако държавите похарчат 1 долар в дейностите срещу злоупотребата с него, няма да похарчат 9 долара за лечение на хората си, сочат данните.

В Европа най-сериозният бич изглежда пушенето. 27% от европейците умират от болести, свързани с него – сърдечно-съдови, онкологични и респираторни.

„Трябва да се постави фокус върху това да спрем хората да си купуват цигари, което ефективно може да се случи с по-високи акцизи и цени за тях, като запалимите цигари са с най-висок риск. Финансовата достъпност е един от инструментите, с които може да се намали вредата за обществото, обясни още проф. Фал.

Според него трябва да бъде възприета финансовата логика - по-малка вреда, по-малки данъци. „Ако имаме два продукта с различно ниво на риск, да направим по-достъпни тези, които са по-малко рискови, за да стимулираме пушачите да преминат на тях.“

Важно е всеки пушач да бъде насочен към по-малко вредните бездимни алтернативи, защото само 30% успяват да се разделят с вредния навик. Сред тях са и пациенти със сериозни диагнози, чийто живот може да бъде удължен.

„Можем да осигурим превенция на тези, които вече са болни и продължават да пушат. Продължаващото пушене прави така, че тези хора умират по-бързо, защото цигарите правят терапиите им неефективни, както например е при ХОББ“, каза още проф. Фал.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 256383

    2 0 Отговор
    Да цигарите вече не са това ,което бяха всякакви боклуци им слагат ,тютюна пълрн с екстракти химични в цигароте.Ще пушим качак тогава.
  • 2 Идън

    2 0 Отговор
    Бездимните цигари са много по- вредни- затова е този напън. Част от цената на запалимите отива за здравеопазване от наложения акциз. Накои нежелани странични действия на лекарствата и химията в хранителните продукти действат много по- бързо и разрушително върху хората и ужасяващите снимки трябва да се слагат върху тях- не върху тютюневите цигари.