Last news in Fakti

14 Юли, 2023 22:43 1 419 3

Какво е Нискоемисонна зона и как се прилага?

Какво е Нискоемисонна зона и как се прилага? - 1

Все по-често в публичното пространство се споменава терминът Нискоемисионна зона. Причината е решението на Столична община да въведе такава мярка и на територията на София.

Какво е Нискоемисионна зона (НЕЗ)?

Нискоемисионната зона е зона, в която достъпът на най-замърсяващите превозни средства е регулиран. Обикновено това означава, че превозни средства, които отделят по-високи емисии не могат да влизат в определената зона. В някои държави достъпът до тези зони за по-замърсяващите автомобили става посредством заплащане на определена такса. Идеята е да се насърчи използването на по-малко замърсяващи превозни средства или на публичния транспорт, за да се подобри качеството на въздуха. Доказано е, че мярката Нискоемесионна зона е най-ефективна по отношение подобряване на качеството на въздуха.

Ограничаването на най-замърсяващите превозни средства води до намаляване на трите основни замърсителя на въздуха – фини прахови частици (ФПЧ), азотен оксид (NOx) и индиректно на озон.

Фините прахови частици PM10 или PM2.5, предизвикват най-голямо безпокойство, тъй като много лесно могат да навлязат в човешкия организъм и да причинят сърдечни и дихателни проблеми. Те са толкова малки, че диаметърът им е с около 9 пъти по-малък от диаметъра на един човешки косъм.

Ефективността на НЕЗ ги прави все по-популярни в цяла Европа, както и в някои азиатски държави.

Първата Нискоемисионна зона в Европа е въведена в Швеция през 1996г. Не случайно именно шведски град стой начело в класацията за най-чист въздух в Европа. Много бързо почти всички градове в Западна Европа последват примера на Швеция. Тенденция за въвеждане на НЕЗ вече се наблюдава и в Източна Европа.

Според доклад от 2022г. на Transport & Environment*,една от най-големите организации за по-чист транспорт и екология в Европа, Нискоемисонните зони на континента са се увеличили с 40%. От 228 през 2019г. броят им е достигнал 320 през 2022г. Очакванията са към 2025г. НЕЗ в Европа да станат 507.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    8 1 Отговор
    Това е данък въздух наложен от либерал-фашистите. София например може и трябва да въведе такса на всички медицински автомобили влизащи в града ежедневно.
    Зелен екотероризъм в действие

    Z
  • 2 Полата

    4 0 Отговор
    А за фуния питах от не почистени те улици кой ще плаща. Хайде всички от общината да плащат глоба на всеки столичани. Но от техния си джоб. За неблагоприятна та за живот среда
  • 3 Запознат

    2 0 Отговор
    Зоната е да ви изри тат вас и таралясниците ви първо от центъра, а след това от целите градове с над 50000 жители. Да освободят място за баровците и за себе си с луксозните служебни возила. Да не им се пречкате с коли, а да ходите пеша, а те да ви мачкат! Бедняците само кола под наем за няколко часа на месец ще могат са си позволят при нужда. И да се тъпчат по автобуси и в метрото, където им е мястото на робите