Last news in Fakti

24 Декември, 2023 18:58 2 813 5

Люти чушки и мед срещу кашлица, болно гърло и запушен нос

  • люто-
  • люти-
  • люти чушки-
  • мед-
  • противовъзпалителни свойства-
  • настинка-
  • възпалено гърло-
  • кашлица-
  • народен лек

Антибактериалните свойства на меда и топлинният ефект на чушките се обединяват за чудесен природен лек в студените дни

Люти чушки и мед срещу кашлица, болно гърло и запушен нос - 1
Снимка: Shutterstock

При кашлица и настинка много хора избягват приема на лекарства и консумират мед. Само 1 лъжица от пчелния еликсир може да ускори значително оздравителните процеси. Но ако към него се добавят други съставки, ефектът става още по-силен.

Лютите чушки съдържат капсаицин - естествен компонент, който придава топлината. В допълнение към затоплящия си ефект, капсаицинът е и антиоксидант, обяснява д-р Жаклин Албин, директор на програмата за кулинарна медицина в UT Southwestern Medical Center в Далас, Тексас, цитирана от actualno.com.

“Когато лютите чушки се комбинират с мед, те създават мощна смес, която ще ви помогне да останете здрави. Изследванията показват, че както медът, така и капсаицинът имат антивирусни или антибактериални свойства. А антиоксидантите в тях са противовъзпалителни, така че могат да помогнат за неутрализиране на оксидативния стрес, вид свободен радикал, който причинява увреждане на клетките”, казва експертът.

Как да приготвим лют мед?

Необходими съставки:

  • 1–1 ½ чаши мед;
  • 3–5 пресни люти чушки

Приготвяне: Изсипете меда в тенджера, добавете чушките и разтопете на водна баня за няколко минути, като разбърквате периодично. Оставете меда да изстине и отстранете парченцата чушка. Ако в меда има семена от пипера, прецедете го, за да ги отстраните. Съхранявайте в херметически затворен буркан и в хладилник.

Полезни свойства на сместа

“Медът намалява честотата и силата на кашлицата, посочва проучване на BMJ Evidence-Based Medicine. А когато добавите богати на капсаицин чушки, вие само увеличавате ползите. Проучването OTO Open установи, че когато хората приемат перорален спрей с капсаицин четири пъти на ден, те изпитват 75% намаление на хроничната кашлица след две седмици. Учените подозират, че капсаицинът може да нулира прекалено чувствителните рефлексни нерви за кашлица, като ги блокира от неправилно функциониране и причиняване на хронична кашлица”, казва лекарят.

Медът има естествен болкоуспокояващ ефект, казва д-р Фенстър, цитирайки проучване, публикувано в бразилския журнал по оториноларингология. Изследователите открили, че хората, които са правили гаргара с меден разтвор и след това са го пили на всеки 6 часа в продължение на 10 дни, са имали значително по-малко болки в гърлото, отколкото тези, които не са го правили. Заслугата е на заздравяващите рани свойства на меда, както и на неговия овлажняващ и предпазващ ефект.

Капсаицинът от лютите чушки също е естествено средство за облекчаване на болката и често се използва като съставка в локални кремове за ставни и мускулни болки. Възпалението на лигавицата на носната кухина, известно като синузит, ограничава въздушния поток, което затруднява дишането и изчистването на слузта. Комбинацията от подута и възпалена тъкан, както и натрупана слуз, е това, което причинява запушен нос.

Пикантният мед помага за облекчаване на подуването и също така разрежда слузта, така че е по-лесно да се отстрани. Според д-р Фенстър, храни като меда са мощни добавки, които помагат да поддържаме чревния микробиом здрав.Капсаицинът може също да промени положително микробиома на червата, показва проучване, публикувано в списание Molecules. Той увеличава броя на полезните бактерии и намалява броя на бактериите, които могат да причинят възпаление.

“Въпреки това, ако имате чувствителен стомах или стомашно-чревни проблеми като язви, синдром на раздразнените черва (IBS) или възпалително заболяване на червата (IBD), трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да консумирате пикантен мед. Необичайният му вкус може да причини коремна болка”, казва д-р Фенстър.

Как да използвате лют мед при настинка

За да облекчите настинка, вирус или инфекция на горните дихателни пътища, най-добре е подправите чаша топъл билков чай с пикантния мед. Той се съчетава добре с билкови чайове като лайка или куркума и чай от джинджифил за успокояване на възпалено гърло.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Йоцо гледа

    5 0 Отговор
    Глупости ,лютото дразни гърлото а не го успокоява ! А меда трябва да е твърд кристализирал ,така като го смучете по смазва гърлото и в меда може да прибавите прополис ,той е естествен антибиотик !
  • 2 Баба Гошка

    3 0 Отговор
    Според Садхгуру веднъж нагрят меда напълно променя качествата си. Най- много до 40оС трябва да се затопля, ако искате да запазите ензимите и полезните качества. Консумация на студен мед помага за качването на килограми, а топлия - за повишаване на метаболизма и отслабване. Нищо не пречи в топъл чай да се сложи мед и смлени люти чушки на прах.не да се готви меда
  • 3 редник

    2 1 Отговор
    Я-я, Мара можела да пише и полезни дописки!
    А дано остави политиката и се насочи към здраве, мода и подобни... 😉

    Честита Коледа!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.