Last news in Fakti

15 Януари, 2024 14:29 1 095 3

10 храни, които подобряват плодовитостта при жените

  • плодовитост-
  • бременност-
  • бременна-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • захар-
  • кръвна захар

Тези богати на витамини и минерали храни са препоръчани от гинеколог и акушер

10 храни, които подобряват плодовитостта при жените - 1
Снимка: Shutterstock

Поддържането на стабилни нива на кръвната захар е от решаващо значение за цялостното здраве и плодовитостта. В интервю д-р Приянка Дилип Кумар, старши консултант по репродуктивна медицина и акушер-гинеколог за случаи с висок риск, изтъква 10 типа храни с нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвикват бързо повишаване на нивата на кръвната захар, като същевременно осигуряват основни хранителни вещества, които подобряват плодовитостта.

1. Горски плодове - Горските плодове предпазват яйцеклетките от увреждане и стареене благодарение на антиоксидантните си свойства. За сметка на това се смята, че ягодите повишават либидото при жените.

2. Зеленолистни зеленчуци - Зеленолистни зеленчуци като спанак, листа от къри, сминдух и броколи съдържат фолат - витамин от група В, за който е известно, че подпомага овулацията. Яденето на зелени листни зеленчуци също естествено повишава либидото на жените.

3. Боб - Постните протеини в боба, заедно с желязото, помагат за увеличаване на плодовитостта и либидото. Поради ниско съдържание на желязо при овулация не се произвеждат здрави яйцеклетки и това се нарича ановулация. Те са с високо съдържание на фибри, които могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време. Бобът, включително черният, съдържа въглехидрати, но също така фибри, протеини и други хранителни вещества, което води до нисък гликемичен индекс. Ето защо те са много важни в списъка с храни за диабет.

4. Смокини - Всъщност има научни доказателства, че смокините са били използвани като стимулант още от древните гърци. Смокините съдържат много желязо, което е важно за яйцеклетките и овулацията.

5. Зеленчуци и плодове - Когато се опитвате да забременеете, е особено важно да ядете до три порции пресни плодове и зеленчуци всеки ден.

6. Пълномаслено мляко - Пълномасленото мляко е богата на хранителни вещества напитка, която може да подпомогне плодовитостта. То съдържа основни хранителни вещества като калций, витамин D и протеини, които подпомагат функцията на хормоните и здравословния менструален цикъл. Включването на пълномаслено мляко в диетата ви може да подобри плодовитостта чрез осигуряване на необходимите хранителни вещества и поддържане на хормоналния баланс.

7. Спанак - Това е всесезонен зеленчук и е добър източник на фибри, витамини, фолиева киселина, хлорофил, манган, калций, калий, цинк, фосфор, протеини и каротин. Гликемичният индекс на спанака е почти 0, така че той е здравословен навик за хората с диабет, за да поддържат стабилна кръвната си захар.

8. Кръстоцветни зеленчуци - Това семейство зеленчуци включва: зеле, брюкселско зеле, карфиол, броколи, кълнове, ряпа и др. Те осигуряват много хранителни вещества при малко калории и са известни с това, че понижават нивото на кръвната глюкоза при пациенти с диабет тип 1 и стабилизират липидите, инсулина и нивото на кръвната глюкоза при диабетици тип 2.

9. Сладки картофи - Сладките картофи са върховият продукт от семейството на картофите и имат гликемичен индекс 44, поради което се считат за добра храна за диабетици. Дори и да имате диабет, умерената консумация на картофи може да ви помогне да поддържате кръвната си захар в здравословни граници, според Американското списание за клинично хранене.

11. Ябълка - Ябълките са плод с нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвикват бърз скок в нивата на кръвната захар. С високото си съдържание на фибри и естествени захари ябълките са чудесен избор за хора, които искат да поддържат стабилни нива на кръвната захар през целия ден, като същевременно се наслаждават на вкусна и питателна закуска.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко речи?

    0 0 Отговор
    Публикацията трябва да бъде забранена за тъмнозелени.
  • 2 ДОЦ,. ВРАЧКА ШАШКЪНЛИЕВА, СОЦИОПАТ

    0 0 Отговор
    12)Хй
  • 3 патето Яки

    3 0 Отговор
    За плодовитост най добре действа коженият морков.