Last news in Fakti

20 Март, 2024 18:41 2 930 8

Как да се храним при омазнен черен дроб

  • черен дроб-
  • омазнен черен дроб-
  • здраве-
  • хранене

Ето и няколко ценни съвета, ако вече имате подобно заболяване, или пък просто искате да подобрите здравето на черния си дроб

Как да се храним при омазнен черен дроб - 1
Снимка: Shutterstock

Неалкохолната мастна чернодробна болест, често изписвана НАМЧБ, е чернодробен проблем, който засяга хора, които пият малко или дори никакъв алкохол. При това заболяване твърде много мазнини се натрупват в черния дроб. Най-често то се наблюдава при хора с наднормено тегло или затлъстяване. НАМЧБ става все по-разпространена по света, особено сред близкоизточните и западните нации, тъй като броят на хората със затлъстяване там нараства.

Това е и най-честата форма на хронично чернодробно заболяване, засягащо около 25% от световното население. В Съединените щати около 100 милиона души имат НАМЧБ. (По данни на National Health Service (NHS), Обединено кралство).

Ето и няколко ценни съвета на какви храни да наблегнете, ако вече имате подобно заболяване, или пък просто искате да подобрите здравето на черния си дроб:

Придържайте се към средиземноморска диета

Според Ани Гуинане, лицензиран диетолог, който работи в Клиниката за хронични чернодробни заболявания на UChicago Medicine. Средиземноморската диета е добре позната диета, която придоби популярност през 90-те години на миналия век, известна повече като модел на хранене, а не като структурирана диета.

При него се набляга на яденето на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, ядки, бобови растения, зехтин и ароматни билки и подправки; риба и морски дарове поне няколко пъти седмично; птиче месо, яйца, сирене и кисело мляко в умерени количества, като запазвате сладкиши и червено месо за специални поводи.

Освен че е полезна за хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване, средиземноморската диета се свързва с намален риск от сърдечни заболявания и също така е доказано, че намалява кръвното налягане и лошия LDL холестерол. Това е важно, тъй като както сърдечните заболявания, така и диабетът са силно свързани рискови фактори за мастно чернодробно заболяване.

Кафе

Кафето често получава лоша слава, но добрата новина е, че то невинаги е враг на здравето, за какъвто понякога го представят, пише az-jenata.bg. Изглежда, че то намалява количеството на анормалните чернодробни ензими при хора с риск от чернодробни заболявания. Просто се уверете, че не добавяте ненужна сметана или захар, които увеличават калориите. Вместо това използвайте нискомаслено мляко и изкуствени подсладители, ако не можете да се преборите с желанието си за сладко.

Слънчогледови семки

Витамин Е е мощен антиоксидант, който може да защити черния дроб от увреждане, а слънчогледовите семки са вкусен източник на този важен витамин. Те не само предлагат защита, но и придават прекрасна текстура, когато се поръсят върху салата и могат да послужат за здравословна междинна закуска. Все пак – обръщайте внимание на количествата, когато ги консумирате.

Чесън

Ако не сте голям фен на чесъна, добавките с чесън на прах може да са вашият отговор за намаляване на нивата на мазнини в тялото, ако се вярва на експерименталните проучвания. Чесънът помага за овкусяване на вашите ястия, като така можете да не използвате твърде много сос, който прибавя калории и сол.

Броколи

Добавете много зеленчуци към диетата си, ако искате да поддържате черния дроб здрав. Броколите могат да бъдат част от тази стратегия. Някои проучвания показват, че тази хрупкава храна може да ви помогне да се предпазите от неалкохолна мастна чернодробна болест. Ако задушените броколи не ви се струват достатъчно апетитни, настържете ги на салата и ги смесете с филирани бадеми, сушени боровинки и пикантен винегрет. Можете да добавите малко чесън и няколко капки балсамов оцет.

Боровинки

Те съдържат хранителни вещества, наречени полифеноли, които могат да ви помогнат да се предпазите от неалкохолна мастна чернодробна болест, която често върви ръка за ръка със затлъстяване и висок холестерол. Ако боровинките не ви харесват, други храни, богати на полифеноли са черен шоколад, маслини и сливи.

Тази статия има информативен характер. Ако имате опасения относно здравето си, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Констатираща

    3 0 Отговор
    Освен броколите, всички зеленчуци от семейство Кръстоцветни - бяло, червено и брюкселско зеле, карфиол, съдържат холин, който предпазва черния дроб от затлъстяване, а шипките и изварата имат хепатопротективно действие - предпазват черния дроб от увреждане. Много полезни също са всички цитрусови плодове и кората им, особено на лимоните, а също и чаят от бял трън.

    Коментиран от #4

  • 2 Пич

    4 1 Отговор
    Най доброто е масло от бял трън - три месеца , сутрин на гладно , по 50 мл. , когато е за лечение ! Това което е заедно с кюспето , е за предпочитане ! За профилактика , половин количество !
  • 3 Мазен дроб

    1 0 Отговор
    Забравили са да добавят и кефир. Ама истински кефир, от кефирени гъбки. Напоследък много пишат точно за това, че кефирът отлично лекува мазен черен дроб.
  • 4 Бъркаш

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Констатираща":

    Моето момиче. Вярно е, че холинът предпазва черният дроб, но предимно от алкохолни уреждания. В статията се говори предимно за неалкохолно мастно чернодробно заболяване.
    Отделно от това, холинът се съдържа най-много в яйцата, телешки дроб, риба и гъби.

    Коментиран от #6

  • 5 вълк

    0 0 Отговор
    Семките са за птичките.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.