11 Август, 2024 11:05 1 408 11

За какво търсим помощ най-често на плажа

  • летовници-
  • плаж-
  • оплаквания

Летните вируси са най-неприятни

За какво търсим помощ най-често на плажа - 1
Снимка: М. Богданова

В разгара на летния сезон за безопасността и здравето на летовниците се грижат освен спасители и медици. Медицинската помощ на плажа е абсолютно безплатна и лекарите са тези, които първи реагират и оказват помощ на туристите.

Всеки отдаден за стопанисване плаж трябва да има медицински пункт с работно време от 8 до 18 ч., каквото е и работното време на спасителите.

„В лекарската чанта трябва да имаме най-вече медикаменти за реанимация – адреналин, атропин, натриев бикарбонат, калциев глюконат, глюкоза при диабетици, които правят хипогликемии. Отделно имаме уреди за обдишване, имаме ларингоскоп, с който ако се наложи, правим интубация. Имаме системи, банки и всичко необходимо за оказване на първа помощ“, обясни д-р Петя Качулева, лекар с 20-годишен стаж на морето.

Макар работата им да е предимно да оказват реанимационна дейност, медиците се срещат и с най-различни случаи.

„Летовниците обаче понякога имат оплаквания от т.нар. летни вируси, които засягат както горните дихателни пътища, така и стомашно-чревния апарат. Търсят ни за високи стойности на кръвното налягане, понякога сме имали туристи с оплаквания от подгръдна болка и когато се налага последващо лечение, се обаждаме на 112, за да бъдат насочени към лечебно заведение“, обясни д-р Петя Качулева.

Обикновено летовниците първо търсят спасителите, когато имат нужда от помощ.

„Правим така, че максимално да се чувстват добре, да не изпадат в паника, съобщаваме на медицинското лице и реагираме по най-бързия начин, защото всяка секунда е от значение. При нужда прилагаме от първа до лекарска помощ, но сме длъжни да съобщим на медицинското лице и да извикаме спешна помощ, ако се налага“, обясни спасителят Панайот Недялков.

Той отбеляза, че вятърът от изток-югоизток допринася за мъртвото вълнение и предупреди хората да бъдат внимателни за течения в морето.

„Апелирам всички плажуващи да спазват флаговата сигнализация и указанията на спасителите, да избягват пряка слънчева светлина, да консумират повече течности и да използват слънцезащитни кремове“, съветва Панайот Недялков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    5 1 Отговор
    Аз най често на плажа търся някоя да ме намаже и намести топките

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Последния Софиянец

    1 9 Отговор
    Държал съм плажове и никога не съм имал даже аптечка.Пълни глупости.

    Коментиран от #7

  • 3 Емили с Тротинетката

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Може ли аз?

    Коментиран от #6

  • 4 Рон Джереми

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    И да ми олаби жилата
  • 5 Евроатлантическа мърша

    2 5 Отговор
    Ако ни нападнат бесни тролове русофоби-османофили, които ни в клин ни в ръкав се обаждат, търсим помощ от най близкия 🔨 или се справяме собственоръчно 👊

    Коментиран от #9

  • 6 Сталин

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Емили с Тротинетката":

    Ако свириш хубаво на кавал,може
  • 7 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Държали сте сигурно картина с плаж някъде у дома си,за това.
  • 8 най често е нужна помощ

    4 0 Отговор
    заради постоянна ерекция
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Имбецил

    1 0 Отговор
    Русия е пръв приятел с османлиите!
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Нещо полезно за летуващите! В никакъв случай не се преуморявайте с дълги разходки и дълги слънчеви бани...Организмът ви се изтощава и имунната защита спада...В резултат организмът не може да се справи с банални летни вируси и бактерии...Особено пазете децата, които по цял ден си играят под слънцето на пясъка край морето или басейна...Съвременният българин е изнежен, кекав, 2-3 часа плаж е максимумът за да сме здрави.