9 Октомври, 2024 16:17 867 2

Тиквени семки - 5 ползи за здравето, които не бива да пренебрегваме

  • тиквени семки-
  • ползи за здравето

Добавете ги към ежедневната си диета и се насладете на многобройните им ползи

Тиквени семки - 5 ползи за здравето, които не бива да пренебрегваме - 1
Снимка: Shutterstock

Тиквените семки, макар и малки по размер, са истинска здравословна съкровищница. Те са изключително богати на важни хранителни вещества и предоставят редица ползи за здравето. Дали ще ги похапвате като лека закуска или ще ги добавите към салати и печива, тези семки могат да се превърнат в ценна част от вашата диета. Ето 5 от най-важните здравословни ползи на тиквените семки, които може би ще ви накарат да ги включите в ежедневното си меню.

1. Източник на магнезий - помощник за сърцето

Тиквените семки са отличен източник на магнезий, минерал, който играе ключова роля за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Достатъчният прием на магнезий може да подпомогне регулирането на кръвното налягане, което намалява риска от инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания. Освен това магнезият помага и за здравето на костите и подобрява функцията на нервната система, което прави тиквените семки ценен съюзник в грижата за цялостното ни здраве.

2. Антиоксиданти за борба със стареенето

Тиквените семки са богати на антиоксиданти като каротиноиди и витамин Е. Тези антиоксиданти помагат за неутрализиране на свободните радикали в организма, които могат да причинят оксидативен стрес. Оксидативният стрес е свързан с ускорено стареене и развитието на хронични заболявания като рак и сърдечно-съдови проблеми. Похапването на тиквени семки може да подобри клетъчната защита и да забави процеса на стареене, като същевременно укрепи имунната система.

3. Подобряват качеството на съня

Ако страдате от безсъние или имате затруднения със съня, тиквените семки могат да бъдат вашият съюзник. Те съдържат аминокиселината триптофан, която тялото превръща в серотонин – хормона на щастието, и мелатонин – хормона на съня. Тези два хормона са отговорни за регулирането на съня и подобряване на настроението. Няколко шепи тиквени семки като вечерна закуска могат да ви помогнат да се отпуснете и да заспите по-лесно.

4. Поддържат здравето на простатата

Тиквените семки са известни със своите ползи за здравето на мъжете, особено за простатната жлеза. Семките са богати на цинк, минерал, който е ключов за правилната функция на простатата. Недостигът на цинк е свързан с увеличаване на риска от развитие на проблеми с простатата, включително уголемена простата и простатит. Редовната консумация на тиквени семки може да помогне за намаляване на възпаленията и поддържане на оптималното здраве на мъжката репродуктивна система.

5. Богати на здравословни мазнини и фибри

Освен с минерали и антиоксиданти, тиквените семки са богати на полезни мазнини и фибри. Омега-3 и омега-6 мастните киселини, съдържащи се в тях, подпомагат здравето на сърцето, намаляват възпалителните процеси и поддържат кожата еластична. Фибрите, от своя страна, подпомагат храносмилателната система и поддържат чувство на ситост за по-дълго време, което ги прави чудесна добавка към диета за контрол на теглото.

Как да включим тиквените семки в нашата диета?

Тиквените семки могат да бъдат консумирани по множество начини – сурови, печени или като част от различни ястия. Може да ги добавите към салати, йогурти, овесени каши, смутита или дори като хрупкав елемент върху супи. Ако ги изпечете леко със зехтин и подправки, ще се превърнат в вкусна и здравословна алтернатива на традиционните чипсове и други висококалорични закуски.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами ...

    4 0 Отговор
    "Тиквените семки са известни със своите ползи за здравето на мъжете, особено за простатната жлеза". Само дето трябва да се ядат непечени
  • 2 Бокотиквата

    3 0 Отговор
    С тия семки си спасих простатата цяла година всеки ден по 40-50 бр на ден сурови,свят ми се зави.Печени са по вкусни ама не е същото