Отидете към основна версия

4 762 6

Най-култовата шведска кола е Volvo 200

  • volvo-
  • 200

В довоенния период шведската автомобилна промишленост не изпъква с нищо. Шведите правят възможно най-елементарните автомобили, а тези, които се отличават са лицензни копия на Buick и Ford.

След Втората световна война обаче нещата се променят кардинално и кралството подарява на света такива автомобили като Volvo, Saab, Scania и Koenigsegg, които буквално го променят.

Има един автомобил обаче, който стои над цялата шведска автомобилна промишленост. Става дума за Volvo 200. Т.нар. "куфари" със задно предаване вписват името си в историята със златни букви, благодарение на свръхвисокото си ниво на безопасност.

През онези години автомобилите от серията 200 разполагат с подглавници, травмообезопасени волани и още куп други екстри, повишаващи пасивната безопасност. Тези коли са считани за най-безопасните в света.

Но сред тях има и такива с доста мощни двигатели, снабдени с турбокомпресори. Сложно е да се отличи един модел от серията 200, но като цяло, със своята сигурност и надеждност се превръщат в най-изключителния продукт на шведския автопром.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини