2 Октомври, 2017 14:21 4 736 6

Най-култовата шведска кола е Volvo 200

  • volvo-
  • 200

В довоенния период шведската автомобилна промишленост не изпъква с нищо. Шведите правят възможно най-елементарните автомобили, а тези, които се отличават са лицензни копия на Buick и Ford.

След Втората световна война обаче нещата се променят кардинално и кралството подарява на света такива автомобили като Volvo, Saab, Scania и Koenigsegg, които буквално го променят.

Има един автомобил обаче, който стои над цялата шведска автомобилна промишленост. Става дума за Volvo 200. Т.нар. "куфари" със задно предаване вписват името си в историята със златни букви, благодарение на свръхвисокото си ниво на безопасност.

През онези години автомобилите от серията 200 разполагат с подглавници, травмообезопасени волани и още куп други екстри, повишаващи пасивната безопасност. Тези коли са считани за най-безопасните в света.

Но сред тях има и такива с доста мощни двигатели, снабдени с турбокомпресори. Сложно е да се отличи един модел от серията 200, но като цяло, със своята сигурност и надеждност се превръщат в най-изключителния продукт на шведския автопром.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3445

    6 7 Отговор
    Чувството в това МПС е по-скоро за бус отколкото за автомобил, пасва идеално на американските пътища, инак за Европа е трудно да се кара без да се "чукне".
  • 2 onq s konq

    2 18 Отговор
    Аз за друга шведска марка автомобили, освен Волво, не съм чувал.

    Коментиран от #5

  • 3 Ван

    14 2 Отговор
    Друга шведска е СААб!
  • 4 Реално

    9 1 Отговор
    Неубиваем...
  • 5 Алфа Ромео

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Написали са ти ги в статията другите марки....
  • 6 Телевизора на Елвис

    3 0 Отговор
    Между другото заради отпадащите постепенно бройки (износват се, катастрофират, изгниват) и нарастващия култ цената на тия гробове пълзи неумолимо нагоре.
    Иначе леко тромав, но изключително комфортен и удобен автомобил.
    ... и при правилна и своевременна елементарна поддръжка наистина е неразрушимо това чудо.