Отидете към основна версия

5 890 20

Suzuki спира продажбите на Jimny в Европа

  • suzuki-
  • jimny-
  • продажби-
  • екология

Британските дилъри на Suzuki са преустановили приема на поръчки за Jimny, а през следващите четири-пет месеца моделът ще изчезне и от континентална Европа, съобщава Autocar. Причината за спирането на продажбите са екологичните норми, които японското всъдеходче не покрива.

От догодина в ЕС влизат в сила нови още по-строги ограничения на емисиите от въглероден двуокис, според които средният показател на моделната гама на всеки производител не може да превишава 95 г/км. Неспазването на нормата ще се санкционира с огромни глоби.

Jimny се оборудва с безалтернативен 1.5-литров атмосферен двигател Suzuki K15B, който изхвърля в атмосферата 154 или 177 грама въглероден двуокис на километър в зависимост от това дали трансмисията е ръчна или автоматична. За да покрие новия екостандарт, японската компания може да преквалифицира модела в товарен, но тогава ще трябва да го продава без задна седалка. Другият вариант - смяна на двигателя с 1.4 Boosterjet от Vitara или с хибридна силова установка - изисква неоправдано големи инвестиции.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.

Свързани новини