Отидете към основна версия

1 787 20

Tesla ще постигне рекорд, но обещанията на Мъск все още са празни

  • tesla-
  • model 3-
  • model y

Очаква се Tesla да отчете още едно рекордно тримесечие по отношение на доставките на електромобили, което обаче вероятно ще се размине с амбициозната цел от 2 милиона годишно, която главният изпълнителен директор Илон Мъск обяви в началото на годината.

Изправена пред забавящите се продажби, Tesla използва водещите си маржове в индустрията и намали цените на четирите си модела автомобили в световен мащаб през 2023 г., с акцент върху Китай, където компанията загуби пазарен дял от местни производители, включително BYD. Ценовата война и забавящото се търсене на електромобили обаче накараха автомобилните производители, включително Ford Motor, да се откажат от плановете си за електрификация, оставяйки Tesla като безспорен лидер в САЩ и помагайки на акциите ѝ да се увеличат повече от два пъти тази година.

"Четвъртото тримесечие обикновено е най-силното в годината по отношение на доставките за Tesla и очакваме това да се случи и тази година", каза Гарет Нелсън, старши анализатор в CFRA Research.

Според 14 анализатори, анкетирани от LSEG, Tesla вероятно ще достави 1,82 млн. автомобила в световен мащаб през 2023 г., което е с 37% повече от 2022 г., като през четвъртото тримесечие ще бъдат доставени около 473 000 единици. През януари Мъск заяви, че Tesla има потенциал да постигне 2 млн. доставки през тази година, ако няма "чудовищни форсмажорни обстоятелства". Но още през октомври той предупреди, че по-високите разходи по заемите оказват натиск върху търсенето.

Компанията, която в края на годината направи подем в продажбите, като увеличи отстъпките на ключовите си модели, заяви, че цели да постигне 50-процентен средногодишен темп на растеж в продължение на няколко години.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини