Last news in Fakti

31 Декември, 2023 13:30 1 736 20

Tesla ще постигне рекорд, но обещанията на Мъск все още са празни

  • tesla-
  • model 3-
  • model y

Очаква се Tesla да отчете още едно рекордно тримесечие по отношение на доставките на електромобили, което обаче вероятно ще се размине с амбициозната цел от 2 милиона годишно, която главният изпълнителен директор Илон Мъск обяви в началото на годината.

Изправена пред забавящите се продажби, Tesla използва водещите си маржове в индустрията и намали цените на четирите си модела автомобили в световен мащаб през 2023 г., с акцент върху Китай, където компанията загуби пазарен дял от местни производители, включително BYD. Ценовата война и забавящото се търсене на електромобили обаче накараха автомобилните производители, включително Ford Motor, да се откажат от плановете си за електрификация, оставяйки Tesla като безспорен лидер в САЩ и помагайки на акциите ѝ да се увеличат повече от два пъти тази година.

"Четвъртото тримесечие обикновено е най-силното в годината по отношение на доставките за Tesla и очакваме това да се случи и тази година", каза Гарет Нелсън, старши анализатор в CFRA Research.

Според 14 анализатори, анкетирани от LSEG, Tesla вероятно ще достави 1,82 млн. автомобила в световен мащаб през 2023 г., което е с 37% повече от 2022 г., като през четвъртото тримесечие ще бъдат доставени около 473 000 единици. През януари Мъск заяви, че Tesla има потенциал да постигне 2 млн. доставки през тази година, ако няма "чудовищни форсмажорни обстоятелства". Но още през октомври той предупреди, че по-високите разходи по заемите оказват натиск върху търсенето.

Компанията, която в края на годината направи подем в продажбите, като увеличи отстъпките на ключовите си модели, заяви, че цели да постигне 50-процентен средногодишен темп на растеж в продължение на няколко години.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хъм

    6 9 Отговор
    Интересно, какво ще стане, когато се настити джендърския пазар, защото все пак макар и доста джендърите са ограничен брой в световен мащаб!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Мхм

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хъм":

    Да то само джендъри карат тесла
  • 3 Защо ли все лъжат за Тесла?

    7 4 Отговор
    Поредната фалшива новина с цел грешни внушения. Ето Как започва една статия от януари месец 2023 година


    Акциите на Tesla поскъпват с почти 7% преди борсовата сесия в САЩ днес, след като на 25 януари компанията публикува годишния си отчет за 2022 г. Приходите за последните 12 месеца надхвърлят 85.1 млрд. долара, бележейки ръст над 50% в сравнение с 2021 г., докато печалбата се увеличава почти двойно - до над 12.5 млрд. долара. За 2022 г. Tesla е успяла да достави над 1.3 млн. автомобила, като за 2023 г. целта е около 1.8 - 2 млн. доставки. И двата показателя - за приходите и печалбата, са над очакванията, което стана и причина за поскъпване на акциите преди основната борсова сесия.



    Дали са постигнали целта си или обещанията са празни?
  • 4 гост

    8 4 Отговор
    А дали някой си дава сметка , че ако Тесла запази дори 40 , а не 50 процента ръст , само след 5 години ще е най- големия производител в света ? Което ще изглежда така , 2024 - 2,8 милиона , 2025 - 3,91 милиона , 2026 - 5,5 милиона , 2027 - 7,7 милиона , 2028 - 10,8 милиона !! И да не забравяме , че тия 11 милиона няма да са нови клиенти , а само и единствено бивши клиенти на стогодишните !!

    Коментиран от #7

  • 5 гост

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хъм":

    Никога досега Тесла не е имала клиенти , които си купуват Тесла за първа кола или такива са пренебрежително малка част ! Всички останали са карали кюмбе преди това , но никога повече ! Та не знам кой е " джендърския" пазар , ама виж пазара , който Тесла обръща с хастара на опаки е точно пазара на кюмбета !

    Коментиран от #13

  • 6 3-фазния

    5 1 Отговор
    Нещата вървят повече от чудесно!

    Коментиран от #10

  • 7 Глупост

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Най-голямата грешка която правят такива като теб е да екстраполират до безкрай. Това може да се прави само за глупоста във вселената, която нараства до безкрай и ти си пример за това.

    Коментиран от #8

  • 8 Зевс

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Глупост":

    Кои е казал до безкрай че ще се случва ?!
    Човека ти е дал пример за 5 години , а не за сто или двеста.

    Сред като последните 10 години от компанията са успяли да поддържат такъв ръст на продажбите , кое те кара да мислиш че няма да успеят да го направят за пони още пет години ?

    Коментиран от #12, #14

  • 9 Бен тен

    7 2 Отговор
    Поредното click-bait заглавие.
    Прочетох внимателно цялата статия и от нея не става ясно кое е това "празно обещание" на Мъск което не е спазено.

    Ако е казал че ще се продадат между 1,8 и 2,0 млн автомобила от тяхната компания и в последствие са продали 1,82 милиона , то как това според автора не съответства на прогнозата на Мъск?!?
    Или имаме различни виждания на тема математика ...?

    А да, е това което прави директора на Тесла е прогнози за предстоящите продажби , а не обещания !
    Не разбирам защо журналистите обичат толкова да се захващат за всяка дума на човека, да я изкарват обещание и после да я търсят като циганин както си търси наследство

    ЧНГ на всички !.
    😆😁🤗🤓🍾🍷

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бен тен":

    отчаян теслар може на НГ да стои и да брани отчаяно кумира си…ходи му честити на него…
  • 12 Пак се

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Зевс":

    започна с различни никове да се браните сами себе си…не сте ли жалки???
  • 13 Отново същото

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    годстенче…все на вас нещо ви се иска да ви обръщат…а от кой да се опитат да вземат дял…от соларните ли???
  • 14 Глупост

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Зевс":

    Защото предните беше 200, 100 и т.н едно е от 1 да направиш 2 автомобила и о чудо 100 процента ръст друго е от 1000 да направиш 100000.

    Коментиран от #15

  • 15 Кой е глупавият?

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Глупост":

    Значи твърдиш 1,3 милиона годишни продажби за 2022 година са нищожен брой и е било много лесно да увеличат продажбите с половин милион за година, така ли? Въпреки, че няма нито един нов модел в гамата?

    Да ти припомня, че най-продаваният модел на Тесла който е и най-продавания автомобил в света струва над 100 000 лв. Дали няма да удвоят продажбите при излизането на модела за 50 000 лв?

    След няколко години, когато търсенето на електромобили се увеличи, защото вече са по-евтини от ДВГ, Тесла и китайците ще са единствените които могат да доставят достатъчно количество. Все си мисля че повечето биха избрали Тесла пред китайците. Китайците обаче ще предложат повече модели и ще завземат пазарния дял на японците, които въобще няма да предлагат електромобили защото не са си написали домашното и са абсолютно неподготвени за бъдещето. Те си живеят в свой свят базиран на миналото.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тоест

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кой е глупавият?":

    Тоест колко беше ръста за 2022 и колко за 2023? А за 2021?

    Коментиран от #18

  • 18 Кой е глупавият?

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тоест":

    Толкова ли не можеш и сам да сметнеш за да ми губиш времето? Не е важно всяка година колко е. Важното е средно годишно да е около 40% от тази година нататък, за да продадат около 20 милиона през 2030.

    За периода който питаш, през 2020 година бяха продадени половин милион, 2023 1,82 милиона, което е 264% ръст за трите години, което е средно около 54% годишен ръст. Какъв проблем виждаш?

    Коментиран от #19

  • 19 Ама на теб

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Кой е глупавият?":

    така ти се иска за да ти излязат нагласените сметки и планове..??? Кое ти гарантира такива спорадични пикове за да си получиш така нагласените средни %??? Само не ми казвай модел 2…. така квичеше преди и за семи, преди това за някакви нови “убийствени” батерии… и нищо от това не се случи… всяка система / пазар има насищане…. никой няма да стои и да гледа… и все пак останалите продължават да продават милиони конвенционални коли въпреки всички рестрикции… и разработват и продават и тостери
  • 20 Квичащия

    2 0 Отговор
    "Само не ми казвай модел 2…. така квичеше преди и за семи, преди това за някакви нови “убийствени” батерии… и нищо от това не се случи…"

    Няма значение, след като те слагаш и планирала 50% средногодишен ръст на продажбите за следващите 15 години, а за първите девет от тях е постигнала 56% средногодишен ръст, въпреки че вие квичахте и продължавате да квичите, че е невъзможен. Поне до 2026 година няма шансове средногодишния ръст от 2014 до тогава да падне под 50%. Ти продължавай да квичиш!