Отидете към основна версия

2 975 14

Държава се нуждае от 200 000 работници

  • швеция-
  • работа-
  • служители
Снимки: Shutterstock

Една от най-благодатните държави за живот и работа в света Швеция се нуждае от 208 000 нови служители до 2025 г., за да може да поддържа високия стандарт на социална политика, която води. Проблемът е, че в следващите 7 години само 207 000 работници ще се присъединят към работната сила на страната, а е необходимо техният брой да е двойно по-голям.

Проблемът пред шведската икономика е, че публичният и частен сектори се конкурират за едни и същи работници. Именно тук е и ключовата роля на скандинавското правителство, което трябва да предложи решение как да се компенсира бъдещият недостиг на работници. Чувствителна остава и темата за имигрантите, след налагането на граничен контрол през 2015 г., когато започна кризата с бежанците.

Това, което трябва да направи Швеция, според експерти, е да ускори автоматизацията, да увеличи заетостта и да реформира социалната си политика. В противен случай няма да има достатъчно хора, които да работят.

Повече мигранти или повече местно население са бъдещите работници? На този въпрос е трудно да се отговори. Плановете са през следващите 10 години населението на Швеция да се увеличи с 10%, като ще достигне 11 млн. души. До голяма степен този ръст ще се дължи на скорошното увеличение на мигрантите. По време на бежанската криза през 2015 г. страната прие най-много чужденци в сравнение с европейските си партньори.

Не трябва да се пренебрегва и тенденцията на застаряващо население и растящата необходимост от интеграция на чужденците. Това са две групи хора, които оказват социална тежест на държавата. Според експерти, правителството на Швеция ще трябва да увеличи данъците с 0.3% от БВП през 2020 г. и с 0.4% през 2021 г., за да може да отговори на социалните нужди.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини