16 Май, 2018 13:11 2 965 14

Държава се нуждае от 200 000 работници

  • швеция-
  • работа-
  • служители
Държава се нуждае от 200 000 работници - 1
Снимки: Shutterstock

Една от най-благодатните държави за живот и работа в света Швеция се нуждае от 208 000 нови служители до 2025 г., за да може да поддържа високия стандарт на социална политика, която води. Проблемът е, че в следващите 7 години само 207 000 работници ще се присъединят към работната сила на страната, а е необходимо техният брой да е двойно по-голям.

Проблемът пред шведската икономика е, че публичният и частен сектори се конкурират за едни и същи работници. Именно тук е и ключовата роля на скандинавското правителство, което трябва да предложи решение как да се компенсира бъдещият недостиг на работници. Чувствителна остава и темата за имигрантите, след налагането на граничен контрол през 2015 г., когато започна кризата с бежанците.

Това, което трябва да направи Швеция, според експерти, е да ускори автоматизацията, да увеличи заетостта и да реформира социалната си политика. В противен случай няма да има достатъчно хора, които да работят.

Повече мигранти или повече местно население са бъдещите работници? На този въпрос е трудно да се отговори. Плановете са през следващите 10 години населението на Швеция да се увеличи с 10%, като ще достигне 11 млн. души. До голяма степен този ръст ще се дължи на скорошното увеличение на мигрантите. По време на бежанската криза през 2015 г. страната прие най-много чужденци в сравнение с европейските си партньори.

Не трябва да се пренебрегва и тенденцията на застаряващо население и растящата необходимост от интеграция на чужденците. Това са две групи хора, които оказват социална тежест на държавата. Според експерти, правителството на Швеция ще трябва да увеличи данъците с 0.3% от БВП през 2020 г. и с 0.4% през 2021 г., за да може да отговори на социалните нужди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iQ5

    30 11 Отговор
    Взимам си шубата и отивам да бачкам за 2000 € на месец 1000€за квартира др.за храна обаче ще съм в една от най - богатите държави в света!

    Коментиран от #11

  • 2 iQ липсва

    34 3 Отговор
    Оххх искам да пукам Шведкииии !!!
  • 3 xcvcxv

    39 2 Отговор
    Нали си пуснаха 1М талибани те защо не рабоят? Нещо не могат да ги интегрират май?

    Коментиран от #12

  • 4 ОщеСъмТук

    27 4 Отговор
    Благодарение на развихрилата се "демокрация" в България, най-кадърното се изнесе зад граница. Повечето млади също! (Там се изнесоха и част от тарикатите.)
    Кои останахме ? Борчагите, некадърните и инатите!

    Та като стана въпрос за работа : трудов лагер ли трябва да станем?
    (помнете " arbeit macht frei" )

    ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО И РАБОТОДАТЕЛИ:
    ДЪРЖАВАТА Е МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ!
    И ТО ТРЯБВА ДА Е ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ!
    (а за останалите ще цитирам Ленин : "Държавата е инструмент за потискане на масите". Който не вярва : през турско предците ни са плащали "десятък" , сега 20% ДДС + 10%данък доход + ?% здравни +?% местни данъци : нещо да ви говори това ? )

    Коментиран от #9, #14

  • 5 goni

    24 9 Отговор
    Срещнах се наскоро с отдавнашен приятел, който от дълго време работи в скандинавските страни! Викам му как е? А, той:" Че плащат, плащат, ама това не е живот! Трудно се издържа! Не че съм недоволен от работата и заплащането, ама трябва да видиш за какво става въпрос за да разбереш! Нямам търпение да взема пенсия и да се прибера в България! Вие тука в България не знаете, колко е хубаво тук! Нямало пари! Ела при мен и тогава изведнъж ще ти си прииска никога да не си идвал!

    Коментиран от #6

  • 6 Академик Неделчев

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "goni":

    Е, то всички чакат да вземат пенсии на Запад и да ги харчат тука и да ти говорят колко е лошо там.
    Ами си не идват от лошото....

    Коментиран от #7

  • 7 goni

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Академик Неделчев":

    Прав си!:) Идват си от хубавото!:)
  • 8 Ахаха

    26 1 Отговор
    Само идиот би одобрил ЕС политиката, в която граждани от топлите държави да отиват в студените да живеят и работят. Това е гавра с хората!!!! В БГ зимата е 5 месеца и е сравнително мека. В Скандинавските страни зимата е 7 месеца и си е бая люта. Там морето не става за къпане, докато нашето море става. Там почти няма земеделие, докато при нас може да се отглеждат почти всички култури. Аз съм ЗА излизане от ЕС, или за смяна на сегашната ЕС власт, защото това, което се случва в ЕС, е направо ТРАГИЧНО!!! Аз искам БГ да е държава в която да идват да живеят и работят и получават високи заплати, а не от БГ всичко да се изнася към студените и дъждовни Скандинавски страни, Германия, Англия, Ирландия и прочие. Партия ГРОБ работи върху политика за обезлюдаване на БГ и миграция към студените държави или съм граба. ЗАТОВА ВЪН ПАРТИЯ ГРОБ И ВСИЧКИ ИЗЧАДИЯ ПОДКРЕПЯЩИ ПОДОБНИ ПОЛИТИКИ
  • 9 Агент 008

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ОщеСъмТук":

    Останахме само патриотите в БГ, но щом забогатеем и ние изчезваме по топлите морета
  • 10 Аллах Акбар

    4 0 Отговор
    Ето така ще изчезнат белите хора. Като неутронна бомба със забавено действие - сградите и градовете пак ще си бъдат там, но шведите вече няма да ги има
  • 11 pompev

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "iQ5":

    една стая за 350 евро има да намериш много лесно,иначе 2000 евро заплата,аз съм шофиор,идвай без майтап ,пълно е с работа
  • 12 незнайко

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "xcvcxv":

    Щвеция не са си пускали талибани ! Те искат умна работна ръка, която да държи високия стандарт на богатите !!! Не Ви ли стана ясно накъде отива света ??? БОГАТАШИ и РАБОТНИЦИ !!!

    Коментиран от #13

  • 13 Аллах Акбар

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "незнайко":

    Незнайко, виж това шведско клипче и ще знаеш :
    Сага “Ода за умиращия народ”
    Saga “Ode for a dying people”
  • 14 жъсъвръщъм

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ОщеСъмТук":

    Останаха връзкарите естествено, такива като Пеевски останахте. Всичко останало се изнесе. Страх и слаби нерви също остават в БГ