Отидете към основна версия

7 639 16

С шест стъпки намаляваме данъците до 65%

  • данъци-
  • евро-
  • лев-
  • нап

Легални стъпки, одобрени от НАП

Снимка: Shutterstock.com

65 на сто от данъците е възможно да си спестим напълно законно по различни начини. Най-много може да намалим налозите си с помощта на дарения, показва справка на „Монитор".

Законът за доходите на физически лица ни дава 6 напълно легални възможности да се намали годишната данъчна основа и така да свием сумата на дължимия данък общ доход.

Ако имате човешко „Каско", известно като полица „Живот" или такава за здраве, данъчната основа се намалява с внесената през годината сума за тях. Максимумът за намаление е до 10% от общата стойност на основата, върху която се изчислява налогът. Това означава, че ако получавате заплата от 1000 лева месечно (или 12 хиляди лева на година), то 10% са 1200 лева и за да ползваме пълния процент на облекчението, месечната вноска по застраховката трябва да е 100 лева. В описания случай вместо 1200 лева данък (12 000x10%) ще платим 1080 (12 000 - 1,200) x 10%) и ще спестим 120 лева данък на година. Важно е да се уточни, че това облекчение важи само за личните вноски, а не тези, които прави нашият работодател. За да се ползва, трябва да се прикачат към годишната данъчна декларация застрахователната полица и документ за направените вноски през годината.

При подаване на данъчната декларация може да ползваме същото облекчение и при доброволно пенсионно осигуряване.

То важи ако сте правили вноски в доброволен пенсионен фонд. Не се зачитат държавното осигуряване или вноските в професионален и универсален фонд, които са задължителни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини