Last news in Fakti

6 Март, 2019 23:31 7 634 16

С шест стъпки намаляваме данъците до 65%

  • данъци-
  • евро-
  • лев-
  • нап

Легални стъпки, одобрени от НАП

С шест стъпки намаляваме данъците до 65% - 1
Снимка: Shutterstock.com

65 на сто от данъците е възможно да си спестим напълно законно по различни начини. Най-много може да намалим налозите си с помощта на дарения, показва справка на „Монитор".

Законът за доходите на физически лица ни дава 6 напълно легални възможности да се намали годишната данъчна основа и така да свием сумата на дължимия данък общ доход.

Ако имате човешко „Каско", известно като полица „Живот" или такава за здраве, данъчната основа се намалява с внесената през годината сума за тях. Максимумът за намаление е до 10% от общата стойност на основата, върху която се изчислява налогът. Това означава, че ако получавате заплата от 1000 лева месечно (или 12 хиляди лева на година), то 10% са 1200 лева и за да ползваме пълния процент на облекчението, месечната вноска по застраховката трябва да е 100 лева. В описания случай вместо 1200 лева данък (12 000x10%) ще платим 1080 (12 000 - 1,200) x 10%) и ще спестим 120 лева данък на година. Важно е да се уточни, че това облекчение важи само за личните вноски, а не тези, които прави нашият работодател. За да се ползва, трябва да се прикачат към годишната данъчна декларация застрахователната полица и документ за направените вноски през годината.

При подаване на данъчната декларация може да ползваме същото облекчение и при доброволно пенсионно осигуряване.

То важи ако сте правили вноски в доброволен пенсионен фонд. Не се зачитат държавното осигуряване или вноските в професионален и универсален фонд, които са задължителни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5555

    108 15 Отговор
    Османците не са ни мачкали като ГЕРБ и НАП

    Коментиран от #10

  • 2 АСАСАСА

    53 7 Отговор
    А най-необлагаеми за вноските за тиквата ... Примери бо , Мишо Бирата , Ваньо Танов , Доктора и т.н.
  • 3 Илко Кирията

    82 0 Отговор
    Чакайте да видя кво разбрах. Ако плащам на месец по 100 лева застраховка, на края на годината ще спестя 120 лева, защото вземам 1000 лева заплата, така ли? Ако е така, то това не е ли поредното доказателство, че мафията във властта притежава повечето застрахователни дружества?
  • 4 11111

    54 2 Отговор
    Значи с други думи плащаш годишно в гореописания случай 1200 за да спестиш 120 в крайна сметка!? ХА ХА
  • 5 Необлекчен

    51 0 Отговор
    Венци, описал си две облекчения, а си обявил 6?!?

    Коментиран от #6, #8

  • 6 куку руку ку

    31 0 Отговор

    До коментар #5 от "Необлекчен":

    Какви облекчения? За да спестиш 120 трябва да се бръкнеш с 1200. Или онези 1080 лева, вместо да отидат в държавния бюджет, отиват в частен джоб, но не в твоя. В твоя пак нищо не влиза.
  • 7 Еврором

    20 0 Отговор
    Скоро само данък каруца ще има за събиране.
  • 8 Комата

    1 9 Отговор

    До коментар #5 от "Необлекчен":

    Явно браузърът ти е по-стар от Уиндоус 10 и не виждаш 3,4,5 и 6-ста стъпки, а те са по-важните и обективни, тази първата да глупости :-)))
  • 9 София

    11 0 Отговор
    Спам
  • 10 гост

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "5555":

    Османолюбецо, османците дали са осигурявали безплатно средно образование, бърза помощ и пенсии за хората и разни социални придобивки, а?
  • 11 Грую

    10 0 Отговор
    Тъжно ми е като чета текста. Първо плоският данък беше въведен от премиер социалист, който после стана дори председател на ПЕС. Това е политически и исторически парадокс, но не за това ми е най-тъжно , а Второ: Идеята на плоския данък е облагането да бъде опростено т.е. да няма никакви привилегии, а тук някакви шест стъпки. Шест безумни стъпки към ада сътворени от пишман политици от ГЕРБ!
  • 12 Тормоз

    13 0 Отговор
    Десятък/10%/ се е наричал данъкът по време на Турското робство.
    Днес:.....20% ДДС за всяка стока и услуга,100% акцизи за алкохол и цигари,Мита,Задължителни осигуровки,Задължителни Застраховки-Гражданска,Годишни прегледи,Винетки,Синя зона,Зелена зона,Рекета на ТЕЦ -Сградна инсталация,Такси смет на Общините/в Плевен за щанд 20 кв.метра плащаме 200лв без да изхвърляме никакъв боклук/.Знаете ли че в градче като Плевен няма къде да спрете автомобил без да бъдете тормозени с всевъзможни такси и контролиращи органи... или криминални типове дори в центъра на града.Знаете ли че в Плевен бяха въведени най-високите такси за пазари.Тази неделя на безплатния /от поне 30 години/ досега пазар за стари вещи-битака беше пребит до смърт човек и то поради точно този стрес от такси и невъзможността на Общината за осигури подходящо място за битак ,както всички други градове си имат и както и тука си беше.Таксите които наскоро си сътвориха тукашните власт-имащи са всевъзможни -за автомобил, за стока ,за площ,за...-няма такива такси и лакомия никъде в България.Такси самоупредилили си ги служителите на Общината...а те са все повече и повече. Представяте ли си ситуация ... идват при мен , като пишман търговец на боклучки , да ме инспектират 6 служители- 2 от общинския инспекторат,2 касиерки и 2 униформени полицаи... и няма накъде.Останах с впечатление като че ли съм престъпник.... понеже нововъведените им такси са непоносими за мен и за всички... Лакомията им е безкрайна.......
  • 13 Софийският

    2 0 Отговор
    Аз съм до 5-тата стъпка и нищо не се намалява. Дали да правя 6-тата...:)
  • 14 петров

    4 0 Отговор
    ей затова сте бедни, щото първо нямате доходи. и второ и трето и т.н. ония дето имат от всичко спестяват - дарения, застраховки, главно от ДДС щото всичко е на фирмата и къщата и любовницата и колата и щото е ООД и да фалира му е през пена за виена.

    Коментиран от #16

  • 15 незнайко

    1 0 Отговор
    ТЕЗИ ПОДИГРАВАЛ ЛИ СЕ ??? 10 лева да спестиш на месец !!! СМЯХ !!! Даже по малко от 2 кутии цигари !!!
  • 16 264

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "петров":

    Браво, не стига, че повечето са бедни но и завистливи. Место да се стегнат, те само ревът, че всички освен тях са виновни, че са гладни и бедни. Но много точно си го казал. Браво